Horváth Csaba fohásza

A Puskás Aréna foghíjas lelátókkal. Úttörő szerepben
A Puskás Aréna foghíjas lelátókkal. Úttörő szerepben (Fotó: rangado.hu)

2020. szeptember 24. [15:08]

Betűméret:                     

Videóüzenetben szólt kerülete lakóihoz és a nagyvilág sportrajongóihoz Horváth Csaba. Zugló MSZP-s polgármestere a ma esti Szuperkupa-döntő előtt kérte arra az összes érintettet, hogy maradjon otthon, mivel szerinte óriási felelőtlenség megrendezni a futballmérkőzést úgy, hogy azon nézők is részt vesznek. Maga a filmetűd főszereplője a polgármester, aki a mérkőzésnek otthont adó Puskás Ferenc-stadion előtt áll, s beszél, majd egy pillanatban látható egy fiatalember is, aki példásan viselkedve otthonában szurkol a tévéje előtt, ezzel mutatva be, miként is kell elképzelni egy nem felelőtlen szurkolót.

Előre borítékolni lehet, hogy erről a meccsről még sokat fogunk hallani, s nem azért, mert a Bayern vagy a Sevilla jól vagy rosszul játszott. Ez ugyanis sajnos színtiszta politika, a legrosszabb fajtából. A nemzetközi futballélet lélegeztetőgépen van, néző nélkül ez a sportág halott. A versenynaptár borzasztóan sűrű, a járvány miatt pedig futószalagon kell lejátszani a selejtezőket a nemzetközi kupákban, a válogatottaknál, nem tudni, melyik csapat hová tud elutazni és hová nem, miként lehet halasztani, ha egy csapatnál felüti a fejét a kór. Az Eb-t már elhalasztották, de nem fújták le, s jön a vébé, Katarban, az meg egy külön borzasztó bonyolult sztori lesz. Magyarország képes rá, hogy szép új stadionjában biztonságosan elhelyezze a szurkolókat, megfelelően vezesse őket a kijelölt helyekre, s ezzel reményt adhasson mindenkinek, hogy igenis lehet futballélet a járvány idején is, ha betartjuk a szabályokat. Ahogy szükség van színházra, mozira, koncertre és sportra is, mert élünk, élnünk kell. Az arany középút most is üdvözítő, azaz nem szabad teletömni a Puskást, de nem is lehet mostantól az életet a munka és az otthon való rettegés köré csoportosítani.

Horváth Csaba viszont inkább arra próbálja ráirányítani a figyelmet, hogy a döntés a Szuperkupa megrendezéséről felelőtlen kísérletezés, amely veszélybe sodorja a szurkolókat, a kísérőket, valamint Zugló lakosságát is, ha már a Puskás épp a főváros XIV. kerületében van. Pedig ott van a szotyiárus, a söröző tulajdonosa, a labdaszedő kissrácok, mind-mind olyan ember, aki él-hal a futballért, zuglói és most megkaphatja a nagy élményt, amelyre évtizedeket szokás várni. A futball is diplomácia. A futball hatalmas üzlet. A futball országimázs. Mindez együtt pedig sokkal fontosabb, mint azt Horváth Csaba hiszi.

Mert a szóban forgó mérkőzést Porto is meg akarta rendezni, de mivel Lisszabonban volt a BL végső sorozata, Budapestre került a meccs, nem maradt Portugáliában. Nem tudjuk, mikor lesz vége a nemzetközi rettegésnek, de egy napon vége lesz. A futball körforgása pedig tovább folytatódik, s akkor már nem csak Londonban, Párizsban vagy Madridban fognak meccseket játszani, hanem Budapesten is. Itt fogják megrendezni a 2021-ben esedékes 2020-as Eb egyik csoportjának mérkőzéseit, ide jönnek majd a német szurkolók, többek között azok, akik ma este is ellátogatnak az eseményre. Ők fogják azt mesélni a barátaiknak, hogy na, a magyarok megoldották, menjünk újra vissza Budapestre, a város csodás, a stadion hipermodern, az ételek finomak, a sör pedig meglepően ízletes, még német mércével is. Ebből pedig tanul majd az UEFA, a nagy korifeusok pedig újabb üzleti terveket fognak felvázolni, amelyekben benne lesz Budapest, a többi stadion, és Magyarország más területei is, más stadionokkal, egyéb feladatok számára.

Magyarországnak igenis harcolnia kell az ilyen lehetőségekért, hiszen nem vagyunk messze földön híres futballhatalom, nem hozzánk akar özönleni a rengeteg turista, mi az út kezdetén vagyunk. De egyértelműen az a cél, hogy hazánk kiemelt figyelmet kapjon, rákerüljön az összes létező térképre, öregbítsük a hírnevét, ehhez pedig pontosan ezen az úton kell haladni. Horváth Csaba persze egy ellenzéki párt politikusa, aki igyekszik gáncsot vetni a törekvéseknek, keresi a hibát a tervekben, túl sok a lélegeztetőgép, nem szabad engedni az érettségit, mind meg fogunk halni a kormány miatt, de a valóság ennél sokkal érdekesebb és sokszínűbb még a mostani időszakban is. Az sincs kizárva, hogy este Horváth Csaba is leül a tévé elé, és megnézi a mérkőzést, s a szíve mélyén büszke lesz, hogy az ő kerületében zajlik a földkerekség egyetlen futballmérkőzése.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!