Tulajcsere a Családi Körnél: Maradjon meg a lapból az, amiért az olvasó megkedvelte

Interjú Basity Grétával, a hetilap új főszerkesztőjével

Basity Gréta
Basity Gréta

2017. június 30. [8:50]

Betűméret:                     

Új tulajdonoshoz került a közel három évtizedes múltra visszatekintő Családi Kör hetilap. A jövő héttől a szabadkai székhelyű Pro Familia Kft. adja ki. Az erre vonatkozó szerződést Habram Mária alapító, eddigi tulajdonos–főszerkesztő és Bajtai Kornél, a Magyar Szó korábbi munkatársa, főszerkesztő-helyettese írta alá. Habram Mária május végén jelentette be, hogy vevőt keresnek a lapra, de hangsúlyozta: „nem megszüntetni akarjuk az újságot, hanem egy fiatalabb csapatnak szeretnénk átadni”. A megújuló Családi Kör élére Basity Gréta áll főszerkesztőként, tőle érdeklődtünk a tulajcsere körülményeiről, és arról, hogy milyen tervekkel vágnak bele a vállalásba.

– Feltételezem, hogy adásvételi szerződés rendezi a Családi Kör tulajdonoscseréjét. Ennek kik voltak az aláírói és konkrétan mi volt a tárgya?

– Csütörtökön kötöttük meg azt a szerződést, amely szerint a jövő héttől a Pro Familia Kft. fogja kiadni a hetilapot. A felek Habram Mária és Bajtai Kornél voltak. Az áll benne, hogy a jövőben a kiadói jogokat a mi társaságunk gyakorolja.

– Tehát csak a fejlécet vásárolták meg, vagy pedig a szerkesztőséget, illetve a lapot mindenestől?

– A lap kiadási jogait.

– Akkor komolyabb változásokra számíthat az olvasó, hiszen a jövő héttől mások készítik majd a lapot.

– Így igaz. Elsősorban köszönetet szeretnék mondani Habram Máriának, a Családi Kör alapítójának, főszerkesztőjének, hiszen az ő jóvoltából kaptunk lehetőséget arra, hogy egy szinte teljesen megújult gárdával – a régiekkel kiegészülve – vágjunk bele a legtöbb eladott példányáról és az objektivitásáról ismert vajdasági magyar magazin modernizálásába és felfrissítésébe. Régi álmunk vált valóra azzal, hogy saját újságot csinálhatunk. A csapat magvát tulajdonképpen azok az újságírók alkotják, akik korábban nagyobb költségvetési támogatásból fenntartott cégeknél írtak újságot, majd elvi kérdések miatt felmondtak vagy eltávolították őket a média világából, esetleg – mint mondjuk én magam is – sosem találták a helyüket a ma közszolgálatinak becézett piacon. Egy fiatal, de tapasztalt újságírókból verbuválódó csapat veszi át a Családi Kört.

– A gyökeres változástól függetlenül garantált a lap megjelenése?

– Bízunk abban, hogy semmilyen fennakadás nem lesz, és az olvasók jövő csütörtökön ugyanúgy meg tudják majd vásárolni a szeretett magazinjukat, mint eddig.

– A lapot eddig Újvidéken szerkesztették, a jövőben áttevődik Szabadkára?

– Ugyanolyan vajdasági hetilap marad a Családi Kör, mint amilyen eddig volt. A szerkesztőség viszont valóban Szabadkán lesz, több okból is: az újságírók többsége, a munkatársak itt élnek, maga a nyomda is itt van. Ezért jóval praktikusabb Szabadkán összeállítani, szerkeszteni a lapot.

– Az anyagi kérdésekről, gondolom, nem szívesen nyilatkoznak, de azt is feltételezem, hogy nem kis összegről van szó. Éppen az eddig hirdetett függetlenség miatt kérdezem, hogy esetleg politikai vagy más szervezet áll-e az adásvétel mögött – nyilván azért fontos ez, hogy a tőkés mennyiben lesz befolyással a tartalomra.

– Bizonyára meg fognak lepődni az olvasók, de talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy mi ingyen kaptuk meg a lapot. Bizonyos kötelezettségeket vállaltunk, de tulajdonképpen semmit sem fizettünk az újságért. Ezért nevezem ezt lehetőségnek, ami tulajdonképpen egy ajándék.

– Akkor viszont talán még aktuálisabb a kérdés: a vajdasági magyar médiaszíntéren érdekesen értelmeződik az alapító fogalma. Jelen esetben Habram Máriának milyen szerepe lesz a lap életében, mit fednek az irányába tett vállalások?

– Bízom abban, hogy Habram Mária, ahogyan meg is ígérte, mindenben segíteni fog bennünket, hogy elinduljunk a magunk útját. Viszont a szerkesztéspolitikát, a tartalmat, az esztétikát azok az újságírók határozzák meg, akik a kreativitásukkal még korszerűbbé, még szerethetőbbé teszik majd a lapot.

– A generációváltás feltételezéseim szerint tartalmi és vizuális változást is hoz. E téren már lehet konkrétumokról beszélni?

