Topolya: A könyvtári szolgáltatás új dimenziója

Lencsés Ákos főkönyvtáros mutatta be a rendszert
Náray Éva és Lencsés Ákos

2019. május 14. [15:04]

A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programján keresztül céltámogatást biztosít a határon túli intézmények részére is. Jelenleg nyolc adatbázis, köztük több kiadónak a teljes portfoliója elérhető. 25 millió oldalnyi beszkennelt újság vált így hozzáférhető.

A vajdasági intézmények közül a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár mellett egyelőre az újvidéki Európa Kollégiumban juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz. Egyszerre ötven oldal tölthető le, nyomtatható vagy használható telefonon, laptopon is. De ötven oldalanként teljes iratanyag, könyvek, szakdolgozatok is letölthetőek. Főként tudományos és ismeretterjesztő kiadványok szerepelnek a "kínálatban", de szépirodalmi e-könyvek is hozzáférhetőek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2018-ban döntött arról, hogy a határon túli magyar intézmények számára céltámogatást biztosít az EISZ Nemzeti Programon (EISZ) keresztül. A támogatás célja, hogy minél teljesebb legyen az intézményi hozzáférés a nemzeti programban biztosított online adatbázisokhoz. A nemzeti programról bárki részletesen tájékozódhat a http://eisz.mtak.hu honlapon.

Jelenleg nyolc adatbázis, köztük több kiadónak a teljes portfoliója elérhető. 25 millió oldalnyi beszkennelt napilap, hírlap, újság érhető el. Az anyaországi céltámogatásnak köszönhetően díjmentesen igénybe vehető nagyszámú adatbázis, ami óriási segítséget nyújt nem csak a kutatók, de a középiskolások és egyetemi hallgatók munkája során is.

Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatónője elmondta, hogy ilyesmiről eddig csak álmodni tudtak a könyvtárosok. Mindig is igyekeztek a legfrissebb tudományos folyóiratokat, szakkönyveket beszerezni, de a jövőben ezáltal a kutatók, diákok, egyetemisták számára a legújabb kutatási eredmények is hozzáférhetővé válnak. A legújabb, pl. orvostudományi témakörben íródott szakcikkek, vagy ami a helyiek szempontjából fontos lehet, a mezőgazdaság témakörében megjelenő írások mind-mind azonnal és ingyenesen hozzáférhetőek máris.

Az illetékes minisztérium által biztosított céltámogatás révén a csatlakozó intézmények térítésmentes hozzáférést kapnak több magyar nyelvű e-könyves adatbázishoz, amelyek szakirodalmi kutatáshoz és a kötelező irodalom biztosításához egyaránt segítséget jelenthetnek. Kezdetnek most mintegy 5000 ilyen kiadvány vált hozzáférhetővé, a tartalom pedig a jövőben is folyamatosan bővül. A határon túli intézmények közül jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Forum Kisebbségkutató Intézet, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, az újvidéki Európa Kollégium és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tagja a nemzeti programnak, valamint újonnan csatlakozottként a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár.

A könyvtár padlásterében Lencsés Ákos osztályvezető főkönyvtáros mutatta be a rendszert, illetve az érdeklődőkkel, elsősorban könyvtárosokkal, helytörténészekkel, intézményvezetőkkel ismertette meg annak használatát. Lencsés Ákos elmondta, azért jöttek Topolyára, hogy bemutassák azt a lehetőséget, amit az egész nemzeti program kínál a határon túli magyar intézmények számára. „A minisztérium céltámogatásának köszönhetően 5000 magyar e-könyvhöz biztosítunk most hozzáférést 26 határon túli magyar könyvtárban, kutatóintézetben. Azért vagyunk itt most, hogy ezeket a lehetőségeket bemutassuk a helyi lakosság számára. Körülbelül 5000 magyar e-könyvet jelent, köztük nagyon frissen kiadott magyar a könyveket is, és nagyon sok olyan szakkönyvet is, amely a legtöbb egyetemen kötelező irodalmat jelent. Elég, ha az érdeklődő betér a könyvtárba és megkérdezi a könyvtárost, hogy milyen módon tudna hozzáférni ezekhez a könyvekhez, majd azt le tudja menteni, ha szükség van rá, ki is tudja nyomtatni - tette még hozzá.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!