Nagybecskerek: Megújult a Nikola Tesla szakközépiskola épületének egy része

Megújult a nagybecskereki Nikola Tesla szakközépiskola homlokzatának egy része
Megújult a nagybecskereki Nikola Tesla szakközépiskola homlokzatának egy része (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Szakállas Zsoltot, a tartományi képviselőház alelnökét, oktatási titkárt Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere fogadta
Szakállas Zsoltot, a tartományi képviselőház alelnökét, oktatási titkárt Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere fogadta (Fotó: Nagybecskerek város honlapja)
Szakállas Zsolt és Simo Salapura munkatársaival együtt tárgyaltak a jövőbeni támogatásokról
Szakállas Zsolt és Simo Salapura munkatársaival együtt tárgyaltak a jövőbeni támogatásokról (Fotó: Nagybecskerek város honlapja)
Az épület 1892-ben épült fel
Az épület 1892-ben épült fel (Fotó: Nagybecskerek város honlapja)

2022. november 23. [22:27]

Betűméret:                     

A nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában tett ma látogatást Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, oktatási titkár és Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere, munkatársaikkal együtt megtekintették közös beruházásuk eredményét.

Az oktatási titkár elmondta, hogy az elmúlt időszakban a tető felújítására is különítettek el eszközöket, de ezúttal az épület középső részének homlokzati javításainak eredményét láthatták.

- Szeretném megköszönni Nagybecskerek Város önkormányzatának a közreműködést, hiszen ez a megvalósult projekt is valójában társfinanszírozás keretein belül jött létre, a tartományi eszközök egy kisebb részét tették ki ennek az összegnek, viszont mivel közös projektről van szó, azt gondolom, hogy jelentős mindig, hogy összefogjunk, mivel így többre vagyunk képesek és többet tudunk megtenni - mondta Szakállas Zsolt, aki az oktatási titkárság ez évi támogatásait is számba vette, illetve a jövő évről is szólt.

- A tartományi oktatási titkárság ebben az évben 175 millió dinár értékű pályázatot hirdetett az iskolaépületek felújítására. Tehát a teljes keret kiosztásra került, mintegy hatvan intézményt tudtunk támogatni, a szükségletek sokkal nagyobbak ennél, talán mondhatnám azt is, hogy ennek az összegnek a több tízszeresét is szét tudnánk osztani, viszont a költségvetési keret egy évre adott. Továbbra is tervezzük ezeket a pályázatokat megvalósítani, és hasonló kereteszközökkel fogunk rendelkezni 2023-ban is. Amit fontosnak tartok még elmondani, hogy jövőre egy újabb pályázatot is szándékaink szerint meghirdetünk, ez pedig az iskolák tervdokumentációinak a kidolgozására, finanszírozására vonatkozik. Tehát ezek a pályázatok valahol a jövő év februárjában lesznek aktuálisak, és fontosnak tartom, hogy az iskolák addig is készüljenek, minél jobb pályázatokat nyújtsanak be, és remélem, hogy a jövőben is folytatni tudjuk az ilyen típusú munkálatokat - nyilatkozta a titkár.

Szervó Mária, a nagybecskereki Nikola Tesla Szakközépiskola igazgatónője ismertetve a helyzetképet elmondta, hogy a problémák még 2015-ben megkezdődtek.

- Az építészeti felügyelőség betiltotta a főbejárat használatát és felszólított bennünket, hogy kerítsük el az iskola épületét, mert kezdett omladozni a tetőszerkezet. A tartományi titkárságnak köszönve, mi 2017-ben lecseréltük a tetőrendszert, de a felügyelőség továbbra sem engedte, hogy megnyissuk a főbejáratot, mivel elkezdett omladozni a vakolat is, úgyhogy a védőkerítés továbbra is maradt, majd mi több helyen próbálkoztunk pályázni és végül sikerült a tartományi titkárságnál. Tavaly májusban aláírtuk a szerződést, de a munkálatok az idén kezdődtek meg, nem ment minden simán. Az épület még 1892-ben lett felépítve, és a kivitelezőnek vissza kellett állítani ugyanabba az állapotba, hogy ez kinézett még 1892-ben, külön sablonokat kellett kidolgozni, kézi munkával kellett kifesteni, speciális festékeket rendeltek külföldről, négy festőkonzervátor dolgozott rajta, és most október végén sikerült befejezniük. Az építészeti felügyelőség megengedte, hogy levegyük a kerítést és megnyissuk a főbejáratot, de a munkálatok még nem készek, mert az épület jobb és a bal szárnya még továbbra is nagyon rossz állapotban van. Reméljük, hogy majd találunk módot és pénzt, hogy a közeljövőben azt is tatarozzuk és rendbe hozzuk - mondta Szervó Mária.

Simo Salapura Nagybecskerek polgármestere az újságíróknak elmondta, hogy a város 33 iskolával rendelkezik, ami egy magas szám, ráadásul régi épületekről van szó, amelyek karbantartása költséges.

- Ebben a esetben a város és a tartományi titkárság közös befektetése mintegy 15 millió dinár volt. Ebből a város 12 millió dinárt biztosított. A mostani megbeszélések arra is kiterjedtek, hogy a következő évben is folytatjuk e középiskola felújítási munkálatait, mivel igen összetett felújításról van szó, így fázisokban végeztetjük el a szükséges munkálatokat - nyilatkozta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy ebben az évben a város megközelítőleg 100 millió dinárt fordított az általános és középiskolák támogatására, az összeg felét az energiahatékonyságra fordították, több iskolában végeztek kazáncserét, valamint nyílászárók cseréjére is juttattak, de sürgős tetőjavításra is volt igény, valamint tornatermek tatarozásába is befektettek. Ugyanakkor a Május 9-e, speciális általános és középiskola felújítási munkálatainak első fázisához a város járult hozzá, míg a hiányzó összeget, mintegy 35 millió dinárt a tartományi kormány biztosította.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!