IT központ létesült Szabadkán, a cél az agyelszívás megakadályozása

Közvélemény-kutatást indít a Prosperitati a 100 ezer euró feletti beruházások kapcsán

A szalag átvágása: Palkovics László, Koza Andor és Pásztor István
A szalag átvágása: Palkovics László, Koza Andor és Pásztor István (Fotó: Németh Ernő)
Palkovics László
Palkovics László (Fotó: Németh Ernő)
Pásztor István
Pásztor István (Fotó: Németh Ernő)
Az új épület
Az új épület (Fotó: Németh Ernő)

2019. július 19. [17:14]

Betűméret:                     

Informatikai központ létesült Szabadkán a magyar kormány által támogatott délvidéki gazdaság- és térségfejlesztési program támogatásának köszönhetően. A pénteken átadott épületben hétfőtől több mint 50 fiatal informatikus dolgozik majd. Az eseményen megjelent Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének a társaságában Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter is.

- Az információs technológia az a terület, amelynek a műveléséhez nem kell elmenni Nyugat-Európába, otthonról is lehet dolgozni ugyanazon cégeknek ugyanolyan színvonalon. Így ha megfelelő körülményeket teremtünk a fiataloknak, akkor nem fogják elhagyni a szülőföldjüket - jelentette ki Palkovics László a Digital Hive Kft. IT központjának ünnepélyes átadásán.

A tulajdonosok a közepes léptékű gazdasági fejlesztési pályázaton vettek részt. Az építkezés egy évvel ezelőtt kezdődött, s az átadón kihangsúlyozták, hogy a projektben olyan építőipari cégek vettek részt, amelyek ugyancsak Prosperitati nyertesek. Ez tehát azt bizonyítja, hogy a gazdaságfejlesztési program rendszerszerűen működik, egy-egy nyertes pályázat egy másik cég sikeres működéséhez is hozzájárul. Palkovics László ezt a következőképpen kommentálta:

- Ha egy helyre adunk támogatást, akkor az többszörösen is hasznosul. Nemcsak a nyertes cégnek jelent hasznot, hanem a beszállítóknak, a kivitelezőknek is, sőt még azoknak a cégeknek is, amelyek a jövőben lesznek a nyertes cég partnerei.

Palkovics László kiemelte, hogy

a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja 75 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé a Vajdaságban. A program egész Szerbia gazdaságának fejlődését szolgálja azzal, hogy segíti a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. Az elmúlt három évben több mint tízezer pályázaton keresztül 38 milliárd forint jutott a vajdasági vállalkozókhoz és munkavállalókhoz, és 1300 új munkahely létesült.

A Digital Hive Kft. szabadkai központja több helyi informatikai vállalkozás összefogásának köszönhetően jött létre. A beruházás értéke 500 ezer euró volt, amiből 175 ezer eurónyi volt a támogatás, a fennmaradó részt pedig saját tőkéből, illetve banki hitelből biztosították.

Koza Andor, a cég egyik alapítója elmondta, hogy tavaly hozták létre az informatikai vállalatot három, több éve működő IT-cég összevonásával.

- A cél az volt, hogy a piacon is komolyabban érvényesülhessünk, illetve, hogy sikeresebben pályázhassunk. A boldogulás nem egyszerű, de nem is annyira nehéz. A világon több pontra szállítunk, több felé fejlesztünk, az informatikai szolgáltatás nagyon keresett. Az egyedüli gond, hogy meg kell valahogy tartani a fiatal szakembereket, a programozókat, a fejlesztőket.

A cégben eddig mintegy 30 fiatal informatikus dolgozott, hétfőtől azonban az új központban 55-en kezdhetik meg a munkahetet. Az informatika kitörési lehetőség, véli Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője:

– Az IT, a programozás, a fejlesztés, az alkalmazások, a szerbiai és vajdasági export termékek vonatkozásában már biztos dobogósak, de hamarosan élre is törhetnek. Együttműködve a Műszaki Szakfőiskolával, azt gondolom, hogy nagyon sok vajdasági magyar fiatalnak nyújthatnak megélhetést itt a szülőföldön – nyilatkozta a sajtónak Juhász Bálint.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megerősítette, hogy a szabadkai Műszaki Szakfőiskolával közösen az informatikai képzés fejlesztésén dolgoznak.

