Zenta: Jogtalanok a vízlecsapolási díjak

A Magyar Polgári Szövetség vezetője tartott ismertetőt az üggyel kapcsolatban

Boris Zec, Rácz Szabó László és Miklós Éva
Boris Zec, Rácz Szabó László és Miklós Éva (Fotó: Rúzsa Mária)

2018. december 7. [22:09]

Betűméret:                     

Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség vezetője pénteken tartott tájékoztatójában hívta fel a figyelmet a lakosokat több éve sújtó „sarcra”. Javaslatuk szerint egy fellebbezéssel utasítható vissza az illeték megfizetése.

Rácz Szabó László pár éve maga is fellebbezést nyújtott be az illeték jogtalanságával kapcsolatban. Az általa benyújtott fellebbezésre nemrégen válasz is érkezett. A Közigazgatási Bíróság és a Szabálysértési Fellebbviteli Bíróság értesítése szerint elfogadták a keresetet és a kiküldött követelést megsemmisítik. A magyar és szerb nyelvű határozat alapján a tárgyat új döntéshozatalra visszautalják a Vajdaság Vizei közvállalatnak. A visszautalás pedig azért történt, mert egy törvényváltozás miatt ez a vállalat vette át azóta a díj behajtásának a feladatát.

A Magyar Polgári Szövetség vezetőjének állítása szerint a szóban forgó díjakat 2010 óta követelik és fizettetik meg törvénytelenül. Mindezzel jogtalan haszonra tettek szert és nagymértékben megkárosították az embereket. A MPSZ megállapítása szerint a jogtalanságnak több eleme is van, első sorban, hogy nem magyar nyelven adják ki, továbbá a zárt csatornarendszerekhez csatlakozó portáknál, társasházakban lévő lakásoknál számolták fel ezt az illetéket, s nem utolsó sorban ők maguk ismerték el a jogtalanságot azzal, hogy megsemmisítették a saját követelésüket. Azon szántóföldek esetében sem követelhetik a vízlecsapolást, ahol még nincs kiépítve a csatornázási- vagy a locsolórendszer. Mindezekből következik, - emeli ki Rácz Szabó, - hogy a húsz éve kirótt vízlecsapolási illeték is jogtalan, szabálytalan volt. A kárvallottak kérhetik a kártérítést, követelhetik az összegek visszafizetését a kamatokkal együtt.

A Magyar Polgári Szövetség vezetőjének a birtokában lévő fellebbezésére válaszul kapott hivatalos ítélet tulajdonképpen egy precedens értékű dokumentum, ami vélekedésük szerint teljes egészében egyértelműsíti, hogy ez az illeték jogtalan, évek óta olyan jövedelemhez juttatta a vállalatot, amit nem fizettethet meg, sőt a Szerbiai Közigazgatási Bíróság is figyelmeztette már őket, de az óta is tovább követelik a kiszabott összegeket. A MPSz felhívja a magyar lakosok figyelmét az illeték törvénytelenségére, s biztatja a polgárokat a kifizetés megtagadására s a fellebbezések elküldésére.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Rácz Szabó László
2023. 12. 06. [ 08:30 ]

Most már elmúlt pár év. Hány embernek számolták fel a hozzászólók által emlegetett kamatokat? Hány embert adtak bíróságra? Egyet sem. Azért , mert biztos bukta lett volna a számukra. De, nem gond, aki nem hiszi el fizessen. A végzést pedig bemutattuk, nem tehetünk arról, hogy a portál nem jelentette meg.


Dudas Anita
2018. 12. 11. [ 12:16 ]

Ez nem igaz...szemelyesen voltam a varoshazan az erre "illetekes"szemelyel beszelni es o maga mondta,hogy a 460 dinaros fellebbezes es kidobott osszeg,ugyanis eddig barkinek elkzltek,senki valaszt nem kapott es muszaj befizetni,mivel hatalmas kamat fog ramenni a kimuldott osszegre....csak arra nem kaptam valaszt,hogy ez mi,vagy miert es hogy miert nem kapja mindenki....en 3 eve fizetem,445din,es most kikaptam 1800at....semmire sem kaptam valaszt,mert alitolag o sem tud semmit....


Inpatria Sua
2018. 12. 09. [ 19:53 ]

" a tárgyat új döntéshozatalra visszautalják" predmet: 4. (iur, azaz: a jogban) ÜGY (lásd a szerbhorvát--magyar nagyszótárban) Az ügyet...


Polgár Márta
2018. 12. 08. [ 13:15 ]

Szerintem ide kellett volna csatolni a fellebbezést és az arra kapott választ, amelyekre a szöveg utal. Így "nesze semmi, fogd meg jól" az egész.


Gere István
2018. 12. 08. [ 09:10 ]

Szerintem annak kellene utánnajárni, hogy egyáltalán mire költik ezt a pénzt! Mennyi pénz folyik be ezen adó révén és abból mit csináltak és az mennyibe került! Van egyáltalán az illetékeseknek terve a vízlecsapolásra? Hol van az a viz amit le akarnak csapolni?