Pintér Attila: Soha nem volt még ilyen fontos az európai parlamenti választás

2019. május 23. [6:26]

Betűméret:                     

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet.

Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák, viszont személyesen átadhatják azt a külképviseleteken, illetve vasárnap a magyarországi szavazóhelyeken.

Pintér Attila szerint soha nem volt ilyen fontos még az európai parlamenti választás, hiszen számos téma merült fel. Ezek a közösség költségvetése, a fejlődés iránya, a bővítéspolitika, a migráció és a gazdasági kihívások. Magyarország álláspontja szerint minél több csatlakozási fejeztet kell megnyitni Belgráddal, mert Budapest számára Szerbia és a térség országai nagy jelentőséggel bírnak – üzente. Utalt arra, hogy mindkét ország uniós szinten is jó gazdasági növekedést valósít meg, és az itteni magyar befektetések révén szinte a kétszeresére bővült a kereskedelem. Magyarország 32 millió eurót biztosít a közép-szerbiai befektetésekre.

A nagykövet a szerb-magyar határon tapasztalt több órás várakozásokról azt mondta: a helyzet a szigorúbb shengeni külső határellenőrzésből adódik, valamint abból, hogy a magyar informatikai rendszer gyakran nem tudja kezelni az átutazók számát. Pintér rámutatott arra, hogy 2012 óta 5-ről 8-ra növelték az átkelők számát. Szerinte gondot jelent az, hogy már nem csak Magyarországon, hanem Szerbiában is munkaerőhiány lép fel, ami hatással van a belügyi és határőrizeti szervekre is. (RTV nyomán)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!