Magyar állami kitüntetések a közösség szolgálatáért 

A kitüntetettek a főkonzullal
A kitüntetettek a főkonzullal (Fotó: Németh Ernő)
Kónya-Kovács Otília
Kónya-Kovács Otília (Fotó: Németh Ernő)
Varjú Márta
Varjú Márta (Fotó: Németh Ernő)
Juhász Gábos és Kiss János
Juhász Gábos és Kiss János (Fotó: Németh Ernő)

2023. március 31. [18:35]

Betűméret:                     

Novák Katalin magyar köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából magyar állami kitüntetéseket adományozott több délvidéki közéleti személyiségnek, a kitüntetéseket péntek délben adta át Palicson Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Kónya-Kovács Otília, Varjú Márta és Juhász Gábor, Magyar Ezüst Érdemkeresztet pedig Kiss János.

A Zvonko Bogdan Borászat épületében megtartott alkalmi ünnepségen Csallóközi Eszter főkonzul elmondta, hogy a nemzeti összetartozást jelentik és erősítik a kitüntetések. Kifejezik azt, hogy egyetlen nemzet tagjai vagyunk.

- Legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye, legyen az nemzetpolitikai, tudományos, művészeti, kulturális, sport vagy más jellegű az élet bármely területéről, nemcsak az individuum, hanem az egész lakosság számára büszkeség, helyes önismeretünk és önbecsülésünk alapja - hangsúlyozta a főkonzul.

Kónya-Kovács Otília újságíró, a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa, a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának délvidéki tudósítója, a muzslyai népmeseműhely vezetője a délvidéki magyar kultúra és a mesemondás hagyományának megőrzése érdekében nagy elhivatottsággal végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat elismerést érdemelte ki.

- Nagy büszkeség, hogy a kitüntetést megkaptam, hálával tartozik a felterjesztőnek, de a kis délvidéki közösségemnek, de az anyaországnak is természetesen. Ez tényleg nagy öröm, hogy figyelnek ránk, rám is, s ez felemelő érzés. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy onnan, ahonnan én jövök, a Bánságból eljussanak a különféle információk, hírek a nagyvilág felé. Én úgy vagyok vele, hogy minden egyes, akármilyen kicsinek tűnő esemény is nekünk nagyon fontos, s ezeket próbálom továbbítani a sajtószervejnek, eddig sikerrel. A mesemondásba a 2000-es években csöppentem bele, először úgy, hogy ki akartam próbálni magamat, s jelentkeztem egy pályázatra. Később meg már úgy éreztem, hogy nem is rossz dolog az, ha népszerűsítem az ő-ző nyelvjárásunkat, mégpedig a népmeséken, népi bölcseleteken keresztül - nyilatkozta Kónya-Kovács Otília.

Varjú Márta újságíró, a Magyar Szó főszerkesztője részére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozták a vajdasági magyar közösség kulturális örökségének és hagyományainak megőrzése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

- Úgy érzem, hogy az a kitüntetés a majd 40 éves munkámnak a megkoronázása, a több mint 12 éves főszerkesztői tevékenységemnek az elismerése. Valóban, amikor főszerkesztő lettem, eldöntöttem, hogy a lapot nemcsak magyar nyelven fogjuk szerkeszteni, írni, hanem magyar szellemiségben is. Ezt mára sikerült megvalósítani. Azon kívül nagyon odafigyeltem, hogy az anyanyelvápolás, a kultúra, a hagyomány rendszeresen belekerüljön a lapba, mert fontosnak érzem azt, hogy mi, mint egyetlen vajdasági magyar napilap ezt a küldetést teljesítsük. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az összes kisebbség közül csak nekünk lehet napilapunk. Mi minden nap a Magyar Szóban elkészítünk egy napilapot és egy hetilapot, hisz minden nap van valamilyen mellékletünk, van olyan nap, amikor több is - hangsúlyozta Varjú Márta.

Juhász Gábor népzenész, újságíró, a Pannon RTV szerkesztője, a Juhász Zenekar vezetője, a Juhászok Civil Szervezet elnöke szintén a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át a vajdasági magyar kulturális életben betöltött meghatározó szerepe, a magyar népzene gyűjtése, előadása és népszerűsítése érdekében végzett sokrétű tevékenysége elismeréseként.

- Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy a nemzetem, a hazám ilyen magas kitüntetéssel jutalmazza azt a munkát, amit én már több mint 20 éve folytatok a népzene terén. A Juhász zenekarral igyekeztünk mindig a közösséget szolgálni, az utánpótlást építeni, az emberek jókedvét meghozni. Ez a kitüntetés nemcsak nekem szól, hanem az egész vajdasági népzenész, néptáncos társadalomnak, hisz több százan dolgoznak azon, hogy több ezer gyerek megismerkedjen a hagyományokkal, hogy próbát tartsanak nekik hetente, szép magyar népviseletbe tudjanak öltözni, s hogy el tudják inni őket különféle fellépésekre - fogalmazott Juhász Gábor.

Kiss János, a Pannon RTV nyugalmazott műsorvezetője, zenei szerkesztője a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta meg.

- Meglepetésként ért, amikor szóltak, hogy számíthatok a kitüntetésre, s büszkeséggel tölt el. Örülök, hogy a hallgatóság kedveli a műsoraimat, amit adni tudok nekik, s az interaktív műsorok idejében vannak hozzászólásaik a hallgatóknak. Ki tudják fejezni a tetszésüket vagy nemtetszésüket is, s ahogy szoktam mondani, nem szeretem a kritikákat, de elfogadom azokat is. Ezt több mint 50 éve csinálom.

A kitüntetetteket köszönthették hozzátartozóik is, majd az ünnepség állófogadással zárult.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!