A vajdasági bunyevácok nem akarnak horvátok lenni

A tartományi parlament munka közben
A tartományi parlament munka közben (Fotó: Blic)

2018. augusztus 14. [17:29]

Betűméret:                     

A Vajdasági Népfelszabadító Főbizottság 1945-ös rendelete, amely előírja, hogy horvátokként kell kezelni a bunyevácokat, továbbra sem érkezett el a történelmi végkifejletéhez, a Bácskai Bunyevácok Egyesülete (SBB) pedig azt kérte a vajdasági parlamenttől, hogy a szóban forgó rendeletet mielőbb nyilvánítsa semmissé, írja a Politika.

Mintegy két évvel ezelőtt a Bunyevác Nemzeti Tanács azzal a kérelemmel fordult a tartományi képviselőházhoz, hogy semmisítse meg az 1945-ös rendeletet, mert az diszkriminatív és az asszimilációt támogatja.

A nemzeti tanács kérelmét az SBB is támogatta, amelynek elnöke Mirko Bajić a Politikának elmondta, hogy a tartományi igazságügyi bizottság három képviselője kérte a parlament összehívását.

Már abban is megállapodtak, hogy a tartományi parlament által meghozott új deklaráció kimondja majd, hogy az 1945-ös dokumentum vétett az emberi jogok ellen.

Bajić arra is emlékeztetett, hogy fél évvel ezelőtt a tartományi kormány már támogatásáról biztosította ennek a deklarációnak a meghozatalát, de azóta sem történt semmi.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Garai László
2018. 08. 15. [ 12:10 ]

Seselj zvani Vojo II. - Ama kakoto? Da nisu rvati, a svi imaju pasos Rvacke.