Újvidéki és szegedi felsőoktatási együttműködés

Közös fotó az aláírás után
Közös fotó az aláírás után (Fotó: subotica.com)

2020. február 14. [11:47]

Közös kutatások, szakmai konferenciák, diákcsere program, vendégtanárok alkalmazása, néhány pont a Szegedi Tudományegyetem és az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás között megkötött egyezményből. Az erről szóló dokumentumot csütörtökön írták alá Szabadkán, az újvidéki felsőoktatási intézmény Gazdasági és Igazságügyi-Jogi Kara szabadkai kihelyezett tagozatán.

Az együttműködési megállapodás kiemelt célja a jövőbeni projektumok együttes megvalósítása, továbbá a felsőoktatás mobilitása feltételeinek a megteremtése, úgy a hallgatók, mint az egyetemi oktatók számára. Az Újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás az eddigiekben is kiemelt hangsúlyt fektetett a külföldi felsőoktatási intézményekkel való együttműködés feltételeinek a megteremtésére, ennek szellemiségében a múltban már számos megállapodás aláírásra került.

Az együttműködésbe bekapcsolják mindkét egyetem összes karát, illetve az azokon tanuló több ezer egyetemistát. Az aláírás után azonnal megkezdődött az abban foglaltak megvalósítása, a szabadkai kihelyezett kar hallgatóinak tartott ugyanis előadást Görög Márta, a szegedi Állam- és Jogtudományi Kara dékánja.

Görög Márta azt mondta, bízik a sikeres együttműködésben, amit a két város földrajzi közelsége is segít. A hallgatók és a tanárok vendégeskedése pedig lehetővé teszi, hogy közös projektekben vehessenek részt. Elmondta, a szegedi karnak 2.200 hallgatója van, köztük sok külföldi.

Az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitásnak több mint 4 ezer hallgatója van, köztük magyarok. Az együttműködés célja, hogy a magyar anyanyelvű egyetemisták minél több előadást hallgathassanak anyanyelvükön, illetve a gyakorlatokat is magyarul végezzék. Erről már Marko Carić rektor beszélt.

Az együttműködés keretében őszre egy tudományos tanácskozást terveznek, amelybe mindkét egyetem tanárai bekapcsolódnak. A magyar és a szerb jog nagyon hasonló, mert mind a kettő kontinentális európai jogrendszeren alapul, mégis vannak sajátosságok. Ezeket a különbségeket ismerhetik majd meg azok, akik meghallgatják a tanácskozás előadásait.

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!