Fremond Árpád: Minél többen itthon tanuljanak tovább!

Kéözépiskolások tanulmányútja két egyetmi központba: Szabakára és Újvidékre

2024. május 15. [15:51]

Betűméret:                     

A középiskolák harmadikosait egy tanulmányútra hívta meg az MNT, mely utazásnak a célállomása a két legnagyobb vajdasági egyetemi város: Szabadka és Újvidék volt, s szervezték ezt annak a programnak a keretében, amely az itthon maradást és az itthoni továbbtanulást népszerűsíti.

Az egynapos kirándulás keretében a diákok meglátogathatták a szabadkai és újvidéki egyetemi karokat és főiskolákat, ahol az intézmények vezetői, tanárai és a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátorai fogadták őket, akik bemutatták az intézményt, az intézmény keretében működő szakokat.

-- Fontos a középiskolásokkal időben megismertetni az itthoni továbbtanulási lehetőségeket, ezért szervezték meg a harmadikosoknak az egynapos kirándulást, két egyetemi városba, Újvidékre és Szabadkára -- mondta Fremond Árpád Szabadkán. Olyan felsőoktatási intézményeket kerestek fel, ahol anyanyelven lehet tovább tanulni, tette hozzá az MNT elnöke.

-- Amellett, hogy megismerik az egyetemeket, a Magyar Nemzeti Tanácsnak az ösztöndíjprogramjával is meg tudnak ismerkedni. Tehát most, aki tovább szeretne tanulni, és itthon szeretne tovább tanulni, az harmadikosként körbejárhatja ezeket az egyetemeket, megismerkedhet a karokkal, utána nyáron van egy szerb nyelvű felkészítő táborunk, ahol nemcsak negyedikesek, illetve felvételiző tanulók jelentkezhetnek, hanem akár harmadikos-negyedikes tanulók is. Őszre ők most negyedikesek lesznek, szeptemberben megszervezzük az EDU EXPO-t, ahol bemutatjuk az összes olyan kart, ahol magyar nyelven is tovább lehet tanulni” – mondta Fremond Árpád. -- Emellett a Szabadkán és Újvidéken tovább tanuló egyetemistáknak elegendő kollégiumi szálláshelyet is tudnak biztosítani. Mindennek a célja, hogy minél többen itthon tanuljanak tovább.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán tett látogatást követően a 83 harmadikos középiskolás diák ellátogatott a szabadkai Építőmérnöki Karra, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, a Közgazdasági Egyetemre, továbbá a Jogi és Gazdasági Akadémia szabadkai kihelyezett tagozatára, valamint az Óvó- és Edzőképző Főiskolára is.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!