Torkoskodtak és jótékonykodtak Horgoson 

(Fotó: Németh Ernő)
(Fotó: Németh Ernő)
(Fotó: Németh Ernő)
(Fotó: Németh Ernő)

2024. február 10. [16:52]

Betűméret:                     

Idén immár harmadik alkalommal szervezte meg a Torkos szombat elnevezésű jótékonysági rendezvényét a horgosi Juvenior Polgárok Egyesülete. A településen ez az első szabadtéri rendezvény az évben, amit a központban tartanak meg. Az idén az időjárás is kegyes volt, tavaszias időben kerülhetett sor a főtéri disznóvágásra.

A napsütéses reggelnek köszönhetően már a kora délelőtti órákban nagy tömeg volt a művelődési ház mellett, mindenki azon igyekezett, hogy a disznótoros reggelit megkóstolja. Sós Nóra, a szervezők egyike is a kondér mellett állt, hogy kiporciózza a finomabbnál finomabb falatokat, de kérésünkre elmondta a fontosabb tudnivalókat.

- Február hónapban, a farsangi időszakban torkoskodunk egy kicsit és mulatozunk. Azt hiszem, hogy kivonzotta a mai napon az embereket ez a rendezvény, hiszen nagyon jó időnk is van. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jó kedéllyel érkezzenek ide. Lehetőséget biztosítottunk arra, hogy itt fogyasszák el az ételt, akár a reggelit, akár pedig az ebédet. Azt hiszem, hogy ez is fontos a hangulathoz, illetve egy kisebb kirakodóvásár is van itt, hiszen többen felfigyeltek az eseményre, és helyi termékeiket hozták el, és azokat próbálják értékesíteni, megkóstoltatni, ami szintén egy barátságos közegben történik, barátságos emberek társaságában.

- Mit kell tudni a főszereplőről, a sertésről, amelyik a rendezvény "áldozatául" esett?

- Több disznó is "feláldozásra került" ma, hiszen három disznót vettünk, illetve három sertésből készült finomságokat értékesítünk a mai nap folyamán, melyet különböző formában készítenek el a főszakácsok, hiszen reggeli formájában is megvásárolható, ebéd formájában is, ami azt jelenti, hogy hurka, kolbász és disznópaprikás vásárolható, de egy hagyományos disznótoron szokásos többi termékek is megvásárolhatóak a rendezvényen. A három disznó mellett egy kismalacunk is van az idén, hiszen egy rajzpályázatot hirdettünk, ami azt jelenti, hogy disznótoros tematikával rajzolhattak a kisebbek és nagyobbak, akik beküldték a rajzaikat. A zsűri értékelte mindezt, egy testvérpár pedig elnyerte a díjat, a kismalacot a mai nap folyamán.

- Rotyognak itt az ételek, mivel várják a közönséget? Milyen ételekkel?

- Reggelire sült vér, sült máj és szalonna volt kapható, mondhatom, hogy csak volt kapható, hiszen már elfogyott. Az ebéd pedig hurkából és kolbászból fog állni, valamint disznópaprikásból, amihez házi savanyúságot is kínálunk.

- Hagyományos receptek szerint készülnek a fogások?

- Természetesen. A reggelire az ügyes kezű asszonyok a vért és a májat is hagyományos módon készítették el, de hájas kalács is kapható volt, hiszen több mint 60 csomaggal készítettünk, és arra is nagy kereslet volt, és mostanra mind elfogyott.

- Készül a homokháti kistérség receptes könyve. Ebben esetleg lesznek-e disznótoros receptek?

- Igen, a homokháti térségre jellemző a disznóvágás, így aztán egy külön fejezetet fog kapni ez a téma ebben a receptgyűjteményben, amit szintén helyi szakács leírása alapján fogunk közzétenni, a mai nap pedig alkalom arra, hogy mindehhez a gyűjteményhez jó fotókat készítsünk, jó hangulatú videókat, hogy dokumentáljuk mindezt.

- A horgosiak jól szórakoznak, jót esznek, és még jótékonykodnak is közben, hiszen jótékonysági rendezvényről van szó. Mire fordítják a bevételt?

- A Torkos szombatot igazából az egyház javára, az egyház támogatására hoztuk létre három évvel ezelőtt. Az idei évben is az egyháznak szeretném felajánlani a bevételt. Azt hiszem, hogy a hívő közösség örülhet mindennek, amit az elmúlt évben sikerült megvalósítani a római katolikus templomban. Az első évben egy harmóniumot sikerült vásárolni, a második évben pedig a szabadtéri padokat tudták felújítani.

- Kinek a segítségére számíthatnak a szervezők ilyenkor?

- Az idei évben is sikeresen pályáztunk Magyarkanizsa Község Önkormányzatánál, így az ő segítségükkel sikerült megszervezni a rendezvényt, ami kicsit és nagyot összehozott Horgoson.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!