– Egy hosszú és bonyolult folyamat zárult le a szerződés aláírásával, ezután fogunk majd csak elkezdeni gondolkodni az arculat változásáról, arról, hogy ezután milyen legyen ez az újság. Számítok arra, hogy az olvasók is elmondják, miben szeretnének változást. Amiben én nem szeretnék: maradjon meg ez a lap olyannak, amilyennek az olvasó megkedvelte, és amiért hűséget táplál iránta, amiért ezt a lapot választják az újságárusoknál. Egyikünk sem szeretne drasztikus változásokat. Azt szeretném, ha azok, akik eddig is dolgoztak a lapnak, jelen voltak az életében, a továbbiakban is végigkísérnék a Családi Kör útját, és hozzájárulnának szövegekkel, tudósításokkal, írásokkal. Hogy mindannyiunk lapja legyen, egy nagy család alkossa a lapot. Fontosnak tartom azt, hogy minden egyes oldalon a saját anyagaink legyenek olvashatóak, hogy rólunk szóljon, vajdasági magyarokról, minél több helyre eljussunk, minél több életúttal és értékes emberrel ismerkedjünk meg.

– A korábban már említett függetlenség kapcsán felmerül a kérdés, hogy ezt mihez képest képzelik el a jövőben. Akár azt is kérdezhetném, hogy a politikai palettán hogyan pozicionálódnak?

– Azt a fajta objektivitást, amit elvárok magamtól, ugyanúgy mindenkitől elvárom. Az alapvető elveket minden újságíró ismeri, esetleg nem tartják magukat hozzá. Az általam a Vajdaság Mánál megtanult gyors, pontos és objektív tájékoztatás meg az egykori Szabadkai Rádióban képviselt értékek lesznek a mérce. Szem előtt tartjuk, hogy minél sokoldalúbban mutassuk be a közéleti kérdéseinket. Nem kell félni attól a szótól, hogy politika, a Családi Körnek pedig meg kell maradnia olyan médiának, amely be meri mutatni a közéleti álláspontok Vajdaságban meglevő sokszínűségét.

– A Magyar Nemzeti Tanácshoz kötődő sajtószerveknél azt látjuk, hogy valamiféle hálózatiságban gondolkodnak, ezt illusztrálja a szabadkai médiaház létrehozása is. A Családi Kör egyedül tervezi a jövőjét, nyit más médiumok felé, esetlen belső bővülést tervez, gondolok ez utóbbi esetében például arra, hogy az interneten mostanáig nem volt túl aktív.

– Mindenképpen szeretnénk a honlapon is frissíteni. De a kérdésre válaszolva: bízom abban, hogy mi, újságírók, ismerjük és tiszteljük egymás munkáját, hogy együtt tudunk működni. Nagyon kicsi ez a közösség és egyre szűkül a médiatér. Kevés az újságíró, ezért folyamatosak az átfedések, már ha csak a saját példámból indulok ki: a Vajdaság Mának dolgoztam, közben több más orgánumnak tudósítottam, úgyhogy megfordultam a kisebbségi média legtöbb fórumánál. Nem zárjuk ki az együttműködést más sajtószervekkel, illetve máshol dolgozó szakmabeliekkel. A legfontosabb az, hogy minőségi szövegek jelenjenek meg a lapban.

– Nem kerülhető meg a kérdés, hogy honnan volt bátorság egy vajdasági magyar, tehát egy kisebbségi lap átvételéhez. Komoly profitra kétlem, hogy számítani lehet. Kérdezem ezt azért is, hogy az olvasók esetleg számíthatnak-e drágulásra.

– Az eladott példányok jelentik a lap fennmaradásának jövőjét, ezért bízunk abban, hogy az olvasók mellettünk maradnak. Drágulást nem tervezünk. Most az a legfontosabb, hogy meg tudjuk óvni és fenn tudjuk tartani ezt a lapot. Bátorságról pedig nem beszélnék, sokkal inkább izgalomról, hogy meg tudjunk felelni az olvasóknak. Eddig az online újságírásban dolgoztam, egy egészen új területre tévedek, de szerencsére sokan vannak körülöttem olyanok, például Vígi Zsoldos Zsaklina, aki eddig is a Családi Kör csapatában volt, akik nagyon sokat tudnak majd segíteni, mert van tapasztalatuk az újságcsinálás folyamatával kapcsolatban. Tehát merészségről és szenvedélyről beszélnék inkább.

– Kik kerülnek még döntő pozícióba a megújuló Családi Körnél?

– Egyelőre nem tudok több névről beszámolni, hiszen most írtuk alá a szerződést, még nem kerestem fel azokat, akikkel együtt szeretnénk működni. Sok név van a kalapban, bízom abban, hogy mindazok, akiknek mondanivalója van az olvasóknak, megkeresnek bennünket, szövegekkel, ötletekkel. Nyitott vagyok mindazok iránt, akik tájékoztatni akarnak, akik az újságírás szerelmesei, akik tisztában vannak az újságíró felelősségével, és mondanivalójuk van.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!