Szabadka: Vasárnap rendezik a 109. Dužijanca központi ünnepségét

Egy korábbi aratóünnepség
A péntek esti szépségverseny résztvevői
Tamburaest
Szalmakép kiállítás

2019. augusztus 10. [15:07]

Immár 109. alkalommal rendezik meg Szabadkán az ottani horvátok, bunyevácok aratóünnepségét, a Dužijancat. A rendezvénysorozat több hétig tart, júliusban az aratóversenyt tartják, majd alkalmi kiállításokat, művelődési rendezvényeket szerveznek, s végül augusztus közepén a központi ünnepséggel zárul az eseménysorozat.

A Szabadka környéki horvátság körében az aratóünnepségnek valószínűleg több évszázados hagyománya van. Így köszönték meg Istennek a sikeres aratást és az új kenyeret. A Dužijancat 1911-ben Blaško Rajić plébános tette egyházi ünneppé, majd 1968-tól a templomokból Szabadka főterére költözött az ünnep, ami azóta idegenforgalmi eseménnyé vált.

Péntek este a városháza előcsarnokában a tavankúti szalmakép-készítő tábor legszebb munkáit mutatták be, majd a főtéren megtartották a hagyományos tamburaestet. Itt mutatták be az aratóünnepség idei bandagazdáját és gazdasszonyát, Pavle Horvatskit és Snežana Skenderovićot, illetve az ifjú bandagazdapárt, Matija Matkovićot és Petra Ivković Ivandekićet.

Ma, szombaton este fél 8-kor a városháza előtti parkban megkoszorúzzák az arató szobrát és Blaško Rajić emlékművét, majd a főtéren megkezdődik az aratók gyűlése. A rendezvényen számos művelődési egyesület vesz részt Szerbiából és Magyarországról.

Vasárnap 10 órakor szentmise lesz a Szent Teréz székesegyházban, majd délben a templomtól elindul a díszfelvonulás Szabadka főterére. A legszebb aratópár fiákeron megy majd a menet elején, a főtéren pedig alkalmi műsor keretében átadják a polgármesternek az új búzából sütött kenyeret. Este 7 órakor ugyancsak a főtéren rendezik meg a bandagazda-kólót, amivel véget ér az idei aratóünnepség.

A rendezvény miatt vasárnap délelőtt 9.30-tól a mise végéig lezárják a forgalom elől a székesegyház körüli utcákat, majd 11.30 és 13.30 között a városközpontban lévő utcákat.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!