Melyik maszk a jó maszk?

(Fotó: Kurir)
(Fotó: Kurir)

2020. július 22. [9:06]

Betűméret:                     

Amióta kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában, a legkelendőbb árucikkek egyikévé vált. Maszkvarró kisüzemek létesültek, ahol a legkülönfélébb mintájú anyagokból varrják a maszkokat. De nem csak az anyagok mintája változó a cicástól a hangjegyesen keresztül a virág- vagy éppen téglamintásig, az árak is nagyon eltérőek, hiszen ilyen mosható, vasalható maszkot már 200 dinárért is be lehet szerezni, de némelyik "trendibb" darabért akár 800 dinárt is elkérnek. A drogériákban, gyógyszertárakban kapható védőmaszkok ára ugyancsak eltérő.

A szakemberek szerint a vírus ellen a leghatásosabb az ún. nanomaszk, amely 800 dinárba kerül, míg a leggazdaságosabbak a pamutból készült maszkok, amelyeket mosni és vasalni kell, de amelyek ára, mint fentebb már említettük, ugyancsak változó.

A koronavírus-járvány kitörése óta a maszkok váltak az egyik legkeresettebb termékké, nem utolsó sorban újabb költségforrássá is. Hogy egy háztartás számára ez pontosan mekkora kiadást jelent, az attól függ, hogy milyen maszk beszerzéséről van szó, mert annak minősége diktálja az árat is. A hazai piacon látszólag a legolcsóbbak az orvosi maszkok, amelyek ára 40 és 80 dinár között mozog, de mivel egyszer használatosak és a védelmük csupán néhány órán át tart, gyakran kell őket cserélni. Így azok beszerzésére több pénzt kell fordítani. Ezeket a maszkokat 10-es vagy 50-es csomagolásban is meg tudjuk vásárolni, amelyek ára 500, illetve 2.500 dinár.

Felfogja a méreganyagokat

„Az orvosi maszkok egyszer használatosak, és addig szabad őket viselni, amíg át nem nedvesednek. Cseréjük néhány óra után javasolt, legfeljebb egy napig használhatóak”, magyarázta a Kurirnak Tatjana Radosavljević pulmológus.

Kiemelte, hogy a vírus elleni legjobb védelmet az epidemiológiai, nanomaszkok jelentik, ezek egyben a legdrágábbak, viszont több napig is viselhetők.

„Ezeket a maszkokat az egészségügyi intézményekben használják és a legjobb védelmet jelentik. Többször is használhatóak, így tovább hordhatók az orvosi maszkoknál”, tette hozzá az orvos.

A maszkok ezen típusából a szerbiai gyógyszertárak a KN95 és az N95 jelölésű, négyrétegű maszkot kínálják, amely 95 százalékban véd a mérgező részecskék ellen. Ellenállnak a nedvességnek és nem irritálják a bőrt. Az áruk 170 és 500 dinár között mozog a gyógyszertárakban. Vannak még a szeleppel ellátott maszkok, amelyek ára 650 és 800 dinár között mozog.

A pamutmaszkok a legnépszerűbbek

A leggazdaságosabbak, de a vírus ellen a legkevesebb védelemet nyújtják az egyszerű, varrott pamutmaszkok, amelyeket a gyógyszertárakban, a piacokon és különböző üzletekben is meg lehet vásárolni. Az egyszerű, minta nélküliek 100 és 150 dinár közötti áron vásárolhatóak meg, míg a mintásak ára 200 és 350 dinár között van, habár a neten ráfutottunk olyanra is, amelyet 800 dinárért kínálnak. Többször is használhatóak, ezért a polgárok többsége ezeket a maszkokat választja. Ügyelni kell viszont arra, hogy háromrétegűek legyenek, és természetes anyagból, ha lehet, pamutból készüljenek.

„Bármelyik maszkot is választjuk, még mindig jobb, mintha semmit sem viselnénk az arcunkon, így tehát a maszkok kiválasztása főként a pénzügyi helyzetünktől függ. A legolcsóbbak a varrott maszkok, de ügyelnünk kell arra, hogy pamutból készüljenek, hogy ki tudjuk főzni és ki tudjuk vasalni őket magas hőfokon. Nagyobb védelmet nyújatanak azok, amelyek többrétegűek”, tette hozzá Radosavljević. (Kurir)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!