Milićević: Vajdaságban folytatódik a gazdasági növekedés

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke
Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke

2018. február 13. [15:52]

Betűméret:                     

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke ma kijelentette, hogy a GDP két százalékos növekedése, amelyet 2017-ben ért el Szerbia és Vajdaság tartomány is, nagyon jó eredmény, majd kiemelte, hogy csökkent a munkanélküliség, a nettó bérek pedig mintegy 3,5 százalékkal magasabbak, mint 2016-ban, írja az RTV a Tanjug jelentése alapján.

A vajdasági gazdasági mutatókról szóló sajtótájékoztatón Milićević hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy 2017-ben folytatódott a GDP növekedése.

Az ipari termelés 7,7 százalékkal növekedett, ami a tartományi kormány alelnöke szerint különösen jó eredmény, a legnagyobb növekedést pedig a feldolgozóipar jegyezte, azon belül is a gépek és felszerelések, a vegyi anyagok és vegyipari termékek, valamint a gumi és a műanyag termelése, írja a Tanjug.

„Vajdaság külkereskedelme 16,9 százalékkal nőtt, amelynek névleges értéke több mint 10 milliárd euró”, mondta Milićević, majd hozzátette, hogy tavaly a szolgáltató tevékenységek, a közlekedés és a szállítás területén is növekedést tapasztaltak. Biztatóak a vendéglátóipar és a turizmus eredményei is, hiszen tavaly közel fél millió hazai és külföldi vendég látogatott Vajdaságba.

A tartományi kormányalelnök szerint az IT-szektor is egyre inkább domináló gazdasági ág.

„A vajdasági IKT Klaszter adatai szerint, csak az ehhez a klaszterhez tartozó tagok külföldön megvalósított jövedelme több mint 200 millió euró. Újvidéken több mint 250 vállalat van, amelyben összesen 6000-en dolgoznak, amely a teljes szerbiai IT-ipar egyharmadát teszi ki”, mondta Milićević.

A nettó átlagbérről szólva Milićević közölte, hogy az 3,6 százalékkal nőtt, a munkanélküliek száma pedig 16,4 százalékkal csökkent Vajdaságban, vagyis 26.000-rel kevesebb a munkanélküli, mint 2016-ban volt.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!