Lemondott az Újvidéki Egyetem rektorhelyettese, mert a rektorátus nem nyújtott támogatást a Bölcsészettudományi Kar blokádjakor

(Fotó: Danas)

2024. április 2. [13:27]

Betűméret:                     

Lemondott tisztségéről Dr. Halupka-Rešetar Szabina, az Újvidéki Egyetem nemzetközi együttműködésért felelős rektorhelyettese.

A lemondás szövege szerint, azért szánta rá magát erre a lépésre, mert az Újvidéki Egyetem Rektorátusa nem támogatta a Bölcsészettudományi Kart, amikor a tiltakozók lezárták ezt a felsőoktatási intézményt, írja a 021.rs.

„Miután az anyaintézményemet, a Bölcsészettudományi Kart a hallgatói parlament napokig blokád alatt tartotta, az Újvidéki Egyetem Rektorátusa pedig nem biztosította a kart támogatásáról, többé nem áll módomban ellátni az egyetem nemzetközi együttműködéssel megbízott rektorhelyettesi tisztségét”, fogalmazott Dr. Halupka-Rešetar Szabina, a Bölcsészettudományi Kar rendes egyetemi tanára.

Személyes kérésre nyújtotta be lemondását, egyúttal támogatásáról biztosította „a Bölcsészettudományi Kar azon kollégáit és hallgatóit, akiktől megfosztották a munkához és az oktatáshoz való jogot a blokád ideje alatt”.

A Bölcsészettudományi Kar egyébként csütörtöktől vasárnapig volt blokád alatt, mert a hallgatói parlament felszólítására fiatalok egy csoportja így követelte, hogy bocsássák el Dinko Gruhonjić professzort az állítólagos gyűlöletbeszéde miatt.

Dejan Madić rektor a blokád ideje alatt nem nyilatkozott az esetről, és az egyetem a szenátus ülésén sem kívánt foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Madić vasárnap jelent meg két másik kar dékánjával a Bölcsészettudományi Kar előtt, és tárgyalt azokkal a fiatalokkal, akik behatoltak ebbe az intézménybe, és megállapodtak abban, hogy a tiltakozók „ideiglenesen” elhagyják a kar épületét.

Madić azt is elmondta, hogy igazuk van azoknak a diákoknak és fiataloknak, akik Gruhonjić lemondását követelik, és elítélte az állítólagos „gyűlöletbeszédet”.

A Bölcsészettudományi Kart blokkoló csoportot a Szerb Haladó Párt tisztségviselői, valamint számos, többnyire nacionalista, jobboldali és oroszbarát személyek támogatták, írja a Danas.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!