Pásztor István: „Arra számítok, hogy ez a választás megfordítja a trendeket és előre mozdítja a magyarokat”

A nagyobb beruházások időszaka lehet, fontos a magyar képviselet

Pásztor István
Pásztor István (Fotó: Ótos András)
A magyarkanizsai tribünön
A magyarkanizsai tribünön (Fotó: Ótos András)
Megbeszélés a vállalkozókkal
Megbeszélés a vállalkozókkal (Fotó: Ótos András)
Martonoson civil szervezetek vezetőivel
Martonoson civil szervezetek vezetőivel (Fotó: Ótos András)

2020. június 15. [16:54]

Másfél hónap helyett mindössze másfél hétre korlátozódik a Vajdasági Magyar Szövetség választási kampánya. A rendezvények ezért egy kicsit talán sűrűbbek a korábban megszokottnál, hiszen minden magyar településre próbálnak eljutni, hogy ismertessék programjukat, amelyhez a választópolgárok támogatását kérik.

A legtöbb helyen viszont mindez érvényes fordított helyzetben is. A párt vezetői a vállalkozók, polgárok elképzeléseiről tájékozódnak, hogy az ötletek mögé állva, anyagi vagy törvényes hátteret teremtve megpróbálják megvalósítani a célokat.

Magyarkanizsán a turizmusfejlesztési elképzeléseiket ismertették a vállalkozók Pásztor Istvánnak. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy most nagyon fontos, hogy minden döntéshozatali szinten képviseltesse magát a magyarság, hisz sok év után végre eljöhet az a pillanat, hogy Szerbia északi részét kísérleti jelleggel gazdaságilag felzárkóztassák a környező EU-s tagállamokhoz.

Pásztor István a magyarkanizsai kampányrendezvény után állt rendelkezésünkre, hogy nyilatkozzon a Vajdaság Mának annak a pártnak az elnökeként, amely egyedüliként indított listát a köztársasági és tartományi választásokon.

Az előre megfogalmazott kérdéseket háttérbe szorítva természetesen elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy az elkövetkező négy évben vajon megvalósulhat-e ez az uniós fejlesztés.

- Azt reméljük, hogy végre elérkezik ez az időszak. Régóta várjuk, s az elmúlt közel két évtizedben annyiszor reménykedtünk és csalódtunk is, hogy az emberek lassan nem is foglalkoznak ezzel, s lassan már le is mondtak erről. Most viszont azt látom, hogy abban a folyamatban, ami az európai politikának a megváltoztatásáról szól, ez a lehetőség újabb esélyt kap. Nem azért, mert mi Szerbiában ezt így akarjuk, bár azért is, hanem jelentős mértékben azért, mert ebben a változó európai előtérben az európai döntéshozók közül sokan azt akarják, amiben mi régóta reménykedtünk, de eddig nem valósult meg. Ebben a közép-kelet-európai térségben az unió közép-kelet-európai részének meghatározó szerepe van. Azzal, hogy a V4-eken keresztül a közép-kelet-európai uniós térség politikailag, gazdaságilag felértékelődik, ez a mi esélyeinket is növeli. Nem véletlenül tartottunk egy tanácskozást a közép-európaiságról pár nappal ezelőtt, amikor Kövér László házelnök úr itt volt. A közép-európai együttműködés úgy gondolom, hogy ennek a közép-európai térségnek a hívó szava kell, hogy legyen az elkövetkező időben, s mivel ennek a hívó szónak az ereje erősödik, úgy gondolom, hogy ennek a térségnek a csatlakozási esélye is erősödik.

„Alakítani szeretnénk az együttműködést az asztaloknál ülve”

- Valószínű, hogy formálisan Szerbia jó hosszú ideig nem fog a V4-eknek részévé, alkotójává válni, mert az uniós tagságot feltételez, de együttműködésben, érdekbeli közelségben, érdekegyeztetésben már ebben a pillanatban ott van. Hogy ezt miért merem ilyen határozottan kijelenteni? Azért, mert az elmúlt öt-hat évben Magyarország és Szerbia viszonya olyan dinamikusan fejlődött, akkora pályát futott be, mint nap az égen, amit nem is tartottunk reálisnak. Ez nemcsak a szimpátiáról szól, nemcsak a történelmi múlt eseményeinek a helyre rakásáról szól, mindez az érdekek miatt alakult így. A plusz esélyt ez hozza be ebbe a történetbe, s ebből a szempontból nem mindegy, hogy ezek a folyamatok a fejünk fölött zajlanak-e vagy, hogy mi ezeknek a folyamatoknak az alkotó részei és alakítói vagyunk. Nem mindegy a számunkra, hogy Magyarország és Szerbia úgy működik-e együtt, hogy kívülről, az ablakon keresztül kibicként nézzük, vagy úgy működik együtt, hogy alakítani tudjuk ezt az együttműködést az asztaloknál ülve. Nekünk ez a második a szándékunk, s így csináltuk eddig is. Nemcsak nekünk volt ez jó, ez jó volt Magyarországnak és Szerbiának is, s ne vegye senki túlzásnak, ha azt mondom, hogy jó volt a régiónak és jó volt Európának is.

