Titel: Magyar Konyha Napja - másodszor

A titeli Magyar Konyha Napja
A titeli Magyar Konyha Napja (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2018. június 16. [22:00]

Betűméret:                     

A titeli Magyar Művelődési Központ szervezésében tartották meg ma a második Magyar Konyha Napja elnevezésű rendezvényt, amelyre Vajdaság több településéről érkeztek a vendégek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is.

A Magyar Konyha Napja rendezvényen néhány versenyt tartottak, elsősorban megmérettették magukat az amatőr szakácsok, akik gulyást, vagy paprikást főztek. A háziasszonyok sós és édes süteményeket hoztak, amelyekkel versenybe szálltak, de a pálinkafőzők is elhozták a legjobb nedűket, azokat is elbírálták a szakmai zsűri tagjai. Emellett a szervezők díjakat biztosítottak még a szép, ötletes standokért, a szorgos háziasszonyok elhozták legszebb kézimunkáikat, azokat is közszemlére bocsátották.

A megnyitó alkalmával Dragan Božić, a titeli község elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd alkalmi műsort adtak a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai, fellépett a Százszorszép néptánccsoport, a Kisbanda citerazenekar, Szalma Árpád fiatal citeraszólista, valamint a vegyes kórus és a citerazenekar.

A legszebb kézimunkák, standok elbírálásában Vesna Knežević, a községi képviselő-testület elnöke is részt vett, munkatársaival, döntésük értelmében a legszebben kialakított standért a muzslyai RÉMUSZ hagyományápoló egyesület díjazták, a legötletesebb bemutatkozásért a zentai Rozetta egyesület vehette át a díjat, a legfiatalabb részvevőket is jutalmazták, ők a helyi Mileva Marić műszaki szakközépiskola diákjai voltak. A legszebb kézimunkák mezőnyében első lett a titeli Kulja Zuzana, második lett a muzslyai Damjanov Hilda, míg a harmadik díjat Lakatos Juliska vehette át.

A házi pálinkákat a zentai Szent Miklós Pálinkalovagrend tagjai bírálták el, mintegy negyven mintát kóstolva végig több kategóriában is díjazták a kisüstiket, viszont a verseny legjobb pálinkájáért a muzslyai Nehéz Csaba vehette át a serleget, amelyet a tavalyi őszibarackból főzött pálinkájáért kapta.

A szakmai zsűri a sós sütemények mezőnyében a legjobbnak ítélte meg az erzsébetlaki Kovács Veronika kalácsát, őt követte a muzslyai Rózsa Erzsébet, és a harmadik díjas lett Kószó Rozália Muzslyáról. Az édes süteményeknél a legfinomabbat a titeli Gelić Vida sütötte, utána következett a muzslyai Maron Marika és a harmadik lett a muzslyai Rózsa Erzsébet.

A főzőverseny eredményhirdetésénél a zsűri kihangsúlyozta, hogy a versenyzők mintha összebeszéltek volna, mindegyik mintába még elillett volna egy-egy csipetnyi só, de ettől eltekintve a 38 mintából kiválasztották a legízletesebb paprikást, illetve gulyást. A paprikásfőzőknél a székelykevei Gáspár Irén bizonyult a legjobbnak, a második helyen végzett a helybeli Petrov Milovan, a harmadik díj pedig Muzslyára került, Emán Pál főztje érdemelte ki. A gulyásfőzés legjobbja lett a torontálvásárhelyi Alföldi István, a második díjas lett a temerini Klajner János, míg a harmadik díjat a titeli Mileva Marić szakközépiskola szakácsai vehették át.

A Tisza partján megtartott rendezvény végén Latinkić Magda, a titeli Magyar Művelődési Központ elnök asszonya köszönte meg mindenkinek a hozzájárulását, hogy az idén is egy rendhagyó eseményt tudtak megvalósítani Titelen, aminek a folytatása jövőre lesz.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!