Iskolakezdési ösztöndíj már nemcsak a szórványban, hanem egész Vajdaságban

A Rákóczi Szövetség támogatását minden magyar nyelven tanuló elsős megkapja

Az alkalmi ünnepség
Az alkalmi ünnepség (Fotó: Németh Ernő)
Jerasz Anikó
Jerasz Anikó (Fotó: Németh Ernő)
Petrovai László
Petrovai László (Fotó: Németh Ernő)
A diákok és szüleik
A diákok és szüleik (Fotó: Németh Ernő)

2019. november 20. [22:06]

Betűméret:                     

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben az első osztályba iratkozott tanulók részére 10.000 forint értékű iskolakezdési ösztöndíjat adományoz.

A 2019–2020-as tanévtől kezdve már nemcsak a szórványban élő magyar elsősök részesülnek támogatásban, hanem minden vajdasági első osztályos tanuló, aki magyar általános iskolában kezdte meg tanulmányait.

Az ösztöndíjak átadásának központi rendezvényérét szerda kora este a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában tartották.

Az iskolakezdési program az elmúlt években csak a szórványközösségekben valósult meg, s az idei évtől kezdve a teljes Vajdaságot érinti, ami azt jelenti, hogy szerdán és csütörtökön 1313 ösztöndíj lesz kiosztva 26 község területén, nyilatkozta Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke.

- Nyolc új község lép be a programba, Magyarkanizsa, Szabadka, Topolya, Kishegyes, Csóka, Zenta, Ada és Óbecse. Azok az első osztályos kisdiákok jogosultak az ösztöndíjra, akik magyar nyelven tanulnak. Ez azt jelenti, hogy 41 általános iskolában 1014 elsős kapja meg a pénzt, aki tömb magyar területen él.

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában 163 kicsi kapta meg az ösztöndíjat, mondta Jerasz Anikó.

- A Magyar Nemzeti Tanács a Rákóczi Szövetséggel 2013 óta működik nagyon szorosan együtt. Közösen valósítjuk meg az MNT beiskolázási programját, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programját, amelyek kiegészítik egymást, hisz ezek az elsős gyerekek, akik most megkapják a támogatást, korábban már átvehették a szövetség ajándékkönyvét, illetve miután beíratták őket a magyar tagozatokra, megkapták az iskolatáskákat. Az MNT-től szeptember első napjaiban megkapták a tanszercsomagot. Már akkor megígértük, most pedig át is adjuk a Rákóczi Szövetség iskolakezdő ösztöndíjait.

Jerasz Anikó azt is elmondta, hogy a további időszakban is érinteni fogja még ezeket a diákokat a Rákóczi Szövetség több programja, hiszen a felsősök, a középiskolások és az egyetemisták számára is dolgoztak ki programokat.

Petrovai László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programjaiért felelős igazgatója is jelen volt az alkalmi ünnepségen.

- A Rákóczi Szövetség a magyar iskolaválasztási programját 2004-ben indítottal el a Felvidéken. 2013 volt az első olyan esztendő, amikor a Vajdaságra is kiterjedt ez a program, viszont az elmúlt években egy folyamatos bővülés volt megtekinthető a Vajdaság tekintetében is. 2013-ban csak a 20 százalék alatti magyarlakta területekre terjed ki ez a program, majd azután ezt a számot felemeltük 30 százalékra. Az ide év az első, amikor a teljes Vajdaság része lett ennek a programnak. A Rákóczi Szövetség erőforrásai lehetővé tették, hogy az Egész Vajdaságot bevonjuk a rendszerbe. Az MNT-vel közösen úgy gondoljuk, hogy ezek a projektek elősegítik azt, hogy minél többen válasszák az anyanyelvű oktatást.

- A programnak, a támogatásoknak látszik-e már az eredménye, konkrétan az, hogy a magyar gyerekeket magyar tagozatra íratják a szüleik? – kérdeztük Jerasz Anikót.

- Kijelenthetem, hogy minimálisra csökkent azoknak a tanulóknak a száma, akik magyar ajkú családból származnak és szerb nyelvű oktatásban részesítik őket. Ez főleg a szórványra volt jellemző, de mára már majdnem teljesen megszűnt. Ugyanakkor egyre több vegyes házasságból származó gyermek is magyar nyelven tanul – mondta az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke.

Szabadkán és a környező településeken szerdán, illetve csütörtökön minden magyar nyelven tanuló elsős megkapja az iskolakezdési ösztöndíjat.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!