MTTK: Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

Kovács Orsolya ünnepi beszéde
Kovács Orsolya ünnepi beszéde (Fotó: Fehér Szilvia)
A hallgatók szövegek és versek által elevenítették meg a kor hangulatát 
A hallgatók szövegek és versek által elevenítették meg a kor hangulatát  (Fotó: Fehér Szilvia )
(Fotó: Fehér Szilvia)
A fellépők
A fellépők (Fotó: Fehér Szilvia)

2024. október 22. [16:01]

Betűméret:                     

A szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon verses-zenés összeállítású ünnepi műsor keretében emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és a szabadságért folytatott harcról.

A kar három szakának harmadéves hallgatói közösen készítették azt az ünnepi műsort, amelyben az ‘56-os eseményekről és a forradalom hőseiről emlékeztek meg. A performansz során korabeli életképekkel idézték fel a múlt eseményeit, és szövegek és versek által elevenítették meg a kor hangulatát

„Ma együtt emlékezünk az 1956-os forradalom hőseire, akik bátorságukkal és elszántságukkal formálták történelmünket. Az 1956-os forradalom során sokan kockáztatták életüket a függetlenségért, a demokráciáért, és a méltóságért. Emlékezzünk rájuk, és tisztelegjünk előttük. Godoljunk arra, hogy a szabadság nem csupán ajándék, hanem mindannyiunk felelőssége”– hangzott el Szél Kata harmadéves hallható ünnepi beszédében.

„Több a hasonlóság köztünk és az ‘56-os fiatalok között, mint gondolnánk, hiszen ma, 2024-ben sem gondolunk mást, mint a forradalmi ifjak - hogy számunkra a függetlenség és a szabadság a legfontosabb. Még 1956-ban ezt harccal akartuk kivívni, úgy ma éppen ellenkezőleg: a béke mindenáron történő megőrzésével. 1956-ban arra volt szükség, hogy a fiatalok felkeljenek és önfeláldozással kiálljanak a szabadságért. Ma, 2024-ben pedig arra van szükség, hogy elutasítsuk a fegyver használatát. Ma a békéhez több bátorság kell, mint a harchoz. Az ember akkor tudja értékelni, hogy mi a szabadság, amikor elveszíti azt. Mi magyarok, szerencsések vagyunk, mert miként Márai Sándor is írta, mi örökül kaptuk a szabadságot, és pont ezért még nagyobb a felelősségünk a szabadság megőrzésében. Márpedig 2024-ben a szabadságunkat a béke megőrzésével tudjuk szavatolni” – mondta Kovács Orsolya, szintén harmadéves hallgató.

Az ünnepségen részt vettek az egyetem hallgatói és tanárai.

Fehér Szilvia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!