Feloldottak eddig titkosított iratokat: Négy whisky után Milošević többet adott

Slobodan Milošević és a tárgyalásokat vezető Richard Holbrooke
Slobodan Milošević és a tárgyalásokat vezető Richard Holbrooke (Fotó: Reuters)

2020. július 31. [11:06]

Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben.

Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta hírül a Blic.

A lap idézi továbbá, hogy az említett négy whisky után Milošević vacsorát adott, amelyen homárokat tálaltak fel, hogy szerette zaklatni a beszédpartnereit, de azt is, hogy kölcsönösen vicceket meséltek egymásnak Alija Izetbegovićtyal, Bosznia-Hercegovina Elnökségének akkori elnökével.

Az eddig titkosított iratokat túlnyomórészt John Carrick, a tárgyalásokat vezető Richard Holbrooke munkatársa vezette. Feljegyezte azt is, hogy miközben a szerbek a boszniai háborúban elesett hozzátartozóikat gyászolták és súlyos gazdasági szankciók alatt sínylődtek, Milošević nem vált meg a whiskysüvegtől.

„A múlt éjszaka bizarr két órát töltöttem a térképteremben egy Goražde körüli részletet szemlélve. Négy whisky után Milošević a vártnál többet ajánlott fel a Szarajevóba vezető korridorral kapcsolatban. Kevesebbet ugyan, mint amit a kontaktcsoport javasolt, de többet a korábbi opciónál. Haris (Silajdžić, a sz. megj.) óvatos optimizmussal reagált, a részleteket most a boszniai térképszakértők vitatják meg”, áll az 1995. november 17-ei jelentésben.

Még aznap este Milošević díszvacsorára invitálta az USA küldöttségét. Megígérte, hogy homár lesz.

Carrick precíz pszichológiai képet is festett Slobodan Miloševićről. „Úgy tűnik, hogy Milošević élvezi a daytoni tartózkodást, de az is látszik, hogy szereti zaklatni az embereket. Az a kulcsfontosságú, hogy szembeszálljanak vele, amikor támadni kezd, mert szereti és tiszteli azokat, akik olyan szilárdnak tűnnek, mint jómaga. Mindig tesztel bennünket. Ahhoz, hogy beindítsuk, szilárd útmutatókat kell kiszabnunk és ragaszkodnunk hozzájuk, kivéve ha nem tudjuk pontosan, hogy mit kapunk cserébe”, írta Carrick.

Súlyos témák voltak napirenden, határok, szankciók, ami hatott a hangulatra is. Voltak eredmények és kudarcok, napok, „amikor Izetbegović látni sem akarta sem Tuđmant, sem Miloševićet”, vagy „Tuđman elutasította, hogy találkozzon Miloševićtyel”. Az amerikai közvetítők azonban észrevették, hogy néha a hangulat jó volt, sőt az illendőség határán is túltett.

Milošević és Izetbegović, állítja a jegyzetelő, néha vicceket meséltek egymásnak az anyanyelvükön. Lehet, hogy ez a kettő túlságosan is élvezi egymás társaságát – jegyezte fel Carrick az egyik dokumentumban.

A daytoni tárgyalások 1995. november 1-től 21-ig tartottak, majd december 14-én Párizsban aláírták a megállapodást, amely véget vetett a négy éve tartó boszniai háborúnak. Bosznia-Hercegovina három államalkotó nemzet és a többiek állama lett, ezen kívül két entitást alakítottak ki – a Föderációt és a boszniai Szerb Köztársaságot.

A megállapodást megelőző tárgyalásokat Ohio amerikai szövetségi államban, a Wright-Patterson légitámaszponton tartották. A részvevőknek nem engedték meg, hogy a sajtó képviselőivel találkozzanak, mert el akarták kerülni, hogy a küldöttségek maguk hirdessék ki a „győzelmeket” és „kudarcokat”. (B92)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!