Topolyai robotprogramozók sikeres szereplése

(Fotó: Pannon RTV)

2023. május 17. [15:06]

Betűméret:                     

Topolyai diákok sikeresen szerepeltek a Szabadkán megtartott robotikai versenyen, mely magába foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát, fejleszti a logikát, illetve a problémamegoldó képességet. A tavalyihoz képest idén kétszer több annyi csoport jelentkezett, 82 csapat mérte össze tudását.

Mintegy 300 diák vett részt a World Robot Olympiad szerbiai nemzeti döntőjén, amit május 16-án Szabadkán tartottak meg. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a legórobot-programozás iránt. A programozás és a robotika egyre népszerűbb a gyerekek körében. A verseny a résztvevők számára lehetőséget nyújt, hogy összemérjék tudásukat. A versenyen általános és középiskolás diákok mutatták be munkáikat. Egész Szerbiából érkeztek csapatok. Két kategóriát hirdettek meg, a robomission, valamint a future innovators. A robomission versenyasztalokon zajlott. Két percük volt a robotoknak, hogy minél több pontot szerezzenek. A topolyai Coder Club két csapata vett részt a versenyen és első, illetve második helyet szereztek. A Mindstrongs csapat Ivan Stojanović, Urban István, Tarko Ákos összetételű csapat – Nagy Alfréd mentoráltjai – kijutottak a Panamában esedékes világbajnokságra. Robo Mission Senior kategóriában szerepeltek, a 14-19 évesek korosztályában, ahol 12 csapat lépett fel. A Coderclub csapata Fenyvesi Gergő, Suvák Viktor összetételben második lett és Dániában versenyezhet a 11-15 évesek korosztályában. Felkészítőjük Vörös Csaba. A Nikola Tesla Általános Iskola csapata, Námesztovszki Sára, Péterfi Áron, Tóth Dániel összetételben szintén első lett a kezdők kategóriájában, és ők is Panamába utazhatnak. Námesztovszki Tíme volt aa felkészítőjük, a 8-12 éves korosztályhoz tartoznak. Az Elementary kategóriában, a 6-10 évesek korosztályában versenyző topolyai csapat, Námesztovski Bence, Posavi Mark, Balázs Horváth Sámuel összetételben szintén második lett és Dániában versenyezhetnek tovább.

A verseny fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt. A WRO 4. szerbiai nemzeti döntő szervezői a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a magyarországi Edutus Egyetem. Az esemény fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke volt.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!