Sikeres évet zárnak Szerbia első digitális farmján

Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük

A korszerű talajművelés során egyszerre több műveletet is elvégeznek
A korszerű talajművelés során egyszerre több műveletet is elvégeznek (Fotó: Krivaja Kft. )
(Fotó: Krivaja Kft. )

2020. december 26. [11:18]

Betűméret:                     

A digitális farm olyan forradalmi projekt, amellyel Szerbia a régió mezőgazdaságában vezető helyre került – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, aki személyesen jelen volt, amikor 2018-ban megnyitották az ország első digitális farmját Krivaján. Úgy vélte akkor, hogy országunk hatalmas potenciálokkal rendelkezik az IT-szektor és a mezőgazdaság területén is. Ezek ötvözésével pedig vezető szerepet tölthetnénk be az egész térségben.

A topolyai székhelyű Krivaja Kft. pionírnak tekinthető a precíziós mezőgazdaság alkalmazása terén Vajdaságban, de szerbiai szinten is. Az elmúlt évek során rengeteg adatot és tapasztalatot gyűjtöttek, idén pedig gazdaságilag is sikeres évet zárnak. A tapasztalatokról Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük:

A mezőgazdaságot nem érinti olyan súlyosan a járvány, mint pl. a vendéglátóipart, vagy az idegenforgalmat, de azért nyilván vannak nehézségek. Melyek azok?

Az én meglátásom szerint is, a kialakult pandémiás helyzet közvetlenül nem sújtotta olyan mértékben a szántóföldi növénytermesztést, mint más iparágakat, de sújthatta volna. Az, hogy a közvetett hatások milyen helyzetet fognak teremteni az ágazatban, azt még szerintem senki nem látja előre. A kormányzati és helyi közigazgatás hozzáállása segített abban, hogy a munkálatokat időben elvégezzük, gondolok itt a kijárási tilalmi intézkedésekre például.

A munkahely-megtartó kormányzati támogatás hozzájárult ahhoz, hogy ne kelljen létszámcsökkentési intézkedéseket hoznunk.

Sok tényező közrejátszott abban, hogy nem volt nagyobb fennakadás a működésben. Ilyen például a tervszerű, nem az utolsó pillanatra halasztott beszerzések, az optimális raktárkészlet gazdálkodás, a határidős karbantartási ütemterv, de ide kell sorolni azt a körülményt is, hogy munkatársaink az első pillanattól komolyan vették a kialakult helyzetet és fegyelmezettségükkel segítették a nagyobb problémák elkerülését.

Ezek a szerint a következtetés az, hogy prevenció és tervszerűség fontos?

Megoldásra váró feladat van bőven: személy- és járműforgalom kontroll, online iroda, online tárgyalás-meeting, még pontosabb tervezés, online munkairányítás és munka kontroll, multifunkciós munkatársak, vállalatirányítási rendszer, digitális határszemle, digitalizált adatok - információk, automatizálás, objektív döntéstámogató rendszerek.

A precíziós mezőgazdaság úttörőjének számítanak Szerbiában. Milyen fejlesztések valósultak meg ebben az évben, és a fejlesztések tempójára kihatott-e a járványhelyzet?

Fejlesztési lépéseinket minden esetben az a távlati cél vezérli, hogy a talajéletet olyan szinten tudjuk támogatni, hogy a növényeink az őket körülvevő szántóföldi élőtérben (amely nem azonos az élettérrel) minden lehetőséget megkapjanak arra, hogy teljesíteni tudják genetikai potenciáljukat, a talaj lezsarolása nélkül.

Mi elsősorban nem a növénnyel, hanem az őt körülvevő környezettel foglakozunk, mivel úgy gondoljuk, hogy csak így, a gazdálkodás és környezet szimbiózisával lehet a hosszú távú eredményes gazdálkodást megvalósítani. Úgy gondoljuk, hogy ha a növények ÉLŐTÉR-ben növekednek, akkor minden lehetőség adott a teljesítéshez.

A fejlesztéseinket a tervezett lépésekben meg tudtuk valósítani. Ez vonatkozik a gép és technológiai beszerzésekre, és az új agrotechnikai módszerek bevezetésére is.

Fejlesztési lépéseinket az általunk elvégzett kísérletek alapozzák meg. Következetes, tervszerű kísérleti protokollt alkalmazunk minden évben a tápanyag-gazdálkodás, vetés, növényvédelem-ápolás, talajjavítás, talajművelés, agrotechnika, szár-levél kezelés területén.

Kiemelkedő eredményeket értünk el ebben az évben például az 50 cm-es vetési sortávolság, a forgatás nélküli, lazításos talajművelés, a szár-levél "paplan" technológia területen, de jelentősek a differenciált gazdálkodás, szakaszolás, automatizálás, és a távérzékelés területeken elért sikerek is.

A fejlesztési sikereink nem tudnának megvalósulni motivált, jól képzett, értékes munkatársak nélkül. Az agrár HR területén tett lépéseink, az egyénileg a munkatársakra kidolgozott karriertervek, az értékteremtést támogató minőségi bérrendszer, a "Multifunkciós munkatárs" projekt mind hozzájárult a "Értékes Munkatárs Csapat" kialakulásához.

Minden év új tapasztalatokat hoz, gyűlnek az adatok is, melyek alapján egyre jobban tudnak tervezni. Mit tudna kiemelni az eddigi tapasztalatok közül?

