Magyarkanizsa: 4,5 millió dinár támogatás a szakközépiskolának a tartománytól

Az új eszközök egy része

2019. október 8. [15:25]

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes látogatott el a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságába. A középiskola az elmúlt három évben több új, az oktatásban és a földműveléshez szükséges kapcsolható eszközzel bővült tartományi támogatásoknak köszönhetően.

Mintegy 120 mezőgazdasági és állategészségügyi szakon tanuló diák jár gyakorlati oktatásra a magyarkanizsai szakközépiskola Tangazdaságába. Ezért az intézmény kiemelt figyelmet fordít a megfelelő eszközök biztosítására. Sarnyai Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, a támogatásokat elsősorban olyan gépekre és eszközökre kérik, amelyek a diákok oktatásában is nagy segítséget nyújtanak.

- Most egy konzultáció után valóban, olyan eszközöket tudtunk beszerezni, ami a fejlődést szolgálja, egyrészt az oktatást, másrészt a termelést. Mi az utóbbi három évben azokra a gépekre koncentráltunk, amelyek érettségi tételként is szerepelnek a tanulóinknál. Mindenekelőtt ezek a vetőgépek, a talaj-előkészítő gépek, a különféle tárcsák és hengerek, valamunt a permetezőgép – nyilatkozta az igazgató.

Az iskola működését és az eddigi tartományi támogatásokból szerzett mezőgépeket és kapcsolható eszközöket tekintette meg ma Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. Elmondta, az iskola az elmúlt három évben 4,5 millió dináros támogatásban részesült a gyakorlati oktatás minőségének növelésére, és az idei évben 20 millió dinárt különítettek el a mezőgazdasági szakközépiskolák támogatására.

- Azért gondoljuk, hogy fontos a szakközépiskolákra odafigyelni, mert a gyakorlati oktatásban az idejáró diákoknak rendkívül fontos az, hogy naprakész, modern technikákat tudjanak alkalmazni, mert holnap ha kikerülnek az életbe, akkor fontos, hogy tudják ezeket használni és hogy ennek a tudásnak a birtokában legyenek – hangoztatta a tartományi titkárhelyettes.

A különböző támogatások mellett a magyarkanizsai önkormányzat is hozzájárul a középiskola zavartalan működéséhez, hiszen nem csak megfelelő gépekre, hanem megfelelő minőségű és mennyiségű termőföldre is szükségük van. Az önkormányzat ennek érdekében bérmentesen 95 hektárnyi földterületet ad ki részükre, amellyel évi 15 ezer eurós megtakarítást biztosítanak az iskolának.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!