- Ez a lehetőség gondolom belekerült a VMSZ választási programjába, de mely területeken?

- Ez végül is átitatja az egész programot. Ez egy alapállásbeli szándékot villant fel. Benne van a programunkban akkor, amikor az uniós bővítésről beszélünk, amikor az identitás megőrzésről beszélünk, amikor a mezőgazdaságról, az infrastruktúrafejlesztésről beszélünk. A két ország közötti együttműködés, illetve a mi kormányzati szerepvállalásunk az nem egy elvonatkoztatott dolog, hanem konkrétumokban valósul meg. A mai nap folyamán például Oromra is ellátogattunk, ahol megtekintettük a vasútállomást. Ennek apropója a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása, ami a befejezéséhez közeledik és annak köszönhető, hogy a két ország megállapodott abban, hogy felújításra kerül a Belgrád-Budapest vasútvonal. Mivel mi ott ültünk a döntéshozatali pozícióban, felvetettük a kérdést és sikerre vittük azt az elképzelést, hogy a felszedett sínekből, ami még használható, abból újítsuk fel a Szabadka-Zenta vasútvonalat. Ez meg is fog történni és Szabadkáról Zentára 40 perc alatt el lehet jutni! Azt gondolom, hogy ez a politika. Ugyanakkor Oromról akár Zenta, akár Szabadka felé 20 perc alatt el lehet jutni. Beszélhetnék a Szeged-Szabadka vasútvonalról is. Ezek azok a dolgok, amik meggyőződésem szerint alapjaiban fogják megváltoztatni a mindennapjainkat, az itt élhetőségnek a lehetőségeit. Ez az, amire hosszú ideje vártunk és talán most be fog következni.

- Négy évvel ezelőtt, a választások után azt mondta a VMSZ, hogy nem akar minisztériumot. Jobb az, ha több államtitkáruk van. Ez a koncepció marad a jövőre nézve is, ha megfelelőek lesznek a választási eredményeik?

- Ha hiszik, ha nem, erről önkörben soha nem beszéltünk. Egyszerűen nem érkezett el ennek a pillanata. Fel nem merült senkiben, hogy kiből mi fog lenni, mi fog történni. Az, amit a kérdésében megfogalmazott, egy elvi álláspont volt, ami eddig az összes választást követően alapállást jelentett a mi számunkra. Biztos, hogy ezt az alapállást újra fogjuk vizsgálni, én a magam részéről nem látom okát annak, hogy ezen változtassunk. Az, amit itt az elmúlt években tapasztaltunk, hogy ha sikerül megtalálni az arra rátermett embert, aki bekerül egy-egy minisztériumba államtitkárként, aki jól tudja szolgálni Szerbiát, mint a szülőföldünket és jól tudja szolgálni a magyar közösséget. Ez a feladat és ez a szándék. Ha ez így fog maradni, akkor én elégedett leszek.

„Önmagunkat kell olyan helyzetbe hozni, hogy a folyamatosságot biztosítani tudjuk”

- Mi lesz a prioritás, milyen célokért fognak majd lobbizni az elkövetkező négy évben. Most, ugye, említette a vasutat, de vannak-e még olyan ötletek, amiket jó lenne megvalósítani?

- Nézze, ma itt Kanizsán a turizmusról beszéltünk. A kampány ideje alatt, amerre az ember jár-kel, annyi minden kerül föl ötletként, célként. Azt vártuk, ami történt is, hogy az emberek helyben megfogalmaztál szándékaikat, az igényeiket. Hogyha elővesszük a magyarkanizsai választási programot, vagy az adait, vagy a becseit, vagy a törökkanizsait, akkor bárki elolvashatja benne falura lebontva, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben és mit akarunk csinálni az elkövetkező négy évben. Nincsen itt mit kitalálni, a folyamatosságot kell biztosítani, és önmagunkat kell olyan helyzetbe hozni, hogy a folyamatosságot biztosítani tudjuk. Rengeteg elképzelés van, amit az emberek szeretnének. Másrészről pedig, ismételten szeretném aláhúzni, csak abban az esetben tudunk előre haladni, hogyha arra kvalifikáljuk magunkat, hogy döntéshozók legyünk, persze nem az egyedüli döntéshozók. Az elmúlt évek arra is megtanítottak bennünket, hogy csak együttműködve lehet előre haladni. Konfliktusban nem lehet előre haladni! Ott, ahol konfliktus helyzet van, ott nincs győztes, ott csak vesztesek vannak! Az együttműködés pedig az elvszerű együttműködésről szól. Megállapodunk abban, hogy kinek mi a fontos, a másik számára fontos dolgot pedig mi is fontosnak tartjuk, ha másért nem, akkor a másik tiszteletéért. Ha pedig ezt visszakapjuk, akkor tudunk együttműködni. Arra készülünk, hogy maximalizáljuk a súlyunkat és az eredményünket, és azt követően abból a pozícióból együttműködjünk azokkal, akik a velünk együtt élők legitim képviselői.

