Pásztor Bálint: Tárgyalunk a kisebbségi parlamenti küszöb esetleges csökkentéséről is

Pásztor Bálint
Pásztor Bálint (Fotó: Panda Rádió)

2020. január 16. [11:02]

Amennyiben a szerb képviselőház csökkentené a parlamenti küszöböt az országos pártok számára, akkor az akár azt is eredményezhetné, hogy a kisebbségi küszöb még nőhet is a választások részvételi aránya és a bejutó pártok számának függvényében. Ezért a Vajdasági Magyar Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett, hogy csökkentsék a kisebbségi parlamenti küszöböt is. Erről, valamint a párt választási programjának legfőbb irányelveiről dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselőt kérdezte munkatársunk a magyarkanizsai Panda Rádió stúdiójában:

- Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban már bejelentette, hogy folytatni kívánják az együttműködést a választások után is a Szerb Haladó Párttal. Mik lennének azok a legfőbb célkitűzések, amiket bele szeretnének majd foglalni a koalíciós szerződésbe?

- Hogy ki lesz a koalíciós partnerünk, azt a szerb nép fogja eldönteni, a többségi szavazók, de a jelen pillanatban egyértelmű, hogy a Szerb Haladó Pártnak országos viszonylatban a pozícióit egyik párt sem tudja veszélybe sodorni. Biztos lehet tehát, hogy a Szerb Haladó Párttal fogjuk az együttműködést folytatni a választásokat követően is, de még egyszer hangsúlyozom: önállóan, partnerkapcsolatokat építve, nem pedig beolvadva. Azt gondolom, hogy a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosítási problémáinak a megoldása biztos, hogy a koalíciós szerződés részét fogja képezni annak érdekében, hogy a következő mandátum első felében, annak az elején ezt a kérdést is ki tudjuk pipázni, ahogyan az a kapcsolható eszközök, vagy a kistermelői szabályzat vagy más kérdések kapcsán is megtörtént. Az önkormányzataink infrastrukturális fejlesztésének a köztársasági szintről történő támogatása szintén egy ilyen célkitűzés, ugyanis mi itt fizetünk adót, tehát teljes joggal várjuk el azt, hogy ne csak tartományi, hanem országos költségvetési pénzből is részesüljenek az önkormányzataink a következő években, s mindazok a kérdések, amik menet közben adódni szoktak és a kisebbségvédelmi jogérvényesítéshez kapcsolódnak, ezek biztos homloktérben fognak állni a jövőben is.

- A szerbiai ellenzék egy része bejelentette, hogy bojkottálja a soron következő választásokat. Ha kevesebb választópolgár vonul az urnákhoz, akkor matematikailag ez mit jelent magyar szempontból? Lehet-e valamelyest ellensúlyozni a kivándorolt magyar szavazókat?

- Ez egy külön beszélgetést igényelne, mert most van folyamatban a gondolkodás a választási rendszer korrekciójára vonatkozóan. Elképzelhető, hogy csökkenni fog a választási küszöb 3 százalékra, habár ez egyelőre csak a találgatások szintjén van, de valószínűnek tűnik. Mi már megkezdtük a tárgyalásokat annak érdekében, hogy ha ez így lesz, akkor a kisebbségi küszöb tekintetében is történjen némi korrekció, hiszen egyrészt több párt fog bejutni. Egyértelmű, hogy a bojkott sikertelen lesz és a részvételi arány is kellően magas lesz, illetve a szerbiai parlamentben elég sok párt fog képviselővel rendelkezni a következő mandátumban is. Viszont a választási küszöb esetleges csökkentése miatt sokkal kevesebb lesz a töredékszavazat, sokkal kevesebb lesz a mandátumot nem eredményező szavazat, s ez azt eredményezheti, hogy a kisebbségi küszöb akár még nőhet is a részvételi arány és a bejutó pártok számának a függvényében. Tehát e kérdéskör részévé tettük a kisebbségi küszöb esetleges korrekcióját is. Február végéig biztosan működni fog a parlament, valamikor februárban kerül majd elfogadásra a választási törvény módosítása, amennyiben sor kerül rá, úgyhogy oda fogunk figyelni, hogy olyan szabályok szülessenek, amelyek a kisebbségi pártoknak is elfogadhatóak.

- Mi lenne a megoldás, milyen javaslataik lennének?

- Amennyiben csökken a bejutási küszöb, akkor a kisebbségi küszöböt is csökkenteni kell valamennyivel éppen azért, hogy ne következhessen be olyan helyzet, hogy mindenki könnyebben jut be, a kisebbségi pártok pedig olyan szabályok alapján, ahogy az az elmúlt volt. Erről tárgyalunk, ennek a különböző matematikai módozatairól.

- Megoldás lehetne-e a szavatolt parlamenti helyek a kisebbségeknek?

- Én azt gondolom, hogy ez egy olyan kérdés, amelyhez 2-3 hónappal a választások lebonyolítása előtt nem lehet hozzányúlni. Erre már nincs idő. A VMSZ számára elfogadható a szavatolt parlamenti mandátumoknak az intézménye is, eddig a természetes küszöb rendszere is azt eredményezte, hogy a magyar pártok be tudtak jutni a parlamentbe, azok, amelyeknek volt támogatottsága. Ez a VMSZ volt az elmúlt évtizedek során, de ha garantált parlamenti helyek lennének, ez még inkább megkönnyítené a helyzetünket.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!