Pásztor Bálint: A szabadkai magyarságban van még tartalékerő

Dr. Pásztor Bálint és képviselőtársai
Dr. Pásztor Bálint és képviselőtársai (Fotó: Németh Ernő)

2020. június 25. [17:11]

Megduplázta mandátumainak számát Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség. Ha a négy évvel ezelőtti eredményekhez viszonyítjuk a mostaniakat, akkor a legnagyobb mértékben a VMSZ-nek sikerült javítania pozícióin. Ez a megállapítás még akkor is érvényes, ha a győztes a Szerb Haladó Párt lett, amely azonban elvesztett 3 képviselői helyet.

A trendfordítás Szabadkán tehát sikerült, amiről Pásztor István pártelnök célként a választások előtt beszélt. Átgondolt, okos politikai döntésekkel, az esetleges korábbi hibákat korrigálva újra egységbe lehet kovácsolni a szabadkai magyarokat, s talán akkor 2024-ben ismét lehet a városnak magyar polgármestere.

- Mit tervez második legerősebb pártként a VMSZ Szabadkán, s mindenekelőtt hogyan értékelik a vasárnapi eredményeket? A kérdéseket dr. Pásztor Bálintnak, a VMSZ szabadkai listavezetőjének tettük fel.

- Ennek a sikernek az első számú magyarázata a munka. A vajdasági magyarok felismerték a VMSZ-ben azt a pártot, amelyik folyamatosan az emberek gondjaival foglalkozott, nemcsak a néhány hétig tartó választási kampányban tette ezt, hanem évekre visszamenőleg és ezt honorálták a szavazataikkal. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy azt a becsületes hozzáállást díjazták, ami jellemző volt ránk, nemcsak a kampányban, hanem azt megelőzően is. Nem tettünk fellengzős ígéreteket, csak arról beszéltünk, ami megvalósítható, nem végeztünk sárdobálást senkivel kapcsolatban. Mi az egységet jelenítettük meg és ezt a határozottságot díjazták a szabadkai és nemcsak a szabadkai választópolgárok.

- Van-e még tartalékerő a szabadkai magyarokban? Itt már a négy év múlva esedékes újabb választásokra gondolok.

- Nagyjából a lakossági arányoknak megfelelő szavazatszámot sikerült a VMSZ-nek produkálnia ezen a választáson, de én azt gondolom, hogy ennek ellenére is vannak még tartalékok és megpróbálunk a munkánkkal városi szinten is rászolgálni arra, hogy négy év múlva még jobb választási eredményt érjünk el. Ugyanakkor azt is el kell mondani, és az is változhat négy év alatt, hogy a szerb választótestület, ugyanúgy, ahogy a magyar is most egységesen szavazott, csak egy másik pártra. Ha a szerb választótestület megosztott lett volna, ha Szerbiában kétpólusú rendszer lenne, úgy, hogy lenne egy erős ellenzéki tömörülés is Belgrádban a Szerb Haladó Párt mellett, akkor ez a 30 százalékunk lehet, hogy sokkal több mindenre elég lett volna, mint ahogyan így nem lett elég.

- A választások hétvégéjén az Interneten olyan tartalmak keringtek, hogyha Pásztor Bálinton múlna, akkor Szabadkát Magyarországhoz csatolná. Ismeretlenek ugyanakkor sms-ben felszólították a szavazókat, hogy nagy a veszélye annak, hogy a magyarok átveszik a hatalmat a városban, ezért mindenkinek szavaznia kell. Hogyan kommentálja mindezt?

- Én azt gondolom, hogy ezek az eszközök megengedhetetlenek, és mi senkit sem pocskondiáztunk, főleg nem a személyében és nem a nemzeti hovatartozása miatt. Nem állítottunk senkiről valótlanságot. Aki a VMSZ-nek az elmúlt 10-13 évét figyelemmel kísérte, akármilyen távolról is, az pontosan tudja, hogy milyen nézeteink vannak, és mi a realitás talaján mozgó, kétségtelenül magyar párt vagyunk, ami az autonómiáért küzd és azért, hogy a magyaroknak a sorsa minél jobb legyen Szerbián belül.

- Vállalni fogják azt, hogy az elkövetkező időszakban is együtt irányítsák Szabadkát a választásokon győztes Szerb Haladó Párttal, még annak ellenére is, hogy e párt listavezetője, polgármesterjelöltje nagyon népszerűtlen az itteni magyarok körében?

- Azt gondolom, hogy a szabadkai magyaroknak nem érdeke az, hogy ne legyen képviselőjük a hatalmi koalíción belül, hiszen ez azt jelentené, hogy azok a városrészek, azok a települések, azok a helyi közösségek, ahol főleg magyarok élnek teljes mértékben leszakadnának, mert nem lenne, aki képviselje az érdekeiket. Éppen ezért megpróbálunk megegyezni. A politika nem a szerelemről szól, és az, amit mi a kampányban mondtunk, azt fenntartjuk most is, de együtt kell működni azzal a párttal, amely a szabadkai szerbek döntő hányadának a támogatását élvezi, mégpedig úgy, hogy a tartományhoz és az országos szinthez hasonlóan nincs alternatívája.

- Ilyen körülmények között sikerült-e Szabadkát visszavezetni, persze átvitt értelemben, Közép-Európába, ahogyan azt a kampány során ígérték?

- Mi azon leszünk, hogy a programunkat megvalósítsuk, de úgy, hogy nem a miénk a polgármesteri tisztség, ez sokkal nehezebb. Viszont sokkal nagyobb lesz a mozgásterünk már csak abból kiindulva is, hogy az előző mandátumban 11 képviselői hellyel rendelkeztünk, most pedig ennek a duplájával.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!