Kerülj be te is a szabadkai ifjúsági közösségi térbe!

Villáminterjú Hulló Zsófiával, a közösségi tér vezetőjével

Zene
Zene (Fotó: Facebook)
Beszélgetés
Beszélgetés (Fotó: Facebook)
Játék
Játék (Fotó: Facebook)
Hulló Zsófia
Hulló Zsófia (Fotó: Facebook)

2019. december 10. [15:39]

Idén májusban kezdte meg tevékenységét Szabadkán a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér. Az elmúlt hónapokban számos előadást, megmozdulást, programot szerveztek, és az elkövetkező hetekben is több eseményre várják az érdeklődőket. Ezekről tartottak kedden sajtótájékoztatót Szabadkán. Ennek kapcsán készítettünk villáminterjút Hulló Zsófiával, a közösségi tér vezetőjével.

- Mi is volt pontosan a „Kerülj be” alapötlete?

- A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér egy Magyarországon már jól működő közösségi tér mintájára épült. A fiatalok körében ifjúsági korszakváltás következett be, amelynek lényege a társadalmi reprodukció megváltozása, illetve az iskolai tudás felértékelődése. Ennek alapján a fiataloknak szánt közösségi tér nagyon jó lehetőség a kibontakozásra, az ötleteik megvalósítására. Egy hely fiataloknak a fiatalokért partnerségben a felnőttekkel. A térben lehetőségük van ingyenesen részt venni olyan nekik szánt programokon, amelyeken különböző mintákkal találkozhatnak, önkénteskedhetnek és tapasztalatokat szerezhetnek. Akkor kapcsolódhatnak be a programokba, amikor szeretnének, nem jár semmi kötelezettséggel, és ha nincs meghirdetett program, akkor is használhatják a teret.

- Mikor vannak rendezvények és hol tartjátok ezeket?

- A Közösségi tér a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt programjaként működik, a megnyitó májusban volt a szabadkai Múzeumok Éjszakája keretében. Az eseményeket mindig egy hónappal előre meghirdetjük, a közösségi oldalakon és a sajtóban is, de ha nincs programunk, akkor is nyitva vagyunk minden délután este 8-ig. A „Kb.” a Corvin Mátyás utca 9-es szám alatt található, a Magyar Szó egykori szerkesztősége helyén.

- Milyen jellegű rendezvényeitek voltak?

- Minden hónapban van összművészeti estünk, quiz night-unk és a fogyatékkal élő középiskolásoknak is tartunk programokat, játékokat.

- Melyek voltak a legsikeresebbek?

- Kiemelném a Földünkért világnap kapcsán szervezett vitaestünket, ahol a környezetvédelemre hívtuk fel a figyelmet. Nagy sikere volt a szabaduló szobának, amely egy interaktív, közösségépítő játék. Minden szerdán vetítünk magyar nyelvű filmeket, vannak klubjaink, ahová lehet csatlakozni, de önkénteskedésre is van lehetőség.

- Milyen az eddigi tapasztalat? Hány résztvevőtök volt eddig, gondolok előadókra, fellépőkre, résztvevőkre?

- Az eddigi érdeklődés alapján úgy gondolom szükség van a fiataloknak az ehhez hasonló helyekre, programokra, hiszen sokan jönnek, érdeklődőek és aktívak. Mivel nagyon színes skálán mozognak a programjaink, így az eseményeken való résztvevők száma is megoszlik. Továbbra is szívesen látunk mindenkit!

- Mik a további tervek? Kik segítik a munkátokat?

- Szeretnénk folytatni az eddigi munkánkat, nagyon sokat segítenek az önkéntesek és hálásak vagyunk a Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének. Én, mint ifjúságsegítő, vezetem ezt a teret, és a további terveim közt szerepel, hogy ne csak Szabadkán működjön közösségi tér, hanem Vajdaság-szerte. A Róka Fesztivál főszervezője is vagyok, amely szintén kiemelt programja a közösségi térnek.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!