SocioAgro - lezárult egy kétéves projektum Dreán

Kondé Lajos plébános, a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönti az egybegyűlteket
Kondé Lajos plébános, a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönti az egybegyűlteket
Házigazdaként dr. Harmath Károly OFM üdvözli a jelenlevőket
Házigazdaként dr. Harmath Károly OFM üdvözli a jelenlevőket

2019. december 6. [9:51]

Betűméret:                     

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány december 4-én, Dreán zárta a SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen című, két éven át tartott programsorozatát, amelyet az Interreg-IPA CBC Magyarország−Szerbia Program 189.137,325 euró értékben támogatta.

A projekt célcsoportjai olyan családok voltak, akik valamilyen pénzügyi problémával küzdenek (például: munkanélküli szülők), azaz az oktatásban segítségre szoruló gyermekek és munkanélküli szüleik. A munkalehetőség, a tréningek és a gyermekek oktatása által a szociális vállalkozás összetett modellje Dreán, hatással volt a társadalmi helyzet javítására.

A záróesemény a Dreán felállított 630 négyzetméteres fóliasátorban vette kezdetét. Házigazdaként dr. Harmath Károly OFM köszöntötte a résztvevőket. A két éven át tartó programsorozat záróeseményén Gergely Barnabás projektmenedzser ismertette a projekt eredményeit. Dr. Harmath Károly OFM, a Poverello Alapítvány igazgatója beszédében kifejtette a projekt közösségre tett társadalmi hatását. Kondé Lajos plébános a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette az egyházi munka jelenlétét a közösségekben.

A program közös ebédel zárult, amelynek menüje nem a megszokott volt. Pardicsomlevest szolgáltak fel és volt paradicsomszósz is a húsok mellé, amelyet a fóliasátorban termelt paradicsomból készítettek. Savanyúságként káposztát és paprikát fogyaszthattak az ebéden résztvevők. Külön öröm volt a kóstoló asztal, amelyen a fóliasátorban termelt zöldségekből készült étkekből lehetett csipegetni. A vendégek megkóstolhatták a mézes savanyított paprikát, savanyított káposztát, paradicsomból készült ketchupot, spenótos-túros rétest, ajvárt és savanyított zöld paradicsomot.

A projektum eredményeinek összegzése kapcsán elhangzott, hogy Dreán felállításra került két fóliasátor 630 négyzetméteren, amelyben megtörtént négy konyhakerti növény (paprika, káposzta, paradicsom és spenót) palántálása, termesztése és szürete. Továbbá öt helyi lakost foglalkoztattak 17 hónapon keresztül. Négy készség és kompetenciafejlesztő képzést is megvalósítottak a faluban, az önismeret és személyiségfejlesztés, valamint konfliktuskezelés, illetve időgazdálkodás és munkához való viszony, és vállalkozási alapismeretek és vállalkozási készségek fejlesztése témában. Ezenkívül négy alkalommal mezőgazdasági/szakmai képzést is tartottak, valamint ugyanennyi szakmai kiránduláson is részt vettek, mégpedig Szegeden, Szentesen, Balástyán és Muzslyán.

k-ko

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!