A tartományi kormány több mint 100 millió dinárt fordít a júliusi viharokban kárt szenvedett egyházi épületek felújítására

Az újvidéki Mária Neve római katolikus templom
Az újvidéki Mária Neve római katolikus templom (Fotó: Wikipédia)

2023. szeptember 18. [19:28]

Betűméret:                     

A tartományi kormány a következő napokban összesen 101,7 millió dinárt különít el azoknak az egyházi épületeknek a felújítására, amik a júliusi viharokban szenvedtek károkat. A Szerb Ortodox Egyház templomait a bácskai, bánáti, szerémségi és a szabácsi egyházmegyék területén kell felújítani. Bácskában leginkább a futaki és a begecsi pravoszláv templomok sérültek, illetve több újvidéki, palánkai templom és egyházi épület is.

Pénz áll rendelkezésre a katolikus egyház részére is, a Szabadkai Egyházmegye mellett a Nagybecskereki- és Szerémségi Egyházmegye is támogatásban részesül. Legkomolyabb károkról szóló bejelentések Borócról (Obrovac) Palánkáról, Dunacsébről (Čelarevo), és Gajdobráról érkeztek. Újvidék központjában leginkább a Mária neve római katolikus templom sérült meg. Nagybecskereken a Nepomuki Szent János templomban keletkezett kár, de Écskáról is károkról számoltak be.

Ez mellett a zsidó hitközség, a görögkatolikus egyház, és a Szerbiai Református Keresztyén Egyház részére is utal eszközöket a tartomány. Felújításra szorul az Újvidéki Zsidó Hitközség temetőjének a kápolnája, és emlékműve. A református egyház pedig a sziváci templom felújítására részesül támogatásban.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!