Jótékonysági akcióból kapott defibrillátort az oromi egészségügyi rendelő

Az életmentő eszköz hivatalos átadására csütörtökön este került sor

A defibrillátor immár Gyólay Karolina igazgatónő kezében van
A defibrillátor immár Gyólay Karolina igazgatónő kezében van (Fotó: Milorad Mitrović)

2017. november 17. [6:09]

Betűméret:                     

Az Oromiak Első Nagy Világtalálkozója szervezőinek fejében fogant meg anno a gondolat, hogy az augusztus 19-i rendezvényen, amellyel párhuzamosan zajlott a nagyon sok embert vonzó Malomfesztivál is, egy jótékonysági akciót szervezzenek. A két tömeges rendezvény jó lehetőséget kínált arra, hogy a megjelentek a szórakozáson túl a közösségért is tegyenek valamit. Nos, az elképzelés tökéletesen bevált, hiszen az akció során annyi pénz gyűlt össze, hogy meg tudták vásárolni az oromi egészségügyi rendelőnek oly nagyon hiányzó készüléket, a defibrillátort.

Az oromi orvosi rendelő megsegítésére indított jótékonysági akció megértésre talált az emberek körében. Nem kevesebb, mint 436.000 dinár gyűlt össze, több, mint amennyibe a Schiller márkájú defibrillátor került, így a fennmaradó 40.000 dinárból további kisegítő eszközöket, egyebek mellett vérnyomásmérőt tudtak vásárolni.

A defibrillátor átadásán a községi önkormányzat és az oromi helyi közösség vezetői mellett megjelentek a támogatók valamint Nyilas Mihály, tartományi kormányalelnök, az oromi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese is. A készüléket Lékó Róberttől, Orom helyi közösség tanácselnökétől Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója vette át, amelyhez az oromi egészségügyi rendelő is tartozik.

“Az oromi rendelőben az egyik doktornő a délelőtti órákban fogadja a pácienseket, a másik doktornő pedig, aki helybeli lakos, a rendelő munkaidejének lejárta után tart állandó ügyeletet. A most kapott félautomata defibrillátor nagyon sok segítséget jelent munkájukban, hiszen amellett, hogy a beteg újraélesztésére lehet használni, arra is jó, hogy a pácienst megfelelő állapotban tartsa a Mentőszolgálat megérkezéséig. A készülék EKG vizsgálatot képes végezni, ha pedig elektrosokkra van szükség, arra is figyelmezteti az orvost, amit egy gombnyomással el is lehet végezni a betegen. Nagyon köszönjük a kezdeményezőknek és a jótékonysági akció lebonyolítóinak, nem utolsó sorban pedig támogatóinak, hogy egy ilyen nemes cselekedet részesei voltak. Ilyen készülékre természetesen nem csak az oromi, hanem a többi falusi egészségügyi rendelőben is nagy szükség lenne” - nyilatkozta Gyólay Karolina.

A helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy nagyon sok személy névtelenül járult hozzá kisebb-nagyobb pénzeszközökkel az akció sikeréhez, de például a martonosi Telek Paprika, a szabadkai székhelyű Észak-Bácska DTD Vízgazdasági Közvállalat, a magyarkanizsai STS Trans, az oromhegyesi Agro Tech PMD - Bata Kft., az oromi Mark vállalat, a Sat Trakt valamint Gulyás Ildikó és János magánszemélyek jelentősebb összeget adományoztak erre a célra, amiért az oromi egészségügyi rendelő, a Magyarkanizsai Egészségház és persze az oromi polgárok is hálás köszönettel adóznak valamennyiüknek.

A defibrillátor hivatalos átadását követően az eseményen megjelentek megtekintették az időközben már beüzemelt új készülék működését is.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!