Búcsú és falunap volt Muzslyán

Ünnepi, búcsúi szentmise a Szűz Mária Szent neve templomban
Ünnepi, búcsúi szentmise a Szűz Mária Szent neve templomban (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Díszülést tartott a búcsú alkalmával a helyi tanács
Díszülést tartott a búcsú alkalmával a helyi tanács (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A közös tárlaton a kiállítók egy része
A közös tárlaton a kiállítók egy része (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A gazdag művelődési műsorban a helyi Harmatcsöpp néptánccsoport is fellépett
A gazdag művelődési műsorban a helyi Harmatcsöpp néptánccsoport is fellépett (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2021. szeptember 12. [19:33]

Muzslyán a hétvégén tartották meg a falunapot és templombúcsút, erre a nagy ünnepségre sokan kíváncsiak voltak, a külföldön boldogulást keresők is hazalátogattak.

A szervezők gazdag programmal várták a vendégeket, és a szokásos nagyméretű kiállítással indítottak. A Magyar Házban megnyílt tárlathoz a helybeliek közül hozzájárult a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub, a muzslyai Nők Klubja, a RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete és a Road Flyers Motoros Klub, valamint vendégeik, a törökbecsei Duga Art Klub, a lukácsfalvi Fehér tó HÁKE, továbbá néhány egyén is csatlakozott munkáival a tárlathoz. A sok kézimunka, festmény, különböző technikával készült munka, kézműves tárgy az alkotók sokoldalúságát tükrözte.

A MAKK szervezésében az idén is megejtették a szabadtéri alkotómunkát, az idén is készült egy óriáskép a gyerekek közreműködésével, ezúttal is egy mesebeli, elképzelt történetet vetettek vászonra.

A Szűz Mária Szent Neve templomban minden egyes szentmise ünnepinek számított, a szombati napon a helyi plébánia atyái a bánáti papsággal együtt ünnepeltek, a szentmisét Masa Tamás atya, nagybecskereki plébános vezette, aki szentbeszédében arra is kitért, hogy mennyire fontos, hogy előre tekintsünk, hogy segítsük a közösséget, az előrehaladás útján. A mai, ünnepi szentmisét Szemerédi Pál atya, székelykevei plébános celebrálta paptestvérei közreműködésével.

A helyi tanács megtartotta búcsúi díszülését, amelyre meghívták a környező települések képviselőit is. Ezen az összejövetelen beszámoltak az elmúlt egy év munkájáról, de a terveket is előrevetítették. A díszülésen az arra érdemes polgároknak kiosztották a faludíjat, amelyet ezúttal 13 egyén vehetett át, akik mindannyian hozzájárultak Muzslya hírnevének öregbítéséhez.

A búcsúi programból az idén sem maradt ki a művelődési műsor, amelyben a helyi műkedvelőkön kívül több településről is felléptek vendégelőadók. Bemutatkozott a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből a Harmatcsöpp tánccsoport, a Százszorszép néptánccsoport, a Maca-Tini citerakettős, a vegyes kórus és a citerazenekar, valamint a Cickafark énekcsoport. A vendégek közül pedig felléptek a nagybecskereki Pionir művelődési egyesület tánccsoportjai, bemutatkozott a Magyarszentmihályi énekkar, a magyarcsernyei Ady Endre MME Tulipán néptánccsoportja, valamint a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Csavargók néptánccsoportja.

Már hagyománnyá vált a búcsúi főzőverseny, amelyen 17 csapat vett részt, és csirkepaprikás rotyogott a bográcsokban, a legízletesebb ételt a helybeli Sziveri Mihály főzte.

Sportrendezvényekben is gazdag volt a muzslyai búcsú, ugyanis a Lehel Sportközpontban búcsúi tornát szervezett a női kézilabda klub, ugyanakkor a labdarúgók is több meccset lejátszottak a hazai pályán.

A legfiatalabbakat csalogató körhinták, és más játékalkalmatosságok az idén is a vásártéren kaptak helyet, a cukrászok, a bazárosok pedig a főutcán és egy mellékutcán kínálták portékáikat, de a lacikonyhák, sörsátrak is igen népszerűek voltak.

Az újvidéki Mária Neve templomban is ma ünnepelték a templombúcsút.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!