Zentán is meggyújtották az első adventi gyertyát

Az első adventi gyertyát Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere gyújtotta meg.
Az első adventi gyertyát Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere gyújtotta meg.

2023. december 3. [18:32]

Betűméret:                     

A Tisza-parti városnak idén is van adventi koszorúja, amelyen vasárnap meg is gyújtották az első adventi gyertyát.

Az Ádámot és Évát szimbolizáló, a hitet jelképező gyertyát a hagyományokhoz híven Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere gyújtotta meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának a tanárai és hallgatói által elkészített és a városháza oszlopcsarnokában elhelyezett koszorún. Az első adventi gyertya meggyújtása alkalmából megrendezett összejövetelt a helybeli Musica Sacra vegyeskórus fellépése tette ünnepélyesebbé, melynek tagjai vallási énekeket adtak elő. A következő gyertyát Zenta város adventi koszorúján december 10-én, úgyszintén délután öt órakor gyújtják meg.

Az adventi időszak a keresztények számára a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a fenti négy tulajdonságot, a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz ezeket a tőle kapott erényeket testesíti meg.

A gyertyák színeinek külön jelentésük van, ugyanis hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertya áll a koszorún. A katolikus vallásban a lila szín a bűnbánat, a rózsaszín az öröm színe. Az első, a második és a negyedik vasárnap a lila gyertyákat kell meggyújtani. A rózsaszínű a harmadik adventi vasárnapon, a Gaudete vasárnapon lobban lángra, ugyanis Szűz Mária jelképeként ez az öröm napja.

Horváth Zsolt

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!