Juhász Bálint részt vett a salzburgi Európa-csúcson

Juhász Bálint és dr. Franz Schausberger
Juhász Bálint és dr. Franz Schausberger (Fotó: Lenka Knežević)
(Fotó: Lenka Knežević)

2024. október 21. [17:02]

Betűméret:                     

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnök hétfőn részt vett a jubileumi 20. Európa-csúcson Salzburgban, amelyet az Európai Régiók Intézete (IRE) szervezett EU: Nincs jövő reformok nélkül mottóval.

Juhász elnök találkozott dr. Franz Schausbergerrel, az IRE elnökével és alapítójával, és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak, kiemelve a régiók közötti kapcsolatok fontosságát.

„Az Európai Régiók Intézete évek során nyújtott támogatása tartományunknak, valamint a regionális kapcsolatok témájában való közös részvétel és konferenciaszervezés továbbra is rendkívül értékes számunkra. Dr. Schausberger professzor évtizedek óta elkötelezetten dolgozik azon, hogy közelebb hozza a Szerb Köztársaságot és a teljes nyugat-balkáni régiót az EU-hoz, és rendkívül bíztató, hogy kinyilvánította szándékát ennek folytatására” – mondta Juhász, kiemelve, hogy az Európai Régiók Intézete értékei – az emberek összekapcsolása, a párbeszéd előmozdítása és a régiók megerősítése – olyan platformot jelentenek, amelyben Vajdaság Autonóm Tartomány további együttműködési és partnerségi lehetőségeket lát.

Az együttműködés továbbfejlesztése és a közös tevékenységek pontosítása céljából Juhász elnök vajdasági látogatásra hívta Schausbergert,amit a professzor örömmel elfogadott.

A csúcstalálkozón Juhász Bálint mellett jelen volt a Szerb Köztársaság salzburgi főkonzulja, Vera Vukićević is.

Az Európai Régiók Intézete (IRE) tegnap ünnepélyesen megemlékezett megalapításának 20. évfordulójáról, míg a mai, 20. Európa-csúcstalálkozón számos magas rangú európai és nyugat-balkáni képviselő, valamint az európai közigazgatás és a házigazda ország, Ausztria képviselői vettek részt.

A mai panelbeszélgetésen, amelyet Európa jövőjének szenteltek, felszólalt többek között Hrisztijan Mickoszki Észak-Macedónia miniszterelnöke, Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Borut Pahor volt szlovén elnök, az EU költségvetési biztosa, Johannes Hahn, valamint az EU, Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és más országok magas rangú tisztségviselői. A találkozón az EU bővítéséről, gazdasági és ipari trendekről, valamint az energetikai kihívásokról esett szó, míg holnap felszólal Dubravka Đedović Handanović, szerbiai bányászati és energetikai miniszter.

Az Európai Régiók Intézete (IRE) 2004-ben alakult Salzburgban azzal a céllal, hogy előmozdítsa a regionális együttműködést Európában, és megerősítse az európai régiók és helyi hatóságok szerepét az európai döntéshozatali folyamatokban. Az intézet platformként is szolgál a régiók, városok, községek és különféle gazdasági szektorok közötti tapasztalat- és jógyakorlat-cserére, emlékeztet a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleménye.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!