- Amit eddig elmondott, azok alapján úgy vélem, hogy mindez a tartományra is vonatkozik. A prioritások itt is megvannak, tehát folytatódik majd az eddigi politika?

- Nemcsak a tartományra, ez gyakorlatilag érvényes az egész vertikumra. Nem tudunk mindenhol az erősebb partner lenni, de én a VMSZ-nek az elnöke vagyok. Tehát én nem szabadkai elnök vagyok, nem magyarkanizsai vagy zentai, nekem az egész helyzetet szem előtt kell tartani, és mi, mint párt, azt is tesszük. Nem hozunk olyan döntéseket, ami csak a szabadkaiaknak, vagy kanizsaiaknak jó, az összes többi pedig fizeti az árát. Ilyet soha nem fogunk csinálni, másrészt pedig amit itt is szerettem volna elmondani, senkivel nem egyeztettem, senkivel nem kereskedtem, senkit nem adtunk el annak érdekében, hogy például Szabadkán polgármesterünk legyen. Ezek olyan szóbeszédek, amiknek elsődleges szándéka, hogy gyengítsenek bennünket. Nincsen ilyen szándék, nem is volt soha, mindenhol maximalizálni szeretnénk az eredményt.

„Jó kondícióban van a szervezet, trendfordító választások jöhetnek”

- Egy-két évtizeddel ezelőtt Vajdaság vonatkozásában még 7-8 magyar önkormányzatról beszéltünk. Most jóval kevesebb helyen van VMSZ-es polgármester. Az elmúlt négy évben elemezték-e az okokat, hogy például Kishegyesen miért nem sikerült, hogy polgármestert adjanak? Mi volt a hiba, miként lehetne javítani? Milyen stratégiát alkalmaznak most, hogy jobb eredmény szülessen?

- Elemeztük a kérdést és ez mindig feladat. Nem mindig mi tőlünk függ ennek a csatának a kimenetele, hanem a körülményekről. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy minden szervezetnek az élete az ciklikus. Eljön egy olyan időszak, amikor meggyengül a szervezet, s ez az eredményen is látszik. Amikor megerősödik a szervezet, s a körülmények is megváltoznak, akkor az az eredményen is megmutatkozik. Most például azt látom, hogy két dolognak az eredményeképpen reális esélyünk van arra, hogy Kishegyesen változtassunk. Az egyik, hogy teljesen megváltozott a Vajdasági Magyar Szövetség kondíciója. Sok a fiatal, tettre kész ember, pozitív a hangulat, törekvés tapasztalható, a problémával való foglalatosság, odaadás. Teljesen más helyzet van, mint amilyen régebben volt. Ugyanakkor az a része is megváltozott a dolognak, ami ugyan nem mitőlünk függ, az pedig a politikai mező. Amikor színesebb a politikai paletta a nem magyar oldalon, a mi oldalunkon pedig csak mi vagyunk, vagy egy szereplő van, akkor az más helyzetet jelent. Most például Kishegyesen az a helyzet, hogy van három erőteljes nem magyar lista, amik versenyeznek egymással, magyar lista pedig nincsen másik. Emellett még jó kondícióban is van a szervezet. Én úgy látom, reális az esélye annak, hogy nyolc év után magyar polgármestere legyen Kishegyesnek.

