Muzslya: Templombúcsú és visszafogottabb faluünnep

Templombúcsú Muzslyán
Templombúcsú Muzslyán (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Utcai kiállítás a MAKK jóvoltából
Utcai kiállítás a MAKK jóvoltából (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Búcsúi hangulat
Búcsúi hangulat (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Cserkészek készítik az ebédjüket
Cserkészek készítik az ebédjüket (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2020. szeptember 13. [8:10]

Minden tekintetben szerényebben ünnepelnek a hétvégén Muzslyán: a templombúcsú alkalmával megtartották szombaton a búcsúi szentmisét, amelyet az utóbbi években szombatonként tartanak a bánáti papokkal együtt ünnepelve. Ezúttal a szentmisét a Szűz Mária Szent Neve templomban ft. Palatinus István szabadkai plébános celebrálta, a helyi plébánoson, Kalapis Sztoján atyán, Jelen Janez atyán és Sándor Zoltán állandó diakónuson kívül közreműködött még Elias Ohoiledwarin nezsényi és szentmihályi plébániai kormányzó, Szemerédi Pál székelykevei plébános, Tapolcsányi Emánuel tordai plébániai kormányzó, mons. Tietze Jenő nyugalmazott atya, valamint Erős Mihály ürményházi plébános.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai is részt vettek a szentmisén, azt követően pedig búcsúi cserkésztalálkozót tartottak, a muzslyaiakhoz Kispiacról, Királyhalmáról és Udvarnokról érkeztek társaik. A cserkészek maguk készítették el az ebédjüket, és utána barátkoztak, társalogtak, és játékokkal szórakoztak.

A muzslyai helyi közösség tanácsa a szokásos díszülést is szerényebbre fogta, viszont meghívták a szomszédos községek, illetve a környékbeli helyi közösségek, falvak, továbbá a település civil szervezeteinek képviselőit. Megtisztelte jelenlétével a díszülést Kovács Elvira parlamenti képviselő, de a nagybecskereki városi képviselő-testület képviselői is jelen voltak. Palatinus Ervin tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki egy rövid beszámolót is készített a két búcsú között elvégzett munkáról, tevékenységekről, rendezvényekről.

Az idei búcsún csak egy szerény kiállítást rendezett a MAKK, a Muzslai Petőfi Sándor MME melletti falfestményre került húsz alkotó munkája, amelyet a nézelődők is megtekinthettek. Az idén elmaradt a szokásos óriásfestmény megalkotása, amelyet a gyerekekkel közösen kellett volna elkészíteniük.

A Lehel Női Kézilabdaklub az idén is megtartotta a búcsúi tornáját, amelyet az idén is a muzslyai csapat fiatal növendék lányai nyertek meg. Négy csapat vett részt a tornán, a házigazdák mellett a városi Gradnulica helyi közösség csapata, a jabukai és a cserépaljai csapat, míg a nagybercskereki Proleter fiúcsapatával a házigazdák egy barátságos mérkőzést is lejátszottak.

A gyerekek nagy örömére van kirakodóvásár is, az elárusítók, meg ugyanakkor a különféle szórakozási lehetőségek is a piactéren kaptak helyet. A körhinták, a kisvonatok, az ugrálók, a kisautók is hívogatják a fiatalokat, ám a sétálók, a nézelődők ezúttal érezhetően kevesebben vannak, ami nem is csoda, hiszen elmaradtak a külföldi helybeliek, akik régebben rendszerint a muzslyai búcsúra időzítették a hazalátogatásukat, de a járvány miatt a külföldiek csak kevesen jöttek.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!