Várják a jelentkezőket a Kisebbségvédelem Európában online nyári egyetemre

Csóti György
Csóti György (Fotó: Kisebbségi Jogvédő Intézet)

2020. május 12. [9:53]

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassák azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel foglalkozni.

Csóti Györgyöt, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatóját kérdezzük az egyetem első nyolc évfolyamának a tapasztalatairól, eredményeiről, illetve az idei rendezvényről, amely rendhagyó lesz a járvány miatt.

- Az elmúlt években mennyire volt sikeres a program? Kialakult-e egy olyan csapat, amely elhivatottan és kellő ismerettel fel tudja vállalni a kisebbségvédelmet? A Délvidéken e tekintetben mi a helyzet?

- Nagyon jó tapasztalataink vannak a közel egy évtized alatt, mindig nagy érdeklődés és aktív részvétel jellemezte a programjainkat. A hallgatók jól hasznosítják az itt tanultakat szülőföldjükön folytatott jogvédelmi munkájukban. Külön hozadéka ezeknek a rendezvényeknek, hogy új barátságok és (munka)kapcsolatok jönnek létre a különböző Kárpát-medencei régiók között. Számosan a Kisebbségi Jogvédő Intézet állandó vagy eseti partnereivé válnak. Nagyon sok volt hallgatóval mai napig tarjuk valamilyen szinten a kapcsolatot.

Délvidéken hasonló a helyzet, jogvédelmi partnereink egy része nyári egyetemeinken szerezte meg az alapvető ismereteket. Jelenleg Szabadkán, Óbecsén, Nagybecskereken és Újvidéken vannak állandó jogsegélyszolgálati irodáink, és öt ügyvédi iroda foglalkozik peres eljárásokkal. További részletes információ található a www.kji.hu honlapunkon.

- Tudna-e példát mondani olyan kisebbségvédelmi tevékenységre, amiben a nyári egyetemen részt vett fiatalok is közreműködtek?

- Volt hallgatóink közül legalább egy tucat aktívan részt vesz ma a külhoni magyarok jogvédelmében. Többen intézetünk munkatársai, néhányan gyakornokként segítik a munkánkat. (Gyakornokok egy részéből előbb-utóbb munkatársak lesznek.) Vannak, akik saját civil jogvédelmi szervezetet hoztak létre szülőföldjükön, mások beléptek már működő intézményekbe. Egyik hallgatónk aktívan részt vett a sikeres kolozsvári helységnévtábla kihelyezések akciójában. Egy másik tanulónk ma ügyvéd, aki a magyarságuk miatt jogsérelmet szenvedett honfitársainkat képviseli peres ügyekben.

- A nyári egyetemen minden évben ugyanaz a képzés folyik, vagy vannak szakosított képzések is? Ugyanazon személyek kétszer részt vehetnek-e a képzésen, mint egyféle továbbképzésen?

- Általában olyan kérdésekkel foglalkozunk, melyek elősegítik a kisebbségi létbe kényszerített őshonos nemzeti közösségek jogvédelmét. Kitekintünk a nemzetközi térbe, az Európai Unión belül és kívül, keressük pozitív nemzetközi gyakorlatot, melyek mindig hasznos hivatkozások lehetnek, vizsgáljuk azokat a jogszabályokat és ajánlásokat, melyek felhasználhatók a trianoni utódállamokban. Bemutatjuk a magyarországi gyakorlatot, az itteni tudományos kutatások eredményeit is. Kiemelten foglalkozunk az elszakított területeken fennálló kisebbségvédelmi törvények, jogszabályok betartásával, illetve be nem tartása esetén a szükséges és lehetséges tennivalókról. Bemutatjuk, hogyan lehet kikényszeríteni a meglévő jogszabályok betartását. Minden évben foglalkozunk egyedi jelenségekkel is, melyek az általános problémák eseti megnyilvánulásai. Szimulációs tréningeken mutatjuk be a tipikus jogsértések gyakorlati kezelését.

Eddig öt alakalommal tartottunk úgynevezett alumni nyári egyetemet, ahol az előző évben végzett hallgatóknak a legújabb kisebbségi jogvédelmi eredményeket ismertetjük.

- Az idei nyáron mi lesz a téma és mennyiben lesz más az oktatás annak online jellege miatt? Kik az idei előadók?

- Konkrét tematika csak akkor készül el, ha látjuk, kik a jelentkezők. Figyelembe vesszük, hogy a potenciális hallgatók melyik régióból jönnek. Természetesen minden a fent említett témakörből kerül ki.

A nyári egyetemet idén online formában bonyolítjuk le. Az előadók élő online módon tartják meg előadásaikat, a rendszerbe minden hallgatót bekapcsolunk, lehet kérdezni, válaszolni. Videó-konferencia rendszerben dolgozunk majd. Ez lehetővé teszi, hogy idén is legyenek szimulációs tréningek és csoportos műhelymunka, vagy akár vetélkedő.

Az előadók közül néhány név: Varga Zs. András alkotmánybíró, tanszékvezető egyetemi tanár, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Bándi Gyula, ombudsman-helyettes, tanszékvezető egyetemi tanár, Manzinger Krisztián, egyetemi adjunktus, diplomata, Vizi Balázs, tanszékvezető egyetemi docens.

Az online nyári egyetemre augusztus 3. és 7. közötti öt munkanapon kerül sor. A jelentkezés feltételei és módja a www.kji.hu honlapunkon található.

- Kik jelentkezhetnek, hogyan és milyen feltételekkel? Idén van-e ösztöndíj?

- Legalább másodéves joghallgatók, doktoranduszok, fiatal jogászok, ügyvédek, és már aktív civil jogvédők. Elsősorban a 20-35 éves korosztályt várjuk. Jelentkezési határidő május 31. További feltételek a www.kji.hu honlapunkon található. Ösztöndíj nincs. Az ösztöndíj korábban abban nyilvánult meg, hogy mi fizettük a szállást, a teljes ellátást és a kirándulásokat, belépési díjakat. Most online formában ezek a költségek nem jelentkeznek.

- Hogyan folyik az oktatás? Az oktatásnak milyen műszaki előfeltétele lesz?

- Az oktatás a fent leírt online formában történik. Műszaki feltétel egy világhálóra kapcsolt számítógép, laptop vagy tablet.

- A résztvevők a nyári egyetem után mire számíthatnak? Lesz-e később gyakorlati képzés? Kapnak-e valamilyen feladatokat? Részt tudnak-e venni konkrét kisebbségvédelmi programokban?

- 2021-ben minden valószínűség szerint ismét tartunk alumni nyári egyetemet, ahol a legújabb jogvédelmi ismeretekre tehetnek szert. Várhatóan mindenkinek tudunk munkát adni a kisebbségi sorsba kényszerített Kárpát-medencei őshonos magyar nemzeti közösségek jogvédelmében. Bekapcsolódhatnak nagyszabású programokba, vagy támogatjuk őket saját jogvédelmi tevékenységük beindításában.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!