Tanulni, tanulni, tanulni! Kísérlet, kísérlet, kísérlet! Nem csak nézni kell, hanem látni is! Kihúztuk a fejünket a homokból, és szembe mertünk nézni azzal a ténnyel, hogy az a környezeti változás, ami ma zajlik körülöttünk, egyenlőre úgy tűnik, hogy nem jó irányba sodorja a jövőt. Sokan olyan nagynak látják már a problémát, hogy csak legyintenek: "Mit tudnék én tenni?"

Mindenki tud tenni, mi is. Tapasztalatokat, elgondolásokat cserélünk másokkal annak érdekében, hogy tanuljunk, amit úgy gondoljuk, hogy be tudunk vezetni a technológiába, arra kísérleteket hajtunk végre és ha sikeres a kísérlet alkalmazzuk a napi technológiában.

Nagyon sokat tudunk tenni a károsanyag-kibocsájtás, a talaj védelme, a környezeti egyensúly, a talaj vízháztartás optimalizálás területén. Ezek a lépések sokszor nem csak a környezetünket teszik fenntarthatóbbá, hanem még a termelési költségeinket is csökkentik. Egy menetben végzett munkaműveletek, optimális munkaműveleti idők, optimális gép és munkaerő kapacitás, stb.

Más cégek érdeklődnek-e az új technikai-, technológiai megoldások iránt? Kikkel alakítottak ki együttműködést?

A Krivaja Kft. hozzáállása továbbra is tudásmegosztó, nyitott. Mindenkivel együtt tudunk működni, aki hasonlóképpen gondolja, mint David Brower: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Azokkal tudunk értékes együttműködéseket kialakítani, akik szembe mernek nézni ezzel a felelősséggel.

Az általunk elvárt együttműködési alap a kölcsönös előnyökre épülő közös munka. Megosztjuk tudásunkat, tapasztalatunkat mindenkivel, aki szintén megosztja tudását, tapasztalatát velünk. Ma már egyre több olyan partnerünk van, aki a tudásmegosztást lehetőségnek tekinti, lehetőség a tanulásra, a másképp gondolkodásra, a fejlődésre. Mind nemzetközi, mind szerbiai együttműködési partnereink száma bővült ebben az évben.

Ezen együttműködéseken keresztül sokat tanultunk. Ma már sokkal pontosabban meg tudjuk fogalmazni a modern növénytermesztéssel kapcsolatos gondolatainkat, céljainkat.

A jövő növénytermesztése a tudatos gazdálkodásról, működésről kell, hogy szóljon és minden precíziós alkalmazott technológiának, minden digitalizálási gyakorlatnak, minden mesterséges intelligencia megoldásnak arra kell irányulnia, hogy a talaj életet támogassa. Kizárólag a zöld-profit lehet megoldás arra, hogy a jövőt építsük.

A terményárak talán valamivel magasabbak is a vártnál. Ez hogyan hatott ki Önökre, kihasználták a piaci helyzet, vagy esetleg kivárnak az értékesítéssel, a még kedvezőbb árak reményében?

Sikeres évet zárunk. Sikerült továbbra is teljesítenünk az elsőrendű szempontot: banki hitelektől, lízingektől, tartozásoktól mentesen zárjuk az évet.

Az eredményes gazdálkodás minden tényezőjében tudtunk eredményeket elérni: hozam mennyiség növelése, a termény minőség javítása, az értékesítési ár és a költségek optimalizálása.

A nyereség ollót tovább tudtuk nyitni, 12%-al jobb lett az árbevétel tervünk és 7%-al csökkentettük költségeinket a tervekhez képest.

Közel 34.000 m³ raktárkapacitással rendelkezünk és anyagi lehetőségeink is biztosítják azt, hogy a megtermelt terményeinkkel szabadon tudjuk kereskedni.

Nem könnyű a jelen piaci környezetben terménnyel kereskedni. Adtunk el kukoricát 120 EUR/tonna és 170 EUR/tonna áron is. Raktárinkban a megtermelt termények 25 %-át raktározzuk most. Várjuk a jó eladási árakat.

Hogyan látja az Önök tevékenységét is érintő törvényes szabályozást? Mi az, amit jónak tart és mit kifogásol, illetve mi az, amin Ön szerint javítani kellene?

A törvény mindenkire nézve kötelező erejű, betartandó olyan döntés, amelyeket a demokratikus választások során megválasztott parlament hagy jóvá. Tehát ha a törvényeket véleményezném, azzal a választókat véleményezném, amit nem hiszem, hogy bárkinek fel kellene vállalni. Sokkal fontosabb, hogy aktívan közreműködjünk a törvénytervezetek előkészítésével foglalkozó folyamatokban és támogassuk a meghozott törvények közvetlen és közvetett hatását felmérő közigazgatási megkereséseket. A mi hozzáállásunk ebben is nyitott, támogató és együttműködő. Rendkívül jó látni, hogy a közigazgatási ellenőrző szervek hozzáállása is kezd átalakulni. Ma már nem csak ellenőrző, számon kérő hozzáállással lehet találkozni hanem, sokan felhívják figyelmünket a törvényváltozásokra, segítenek a jogszabályok értelmezésében, megosztják tapasztalataikat a bevezetéssel és alkalmazással kapcsolatban, illetve szívesen közvetítik a területi észrevételeket a törvények korrekciójával foglakozó közigazgatási egységeknek

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!