Középiskolák börzéje Magyarkanizsán

Az idén is az Ady-épületben került sor a börzére
Az idén is az Ady-épületben került sor a börzére

2023. március 17. [16:43]

Betűméret:                     

19 oktatási intézmény mutatkozott be péntek délután a Középiskolák börzéjén Magyarkanizsán, az Ady-épületben. Az eseményen közel 300 hetedik és nyolcadik osztályos tanuló vett részt, akik pályaválasztás előtt állnak.

Nagy volt az érdeklődés a Középiskolák börzéje iránt. Ez a környéken az egyik legnagyobb és a legtöbb iskolát bemutató rendezvény.

A magyarkanizsai Tóth Horgosi Dávid még csak hetedikes, de mindenképp szeretett volna részt venni a börzén.

- Én már alsó osztályban eldöntöttem, hogy építészmérnök szeretnék lenni, mivel nagyon szeretem a matekot, a rajzot és most a fizikát is. A börze szerintem vagy megerősíti ezt a döntésemet vagy pedig megcáfolja.

A végzős tanulók zöme már eldöntötte, hogy hova tovább, a magyarkanizsai Süge Jázmin nyolcadikos tanuló és már korábban eltervezte, hogy Szabadkán fog továbbtanulni.

- Én a nyolcadik osztályt követően Szabadkára fogok menni közlekedési szakra az Ivan Sarić Műszaki Középiskolába, majd tovább szeretnék tanulni. A börze nagyon jó, én nagyon jó ötletnek tartom, hogy ilyen módon ismerkedhetnek a pályaválasztók a továbbtanulási lehetőségekkel, szakokkal. Könnyebbé teszi a választást azok számára, akik még nem tudják, hova tovább.

A hetedikesek és nyolcadikosok iskolaválasztásában a középiskolások is segítettek. Pálfi Jázmin a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumot képviselte.

- Igazából én mindig kötődtem a természeti tantárgyakhoz és ez a gimnázium csak megerősített ebben, hogy itt a helyem, mert a tanárok nem csak tanítanak minket, hanem egyben nevelnek is és nagyban hozzájárultak a fejlődésemhez ez a három év alatt is.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a következő tanévben 90 elsőst várnak. Az intézményben három- és négyéves szakokon tanulhatnak tovább. Kőrösi Sóti Beáta, az intézmény tanára elmondta, hogy szeptembertől csak magyar nyelvű szakokra jelentkezhetnek a tanulók.

- A mezőgazdasági szakon a mezőgazdasági technikum nyújt teljeskörű kínálatot a szakmán belül, a gépészeten van három éves szakunk, ami igen népszerű, az a gépjárműszerelői szak, illetve a hűtés-fűtés, klimatizációs berendezések szerelője és egy négy éves szakunk van a gépészeten, az pedig a számítógépes gépész technikusokat képző szak.

A börzét 11. alkalommal szervezték meg Magyarkanizsán. Gulácsi Beáta, a pályaválasztási bizottság koordinátora elmondta, hogy mindig nagy az érdeklődés a program iránt.

- Az idén 19 intézmény látogatott el hozzánk, igyekszünk a tanulók érdeklődési körének megfelelően meghívni minden olyan iskolát Vajdaságból, ahol eddig tanultak tanulóink, illetve ha új intézményeket ismerünk meg, mint amilyen például a szabadkai Global Közgazdasági Középiskola, ők idén első alkalommal érkeztek hozzánk, de mellettük újoncként a belügyi középiskola is bemutatkozott.

Korom Sarolta

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!