Őrszállás: Eredményes volt a lakosok tiltakozása, újra dolgozik a könyvtár

Hetente kétszer várja az olvasókat az őrszállási könyvtár
Hetente kétszer várja az olvasókat az őrszállási könyvtár (Fotó: blic.rs)

2018. február 11. [7:35]

Betűméret:                     

Az őrszállási könyvtár a zombori könyvtárhoz tartozó egyik fiókkönyvtár. Létszámleépítés miatt kb. két évvel ezelőtt, a többi Zombor környéki település könyvtárával együtt bezárták. Az őrszállásiak már akkor tiltakoztak, manapság szokványosnak igazán nem nevezhető megmozdulásaikra a nyilvánosság is felfigyelt, de akkor nem jártak eredménnyel. Idén újra gyülekezni kezdtek és tiltakozásuk most sikerrel járt: az elmúlt héten újra megnyílt a könyvtár.

Megmozdulásuk ismét bejárta a szerbiai sajtót, hiszen cseppet sem szokványos manapság, hogy egy könyvtár miatt utcára vonuljon egy falu apraja-nagyja.

“Nagy volt az öröm, amikor csütörtökön a tiltakozásra összegyűlők működő könyvtárat találtak. A könyvtár hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken fogadja az olvasókat. Elégedettek vagyunk a megoldással”, nyilatkozta a Blicnek Dragana Đapić, a tiltakozás egyik szervezője.

A faluban, de a zombori község többi településének könyvtáraiban is a probléma akkor keletkezett, amikor az elrendelt létszámleépítést a központi könyvtár úgy oldotta, hogy bezárták a fiókkönyvtárakat. Ezek a könyvtárak korábban rendszeresen működtek és általában az adott település művelődési életének központjai is voltak. Bezárásuk után csak heti két napot működtek, majd ez is fokozatosan csökkent és már csak havi egy-két alkalommal nyitottak-nyitnak ki. Őrszálláson december közepén nyitott ki legutóbb a könyvtár és ezt elégelték meg a falubeliek.

“A könyvtárért öregek és fiatalok együt tüntettek. Örülünk, hogy sikerült. Azzal, hogy összefogtunk a könyvtárért bebizonyítottuk, hogy egységesek vagyunk, s hogy nem vagyunk másodrendű polgárok csak azért, mert faluhelyen lakunk”, üzenték a falubeliek.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!