A migránsok mellett helybeli vandálok is gondot jelentenek Horgoson

Besurranó tolvaj Horgoson
Besurranó tolvaj Horgoson (Fotó: Facebook)

2022. augusztus 25. [14:45]

Betűméret:                     

Éjjelente gyakran lehetett hallani gépfegyverropogást, az utcákon mindenfelé idegenek kószáltak, besurranó tolvajlásról is lehetett híreket hallani. Ez jellemezte a nyarat Horgoson, ami a migránsválság következménye volt a faluban. Ugyanakkor számos tűzeset is történt, köztük volt szándékos gyújtogatás is, amit viszont helybeliek követtek el. A vandalizmus egyre nagyobb méreteket öltött, amivel szintén horgosi kiskorúakat gyanúsítottak meg.

A közbiztonság romlása miatt a helyi közösség tanácsa közbiztonsági munkatestületet alakított. Ma, csütörtök reggel is összeültek. A megbeszélés után kérdeztük Tóth Zoltánt, Horgos Helyi Közössége Tanácsának elnökét, egyben a testület elnökét, hogy miről volt szó az ülésen.

- Két héttel ezelőtt alakult meg a közbiztonsági munkatestület, de már négy alkalommal ülésezett. A problémákra rugalmasabban szeretnénk reagálni, s gyorsabba szeretnénk megoldani őket. A helyi tanács összehívása nélkül is gyorsabban tudunk döntéseket hozni, kérvényeket intézni a megfelelő szervek irányába. A mai gyűlésen a fő téma a kiskorúak ellenőrzése volt, hogy éjszakánként ne járkáljanak kint a település területén. Így talán meg tudjuk előzni a betöréseket, lopásokat.

A helybéli elkövetők okoznak problémát vagy a migránsok is?

- A mai ülésen főként a helybeli elkövetőkre koncentráltunk. A szociális központ segítségét kértük, hogy lépjenek kapcsolatba az érintett családokkal, akiknek a gyermekeivel problémák vannak.

Hallani lehetett olyan panaszokat, hogy megrongálják például a labdarugó pálya kerítését, szétszedik a lelátót. Ezek is szóba kerültek?

- A focipálya környékén nemcsak a fiatalokkal van probléma. El kell mondani, hogy a rendőrség tervet készített a menekültek kiszorítására a határövezetből. A migránsok legutóbbi összegyűjtése óta a Horgos 2 közúti határátkelőhöz már nem engedik vissza a migránsokat a rendőrök. Akik visszajönnek migránsok, mert folyamatosan jönnek és mennek, és akiket Magyarországról toloncolnak vissza, ezek itt keresnek valami helyet, ahol meg tudnak húzódni éjszakára. Most a labdarúgó pálya melletti területet meg magát a pályát szemelték ki.

A napokban közzé tett a helyi közösség egy felhívást, hogy ha a polgárok azt tapasztalják, hogy üresen álló házakba törnek be a migránsok, akkor azt jelentsék. Érkezett-e már ilyen bejelentés?

- A felhívást azután tettük közzé, miután a rendőrség nem engedélyezte a határsávban való életvitelszerű tartózkodást a számukra. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy a nem lakott házakba beköltöznek. A migrációs biztosnak van két alkalmazottja itt Horgoson, ők külön figyelmet fordítanak arra, hogy ne történjenek illegális házfoglalások. A lakosság figyelmét is felhívtuk, hogy tegyenek bejelentést, de még nem történt ilyen.

Viszont panaszkodnak, hogy a taxisok ismét megjelentek, s nagy számban szállítják a migránsokat Horgosra. Ez ellen tudnak-e valamit tenni?

- A taxisok folyamatosan érkeznek Nagykikinda, Szabadka, Zombor irányából. A rendőrséget és a magyarkanizsai felügyelőséget kértük meg, hogy a törvény adta lehetőségekkel összhangban próbáljuk meg ellenőrizni a taxisokat. Meg szeretnénk gátolni, hogy nagy számba szállítsák vissza ezeket az embereket a településünk területére.

Becslések szerint mos hány migráns lehet Horgoson? Csökkent-e a számuk, stagnált vagy növekedett?

- Nagyon sokat elszállítottak közülük, az utóbbi időben mintegy ezer főt. A bizottsággal háromnaponta jártuk körbe a terepet, s azt tapasztaltuk, hogy ahol eddig nagy számban fordultak elő menekültek, most elég kis számban tartózkodnak csak. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, s ha valahol nagyobb gyülekezés van, azt jelentjük. Nagyon nehéz megállapítani a számukat, de mintegy 200-300-an lehetnek Horgos területén.

Horgos helyi közössége továbbra is kéri a polgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a lakatlan ingatlanokra. Ha azt veszik észre, elhagyott házakba migráns költözik be, haladéktalanul jelezzék a 069-793-303-as telefonszámon, hogy intézkedéseket foganatosíthassanak azok eltávolítására.

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!