Szabadka: Nemzeti türelmetlenség szítása miatt került bíróság elé

A szabadkai bíróság épülete
A szabadkai bíróság épülete (Fotó: su.os.sud.rs)

2021. szeptember 8. [17:35]

Betűméret:                     

A bíróság elé került az az ügy, ami augusztus elején nagy visszhangot váltott ki Szabadkán, de a külföldi sajtó egy részében is. Fizikailag és verbálisan inzultálta horvát állampolgárok egy csoportját egy hónappal ezelőtt egy szabadkai férfi. A rendőrség feljelentése alapján az alapfokú ügyészség bűnvádi feljelentést tett az 58 éves B. P. ellen a biztonság veszélyeztetése miatt, majd az ügyet továbbította a felső ügyészségnek.

A bűnvádi feljelentés azon alapos gyanú miatt történt, miszerint a férfi nemzeti, faji és vallási gyűlöletet, türelmetlenséget szított. A gyanúsítottat augusztus 24-én szerették volna kihallgatni, de nem tett eleget az idézésnek.

Az esetről először a Horvát Nemzeti Tanács tájékoztatott, miszerint augusztus 2-án, a reggeli órákban Szabadka külvárosi részében, Sándorban egy ismeretlen férfi rátámadt az 51 éves Z. B-re, elkapta a nyakánál, majd a földre lökte.

Ezt megelőzően a támadó megközelítette azt a horvát rendszámtáblájú személygépkocsit, amelyben a megtámadott férfi horvát állampolgárságú és horvátországi állandó lakcímmel rendelkező rokonai ültek. Az ismeretlen személy nemzeti alapon szidalmazta az autó öt utasát, az ordította, hogy le kell ölni minden usztasát, s sértegette az „usztasa anyjukat”. Z. B. kérdésére, hogy miért csinálja ezt, a férfira támadt, s könnyebb testi sérüléseket okozott neki.

A Horvát Nemzeti Tanács az ügy kivizsgálását kérte.

Nem sokkal később, miután a szabadkai, de a horvátországi sajtó is foglalkozott az üggyel, a rendőrség közleményt adott ki és cáfolta, hogy nemzeti alapú támadás történt volna. A hivatalos szervek szerint a két férfi a parkolóhely miatt veszett össze. A szabadkai sajtóban olyan írások is megjelentek, hogy egyes körök az esetet szerették volna elpolitizálni.

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!