- A számítástechnika, a számítógépes folyamatirányítás a termelés minden folyamatában ott van. Az a szándékunk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy jelentősen megerősítsük a szabadkai Műszaki Szakfőiskolát. Azon is gondolkodunk, hogy esetleg angol és német nyelvű képzést indítsunk elsősorban azon cégek miatt, amelyek itt vannak Szabadkán az ipari parkban. Én azt sem tartom lehetetlennek, ha Szabadkán lesz egy elismert informatikai képzés, hogy akár Magyarországról is jöjjenek ide hallgatók, hogy olyan diplomát szerezzenek, amit bárhol elismernek. Ezzel trendeket tudnánk megváltoztatni, s fel tudnánk használni azt az oktatási, kutatási tapasztalatot, ami a Műszaki Szakfőiskolán is megvan. Duális képzés lenne ez az itt működő cégekkel.

Pásztor István azt is bejelentette, hogy egy felmérés készül, hogy a vállalkozók, a potenciális pályázók szerint milyen nagyberuházási támogatásokra lenne szükség.

A Prosperitati honlapján szombat reggel 8 órakor megjelenik egy kérdőív, a 100 ezer euró feletti beruházások kapcsán kérik ki majd az üzletemberek véleményét, hogy milyen kiírási feltételek felelnének meg leginkább, hogy a beruházások minél sikeresebbek legyenek.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
sub rosa
2019. 07. 24. [ 14:29 ]

Széchényi István: Az Akadémiát rögtön a rendszeváltás után, ahogy lengyelek és csehek is megtették - át kellett volna szervezni. Kár, hogy az átszervezéssel ennyit vártak! Tessék megnézni ezen a téren hol tartatnak azok, akik már időben megtették.


Óbecsei
2019. 07. 24. [ 12:29 ]

Mivel személy szerint lettem említve, jogot tartok a válaszra. Itt két lehetőségem van. Vagy megfutamodom és hallgatok vagy visszavágok. Azt kell mondanom ez az egyik sem lenne az én igazi válaszom. Csak annyit mondok, hogy sajnállak BARÁTOM.


Széchényi István
2019. 07. 24. [ 02:08 ]

Palkovicsnak egy szavát sem hiszem el. Minden héten Szerbiában vitézkedik, otthon meg fölszámolja az Akadémiát. Lelke rajta.


Alfonz
2019. 07. 23. [ 20:10 ]

Tisztelt Óbecsei, tessék olvasni a teljes szöveget és helyesen értelmezni!!! Nem arról van szó, hogy "most már mindenre késő,..", hanem "...késünk". Továbbá "nincs értelme semmilyen változásra. Minden veszve van. ..."A mi civil szervezetünk továbbra is azon fáradozik, hogy a ".. "maradjunk ITT" és "dolgozzunk ITT" témában..",el tudjunk érni valamilyen előrelépést....és nem "nyavalygunk, mert "ITT KELL MARADNUNK". Remélem a kisagya is felfogja, miről is akartam szólni?


sistvan
2019. 07. 23. [ 17:02 ]

Az üzletemberek hagyjuk semmire se jutottam dolgozok dolgoztam soha semmi segitséget nem kaptam mindig kihasználtak oszt most mit várhatok .


Óbecsei
2019. 07. 23. [ 11:06 ]

Nem szeretem a fanyalgó, nyavalgó embereket akik szerint most már mindenre késő, s nincs értelme semmilyen változásra. Minden veszve van. El kell innen menni. De ezek a mindenhez értő tanácsadók még mindig itt ebben a nyomorúságos országban "tengetik az életüket". MIÉRT ?


Alfonz
2019. 07. 22. [ 17:08 ]

Enyhén szólva ebben a témában már késünk. Ezt kb. 10 esetleg akár 20 évvel ezelőtt kellett volna meglépni. Egyéb ágazatokban is óriási a késés. vagy inkább későn kapcsolás. Ami elszomorító, hogy a "döntéshozók" nem hajlandók mások véleményét meghallgatni, mérlegelni, esetleg figyelembe venni. Többszöri próbálkozásunk leülni a "hatalmat" gyakorlókkal párbeszédre, a "maradjunk ITT" és "dolgozzunk ITT" témában, de nem vezetett eredményre. Valaki ott a fellegekben úgy érzi, hogy a "mindenhez is" ért


neve
2019. 07. 22. [ 15:22 ]

20.000 négyzetméter,1.600 munkatárs... és majd jönnek Szabadkára :) https://allasorias.hu/hirek/szoftverfejleszto-kozpontot-hoznak-letre/?fbclid=IwAR1XNSan1gvTK2T-2i9k0C1PH5GOf7xdvs_FLkCS_AwIq4XzHSyBEwAu8Ek