- Ami az önkormányzatokat illeti, ha röviden ezt összefoglalhatnám, arra készülünk, és azt hiszem, hogy ez reális, hogy Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán az erőviszonyok ne változzanak, azaz hogy a vezető pozíciónkat megőrizzük. A teljesítményünk olyan, a listák olyanok, a hangulat olyan, hogy szerintem ez reális. Kishegyesen, ahogyan mondtam is, azt hiszem, hogy fordítani tudunk. Jelentős előrelépésre számítok Óbecsén, jelentős, trendfordító előrelépésre számítok Adán és trendfordítóra számítok Szabadkán is. Hogy a trendfordítás mekkora fog lenni, azt ebben a pillanatban nem tudom megmondani, de egészen biztos, akkora fog lenni, ami új helyzetbe fogja hozni ezeken a lokális szinteken a magyar politikát és politizálást. Szerintem az nagyon nagy dolog, amikor trendeket lehet megfordítani, mert onnantól kezdve a közbeszéd fog megváltozni. Nem arról fog szólni, hogy most már itt nincs is magyar, meg elfogyunk, gyengék vagyunk, hanem arról, hogy megfordult a trend, bele tudunk szólni a dolgok irányításába. Ugyanis az van, hogy Szabadka nem inkább magyar város, mint másé, de nem is kevésbé! Vagy Óbecsére, vagy Adára is érvényes ez. Mivel mi ott teljes jogú polgárok vagyunk, akkor miért gondolja bárki, hogy nekünk kevesebb jogunk van az ottani körülmények alakításába, mint nekik? Mi erre készülünk, s nem a konfliktus szándékával. Ez nem személyes dolog, nem egy-egy emberre kiélezett, hanem egyszerűen saját magunkról szól. Azt látom, különösen Szabadka vonatkozásában, hogy ennek a fajta alapállásnak, annak, hogy a szabadkai szervezet - a listáját figyelembe véve – be kívánja küldeni a képviselő-testületbe a legrátermettebb, legerősebb embereit, megfogalmazva egy ambiciózus elképzelést. Ennek van egy felhajtó ereje, nemcsak Szabadkán, hanem például Kanizsán is az emberek másként reagálnak, hogy látjátok, hogy ott mi történik?!

- Talán már az is eredmény lenne, ha Szabadka további balkanizálódásának gátat lehetne szabni.

- Igen, szerintem ez fontos. Szeretném ugyanakkor a félreértéseket elkerülni. A balkanizálás nem egyenlő a szerbséggel. Nehogy félreértés legyen! Amikor azt mondom, hogy meg kell állítani a város balkanizálását, akkor az nem azt jelenti, hogy én a szerbek ellen vagyok! Arról beszélek, hogy szót kell érteni egymással, izomból nem lehet politizálni, letiporva nem lehet politizálni. Legális döntéshozatali folyamatokból kiemelve, háttérben döntéseket hozni nem lehet. Ugyanakkor oda kell figyelnünk arra a városra, amit megörököltünk, amit megőrzésre kaptunk meg az unokáinktól! Ha az ember megnézi Szabadka központját, ebben a pillanatban rengeteg olyan dolgot lát, aminek nincsen ott a helye. Mondom ezt úgy, hogy tudom, hogy például a Műemlékvédelmi Intézet élén olyan ember áll, akit mi raktunk oda. Ez azonban nem ment fel bennünket attól, hogy ezt a kérdést ne vitassuk újra! S amit majd el kell bontani, azt bizony el kell bontani! A szecessziós városközpont nem maradhat úgy, ahogy most van, mert akkor megszűnik azzá lenni és megszűnik a vonzereje. El kell menni Újvidékre vagy Banja Lukába, s megnézni, hogy ott miként őrzik a városmagot. Szerintem itt egyrészről komoly változásra van szükség, másrészről az nem működik, hogy a vállalkozói lobbinak az érdeke mindenki fölött áll. Ez úgy mondom, hogy tudom, hogy VMSZ-es színekben ott volt a legutolsó magyar polgármester, aki a Törley-házakat úgy lebontatta, mint a sicc! Tessék megnézni, hogy a Petőfi utcából ezek után mi lett! Ez is annak a bizonyítéka, hogy a balkanizálás nem nemzeti, hanem alapállásbeli, értékrendbeli, döntéshozatali. Ilyen szempontból szerintem mindenkinek van dolga,

- A végére még egy kis matematika! Ugye, 3 százalékos a parlamenti küszöb, sokan kivándoroltak az utóbbi időszakban, de a járvány miatt tértek is vissza, egyedüli a magyar lista. Mindezt összeadva, mire számít?

- Jó eredményre számítok, olyan eredményre, ami jobb lesz, mint a négy évvel ezelőtti. Kibontottam az előbb az önkormányzati szinteket. Ami az országos eredményeket illeti, arra számítok, hogy a VMSZ-nek lesz önálló frakciója. Ez minimum öt képviselőt jelent. Ha ez így lesz, akkor az azt fogja eredményezni mindenféle számítás szerint, hogy a tartományi frakció sem lehet kisebb számú, mint amilyen eddig volt. Én valóban arra számítok, hogy ez a választás megfordítja a trendeket és előre mozdítja a magyarokat.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!