A szeptemberi iskolakezdés három lehetséges forgatókönyve: Rossz, rosszabb, legrosszabb?

Illusztráció
Illusztráció

2020. július 21. [9:51]

Szerbiában továbbra sem kedvező a járványügyi helyzet, ráadásul még előttünk a sokat emlegetett második hullám, ugyanakkor vészesen közeledik szeptember 1-je, amikor a diákoknak ismét be kell(ene) ülniük az iskolapadokba.

A szerbiai oktatási miniszter időnként meglebegtet ilyen-olyan lehetséges megoldásokat, kezdve attól, hogy mindenki felkészült az online oktatás folytatására (csak a szülők nem), egészen odáig, hogy majd hetente váltakozik az online és az iskolai oktatás.

A lényeg az, hogy egyelőre senki semmi biztosat nem tud. Annyi viszont bizonyos, hogy amennyiben megkezdődik a hagyományos iskolai oktatás, az koronavírus szempontjából nem lesz biztonságos. A Blic szerint jelenleg három forgatókönyv létezik azzal kapcsolatban, mi is lesz a gyerekekkel szeptember elsejei iskolakezdés után.

Az egyik lehetőség, hogy visszatér a hagyományos oktatás, becsengetnek és mindenki beül az iskolapadba, vagyis minden marad úgy, mint régen. Ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy a fertőzöttek száma jelentős mértékben csökkenjen és az epidemiológiai helyzet biztonságos legyen. Van olyan lehetőség is, hogy a gyerekek szigorúan csak maszkban lehetnek az iskolában.

A második lehetőség, véli a Blic, az “egy kicsit a tanteremben, egy kicsit otthon”. Egyes bejelentések szerint a gyerekek hetente vagy kéthetente változtatják majd munkakörnyezetüket, vagyis egy vagy két hetet otthon töltenek online oktatás mellett, aztán a következő 1-2 hetet meg az iskolában, hogy feleljenek, elvégezzék a gyakorlatokat, konzultáljanak a tanárokkal. Ebben az esetben ezekben a hetekben ugyancsak a járványügyi előírások szigorú tiszteletben tartása mellett tartózkodnának az iskolában, ami nem csak a maszk viselését jelenti, hanem azt is, hogy például mindenki egyedül ülne a padokban.

A harmadik forgatókönyv az, amitől a szülők haja a leginkább égnek áll. Ez a “rendkívüli változat”. Ez azt jelentené, hogy amennyiben az őszt már a második hullámba gabalyodva várnánk ki, illetve ha a járvány nem hagyna alább, akkor maradna továbbra is az online oktatás, amibe már gyerekek és szülők is belekóstoltak az idén tavasztól és nem sok szép emlékük van ezzel kapcsolatban.

A tanárok nyáron is dolgoznak. Ők sem tudják, mire számíthatnak, de már készítik az online órákat, hogy ne kelljen kapkodniuk, amennyiben ez a harmadik változat lépne érvénybe szeptember 1-jétől. Ami problémát jelenthet (ismét), az az osztályozás és értékelés. Amennyiben tovább tombol a járvány, ez a legbiztonságosabb módszer, másfelől azonban a szülők, különösen a kisiskolások szülei bele se mernek gondolni ebbe a lehetséges változatba, hiszen nem egy szülő panaszkodott már a tavasszal, hogy egy váltást ledolgoz a munkahelyén, aztán egy másikat meg otthon, a gyerekkel, feladatokat megoldva, rajzolva, szalvétatartót, csuhébabát, miegymást gyártva, mindezt lefényképezve, esetleg videót készítve róla, hogy a tanítónéninek is be tudják mutatni. Sokan azt mondták, ennyi “kreativitást” nem tudnának még egyszer elviselni.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!