Migránsválság: Szerb-magyar belügyminiszteri egyeztetés Palicson

Megtekintették a horgosi átkelőt
Megtekintették a horgosi átkelőt (Fotó: subotica.com)
Megbeszélések Palicson
Megbeszélések Palicson (Fotó: subotica.com)

2020. február 13. [16:27]

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter csütörtökön Palicson megbeszéléseket folytatott Pintér Sándor magyar hivatali kollégájával. A központi téma a migráció okozta problémák voltak. Társaságukban volt Vladimir Rebić, a szerb rendőrség igazgatója is, írja a Subotica.com portál.

Nebojša Stefanović elmondta, arról volt szó a tárgyalásokon, hogy Magyarország és az EU miként tudná segíteni Szerbiát az illegális migráció megfékezésében. Belgrád komolyan és felelősségteljesen kezeli a kérdést, de ugyanakkor azt is világossá tette, hogy nem tűri a törvénysértéseket. Szerbia nem lehet a migránsok gyülekezőhelye, ahonnan azok megpróbálnak bejutni az EU területére, ezért a belügyminisztérium fel fogja erősíteni a határrendőrséget, hogy meggátolja az illegális határátlépést, üzente Stefanović.

A találkozón szó volt a határátlépők kapacitásának a növeléséről, illetve arról, hogyan segíthetné Budapest a teherforgalom felgyorsítását az átkelőkön.

A megbeszélések előtt a két miniszter megtekintette a horgosi határkaput. Stefanović megköszönte, hogy a nyári időszakban, illetve az ünnepek idején a magyar hatóságok külön intézkedéseket hoznak, ami felgyorsítja a határátlépést.

A szerb belügyminiszter azt mondta, céljuk a schengeni standardok elérése, hogy a szerbiai határrendőrség is minden tekintetben eljusson az európai szintre, s hogy olyanok legyenek a szerb kapacitások is, hogy a lehető legnagyobb védelmet tudják biztosítani a határokon az Európai Unió polgárainak.

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!