A vajdasági magyarok perspektíváiról tájékozódott a VMSZ-ben az amerikai nagykövet 

Az amerikai nagykövet és a VMSZ elnöke
Az amerikai nagykövet és a VMSZ elnöke (Fotó: Dinovizija)

2024. március 28. [14:41]

Betűméret:                     

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete csütörtökön Szabadkára látogatott, akit a Vajdasági Magyar Szövetség székházában hivatalos látogatáson fogadott dr. Pásztor Bálint, a párt elnöke. A megbeszélések után sajtótájékoztatót tartottak.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mik a magyar közösség tervei, perspektívai nemcsak ebben a városban, hanem egész Szerbiában - fogalmazott Christopher Hill, aki szerint a magyar önszerveződés példa lehet a többi szerbiai kisebbség számára is.

- Nagy megtiszteltetés, hogy Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete ellátogatott Szabadkára, a Vajdasági Magyar Szövetség székházába - fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a párt elnöke kihangsúlyozva azt, hogy az amerikai fél kérte a találkozót.

- Ma a VMSZ elnökeként beszélgettem vele, és arról tájékoztattam, hogy a VMSZ-nek mik a törekvései, hogy mindent megteszünk a vajdasági magyar közösség identitásának megőrzése érdekében, de mindezt úgy tesszük, hogy őrizzük a politikai önállóságunkat, azonban szövetségeket kötünk a céljaink megvalósítása érdekében. Beszéltem a Szerb Haladó Párttal fennálló együttműködésről, arról, hogy ez az együttműködés a szerb-magyar megbékélés tekintetében hatalmas eredményeket hozott az elmúlt tíz évben, ami példaértékű lehet más relációkban is, és arról tájékoztattam Nagykövet urat, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a jövőben is a kormánykoalíció részeként képzeli el magát, és ez a biztosítéka annak, hogy a magyar közösségnek az érdekeit a jövőben is érvényre tudjuk juttatni Belgrádban és Újvidéken is.

A diplomáciai kapcsolatok ápolása fontos a VMSZ számára, hangsúlyozta a párt elnöke újságírói kérdésre válaszolva.

- Minden országgal, főleg ezekkel a nagyhatalmakkal folyamatos kapcsolatban, kommunikációban kell lenni annak érdekében, hogy ők értsék, hogy mi az, amit mi a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben tettünk, teszünk és fogunk tenni, akár a magyar közösség érdekeiben, akár a szerbiai politikai színtér stabilitása érdekében, akár ennek a városnak és az épített örökség megőrzésének az érdekében, akár az idegenforgalmi lehetőségek kiaknázása érdekében például konkrétan Palicson. Ezek azok a témák, amelyekről lehet beszélgetni.

Pásztor Bálint a sajtótájékoztató végén elmondta, az együttműködés olyan formában is elképzelhető, hogy segít a nagykövet abban, hogy esetleg befektetők érkezzenek Szabadkára.

Az amerikai nagykövet legutóbb másfél éve járt Szabadkán, és akkor is találkozott Pásztor Bálinttal, de akkor a városházán.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!