"Európa jövője múlhat ezen a választáson"

EP-választások: A temerini civilekkel találkozott Németh Zsolt

A temerini lakossági fórum

2019. május 14. [23:43]

Az európai parlamenti választáson való részvétel jelentőségét hangsúlyozták ma Temerinben, ahol Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke a helyi civil szervezetek és politikai pártok képviselőivel találkozott. A tanácskozáson jelen volt Ágoston András, a VMDP korábbi elnöke, valamint Babity János szabadkai magyar főkonzul is.

Németh Zsolt kifejtette, örül annak, hogy erős a politikai közösség itt a Délvidéken. - Ennek a közösségnek most egy újabb próbája lesz, az európai parlamenti választás. Arra szeretném biztatni a magyar embereket, hogy küldjék vissza a borítékot lehetőség szerint minél hamarabb. Európa jövője múlhat ezen a választáson. Mi sosem voltunk Európa- ellenesek, de nem mindegy, hogy milyen Európa lesz Európából. Jó lenne, ha az Európai Unió akkor is meglenne, amikor Szerbia, illetőleg a vajdasági magyarok bejutnak majd ebbe. Fontos, hogy Európa mellett tegyünk egy x-et, ugyanakkor jelentős a nyugat-balkáni, szerbiai integráció miatt is. Magyarország a legfontosabb támogatója a nyugat-balkáni bővítésnek, ha mi nem állunk oda erősen e mellé az ország csoport mellé, akkor minden bizonnyal elhúzódhat a folyamat. Egy komoly többséget kell majd kialakítanunk a bővítés mellett, erre van is esély. Jók a magyar-szerb kapcsolatok, és itt most komoly segítséget tud nyújtani Magyarország Szerbiának - mondta Németh Zsolt. - Azt tapasztalom, hogy a vajdasági magyarság szervezett, profi, mindig az élen járt a fontos nemzetpolitikai ügyekben, az autonómia ügyében, a kettős állampolgárság és a gazdaságfejlesztés kérdésében. Bízom abban, hogy a mostani európai parlamenti választáson is odateszi magát ez a közösség, hangoztatta.

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy fogalmazott, egy közös ügyet szolgálunk, egy nemzeti ügyet, a megjelentek ugyanannak a politikai értelembe vett hadseregnek a tagjai. - Együtt próbálunk töltekezni, felkészülni arra, hogy jól teljesítsünk. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a soron következő európai parlamenti választáson minél többen részt vegyenek. Arról próbáljuk meggyőzni az embereket a kampány során, hogy a nemzeti listára szavazzanak. Azt látom, hogy nem kell túl sok energiát belefektetni abba, hogy az embereket meggyőzzük. Nekünk is az az érdekünk, hogy stratégiai partnereink, a velünk azonos értékrendet képviselők sikeresen vegyék az akadályt - mondta Pásztor.

Temerin után az újvidéki Európa Kollégiumban tartottak lakossági fórumot.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!