A határról irány a covid-kórház

(Fotó: EPA-EFE)

2020. szeptember 16. [9:11]

Azok a szerbiai polgárok, akik pénteken 18 óra után térnek haza valamely európai országból, egyfajta kötelező felügyelet alá kerülnek. Ez igazából azt jelenti, hogy a hazatérést követő 24 órán belül jelentkezniük kell a covid-kórházban vagy -rendelőben. Ezt a döntést tegnapi ülése után hozta meg a válságstáb, hogy csökkentse a koronavírus terjedésének kockázatát.

Dr. Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja a Politikának elmondta: amennyiben valaki nem tartja be ezt az intézkedést és nem jelentkezik a covid-kórházban, az szabálysértésnek számít, amit szankcionálnak. Ezt az egészségügyi felügyelők ellenőrzik majd, nekik lesz betekintésük az adatokba, hogy a polgárok közül ki jelentkezett és ki nem. Minden covid-kórházban kialakítanak egy olyan helyiséget, ahol ezek a személyek jelentkezhetnek. Erre azért van szükség, hogy ne kerüljenek kapcsolatba azokkal, akik a koronavírus tünetei miatt keresték fel a kórházat. Ezeknek a személyeknek közölniük kell az egészségügyi dolgozókkal, hogy hova utaztak, mennyi ideig voltak úton, hogy érzik magukat és volt-e valamilyen egészségügyi panaszuk.

„A felügyeletnek megelőző jellege van és 10 napig tart. Ezzel hatunk az emberek tudatosságára és felelősségére. De tudni kell, hogy ez kötelező. A felügyeletről szóló intézkedésről és a szabályokról minden személyt tájékoztatnak, aki átlép a határon‟, közölte az epidemiológus.

Úgy gondoltuk, hogy ilyen módon szigorítunk kicsit az intézkedéseken és arra kötelezzük az embereket, hogy jelentkezzenek az egészségügyi szolgálatoknál. Aki ennek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el.

A covid-kórházban az orvosok felmérik az adott személy egészségügyi állapotát. Ha van valamilyen panasza, akkor további kivizsgálásokra küldik, de ha jól érzi magát, hazaengedik. Az új intézkedés sokkal enyhébb azoknál, amelyek bevezetésén gondolkodtunk. Ez különösen fontos a Montenegróból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Albániából hazatérők esetében, ahol sok szerbiai polgár nyaral.

Egyes becslések szerint jelenleg mintegy 75 ezer szerbiai polgár nyaral az ország határain túl. Tiodorović kiemelte, nem tudja a pontos számot, de sokan nem utazási irodán keresztül, hanem saját szervezésben mentek nyaralni.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!