Malacpersely, te drága!

(Fotó: Getty Images)

2020. július 21. [13:11]

Betűméret:                     

A pszichológusok szerint már most vannak olyan vészjósló jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az ősz beköszöntével mély depresszióba esik a Föld lakossága, és szerintük olyannyira a béka feneke alá kerülünk, hogy onnan bizony bajos lesz a kijutás. A magyarázat szerint ugyanis, ha ebben az időszakban nem megyünk el szabadságra, pihenünk vagy jobb esetben nem nyaralunk valamelyik tengerparton, akkor az jelentősen rányomhatja bélyegét az egyébként is megsebzett lelki állapotunkra, még enerváltabbá válhatunk, és az ezzel járó következményeket akár hosszútávon is cipelnünk kell a hátunkon.

Nyaralni, de hova?

A homokos vízpart, hűsító koktél, pálmafák - az idillikusnak tűnő kép a riviérát kedvelők számára az idén csak álomkép marad, hiszen a világjárvány és a szigorú határátlépési korlátozások jelen esetben nem teszik lehetővé a felhőtlen nyaralást. A turisták körében közkedvelt úti célnak számító Görögország először még július elején lezárta határait a szerb állampolgárok előtt, elsősorban az országunkban uralkodó járványhelyzet miatt, másfelől pedig azért, mert a Görögországban tesztelt szerbiaiak között több pozitív esetet is felfedtek. A helyzet azóta sem lett rózsásabb a Balkánon, így a görögök a múlt héten augusztus elsejéig meghosszabbították a beutazási tilalmat. A magyar Konzuli Tájékoztatás oldalon az áll, hogy a kettős állampolgárok esetében – amennyiben más, uniós okmányuk pl. magyar útlevelük van – továbbra is lehetséges a belépés, azonban számolnunk kell azzal, hogy tesztelik a beutazókat. Alighanem a Fekete-tengerben sem mártózhatunk meg az idén, legalábbis júliusban nem, ugyanis Bulgária a múlt hét közepén tiltólistára tette Szerbiát, így állampolgárságtól függetlenül erről a területről egészen a hónap végéig senki sem lépheti át a szerb-bolgár határt. Ennek következtében a törökországi nyaralás iránt is csak sóvároghatunk az idén nyáron, de hasonló a helyzet Montenegró esetében is. A horvát Turisztikai Szövetség kimutatása szerint az elmúlt időszakban jelentősen megcsappant a vendégéjszakák száma az országban, amit az Adria partjain nyaralók most a pénztárcájukon is megérezhetnek. Ez a kettős állampolgárságú szerbiaiakat is érintheti, ugyanis rájuk nem vonatkozik sem a kéthetes karantén, de nem kell a két naptól nem régebbi koronavírus tesztet sem felmutatniuk, feltétel nélkül nyaralhatnak, amennyiben Horvátországban foglaltak szállást – erősítette meg portálunknak a horvát külügyminisztérium.

A határmódosítási rendeletek percről percre módosulnak, de a spekulációk szerint az idén már felhőtlen, koronavírusmentes nyaralásban nem lesz részünk egy országban sem. Jelen helyzetben azonban a hazai turizmusra sem támaszkodhatunk, hiszen a szerbiai gyógyfürdők, tavak környéki településeken a hivatalos adatok szerint megugrott a fertőzések száma.

Az idei nyárra tervezettek így most sokunknál a kútba estek, de ha kellő pozitív világszemlélettel áldott meg bennünket a Teremtő, akkor már most a jövő évi nyaralásról ábrándozunk, az erre a célra félretett pénzt pedig féltve őrizgetjük a malacperselyben. Csak ne kelljen őszre feltörni és a pszichológusnak adni.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!