Zentán is megjelenhetett a madárinfluenza

(Fotó: MTVA )

2023. november 20. [22:15]

Betűméret:                     

Zentán is találtak egy feltehetően madárinfluenzában megbetegedett darumadarat. A madarat a dr. Gerő István utcában kapta lencsevégre egy helybeli lakos, amit közzé is tett a legnagyobb közösségi oldalon.

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Szó napilap írt arról, hogy tömegesen pusztulnak a darvak Magyarországon és tartományunk területén is. Az elmúlt napokban Kelet-Magyarországon mintegy ezer darutetemet találtak a természetvédelmi őrök, de Vajdaságban is katasztrofális a helyzet, a Kispiac alatt elterülő Kapitány-rét halastón múlt szerdán több mint száz darutetem hevert. A bánáti Sóskopó Speciális Természeti Rezervátumban pedig november 15-én 35 darutetemet számoltak össze.

A helyszínen jártak a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársai és az illetékes állatorvosi és környezetvédelmi felügyelővel terepszemlét tartottak. Négy darutetemet begyűjtöttek és Újvidéki Állategészségügyi Intézetbe küldték kivizsgálásra. A magyarországi laboratóriumi vizsgálatok a madárinfluenza vírusát mutatták ki az ott elpusztult daruk teteméből.

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A madárinfluenza vírusa az Orthomyxo vírusok családjába tartozik, azon belül is az A-típusba. A madárinfluenza vírustörzsek megbetegítő képességük alapján két nagy csoportba (alacsony és magas patogenitású) sorolhatóak, a legerősebb megbetegítő képessége a H5 és H7 altípusoknak van.

Horváth Zsolt

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!