Európa cenzúrázatlanul: A jövőt kell megnyernünk

Janez Janša szlovén miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor miniszterelnök az online konferencián 
Janez Janša szlovén miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor miniszterelnök az online konferencián 

2020. július 8. [11:57]

Betűméret:                     

A Polgári Magyarországért Alapítvány online nemzetközi konferenciát tartott „Európa cenzúrázatlanul” címmel. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, Janez Janša szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti képviselője.

A konferencia vezetője, François-Xavier Bellamy arról beszélt, hogy ez a válság a döntés pillanata. Az EP-képviselő szerint ismét rátalálhatunk az utunkra, és a közös elveinkre, hogy megadjuk a lehetőséget az állampolgároknak, hogy ők dönthessenek a jövőjükről. Kijelentette, hogy vissza kell nyerni a párbeszéd lehetőségét, mert ez a demokrácia lényege.

Vučić : Nehéz időszak jön egész Európa számára

Aleksandar Vučić a koronavírus kapcsán azzal kezdte beszédét, hogy egy járvány nagyon sok mindent képes megváltoztatni. Hozzátette, a koronavírus nagyon sok dolgot átalakított a világban.

„Egész Európa számára nagyon nehéz időszak jön, mivel jelentős gazdasági visszaesés következhet” - mondta Vučić , hozzátéve, hogy meg kell védeni a kisvállalkozásokat, mert ez életbevágóan fontos, hogy a jövőt megnyerjük.

A migrációs válság kiújulásáról azt mondta, hogy még mindig velünk van. Vučić szerint szorosabbra kell vonni az együttműködést a biztonsági kérdésekben az európai országok között. Kijelentette, hogy a migrációs kérdésben bár több területen nem értettek egyet Magyarországgal, de megmaradt a kölcsönös tisztelet.

Vučić arról is beszélt, hogy a koronavírus-válság elején született egy döntés, hogy Szerbia nem tartozik Európához, mert nem tudtak egészségügyi eszközöket venni nyugatról. Felidézte, hogy akkor Kínától kért segítséget, és a liberális média részéről a legnagyobb támadást kapta, miközben a véleményét ki sem kérték.

A szerb elnök elmondta, hogy sokat tanult Orbán Viktortól a gazdaság megerősítése terén.

Az EU-ról azt mondta, nemcsak az életszínvonal, hanem a politikai erő tekintetében is a legerősebbé kell válnia a világban. Nemcsak nekünk van szükségünk az unióra, hanem az uniónak is szüksége van több országra a Nyugat-Balkánon - tette hozzá. „Európa előtt jó lehetőség áll, hogy a világ legjobb helyévé váljon” - mondta Vučić .

Janša: Nagy hatása volt a Brexitnek

Janez Janša szlovén kormányfő beszéde elején elmondta, hogy szerinte éppen egy cenzúrázatlan beszélgetésre van szükség ezekben az időkben.

„A COVID-korszakot éljük, de ennek ellenére a Brexitnek van és volt a legnagyobb hatása Európára az elmúlt 15 évben” - fogalmazott. Hozzátette, a Brexit jelentősen eltolta az egyensúlyt az unión belül.

Szólt arról is, hogy 2004 körül volt Európa aranykora a nagy bővítéssel, de most már a realitás látszik. Nagy kudarc volt az európai alkotmány elfogadása, és annak elutasítása több országban is, majd jött a gazdasági válság, amelynek a hatásait máig érezzük - mondta Janša.

Janez Janša kijelentette, a világjárvány kezdetén a globális intézmények kudarcot vallottak, így a WHO, az ENSZ és az EU is. „Az unió úgy nézett, mint Európa a középkorban” - fogalmazott.

A szlovén miniszterelnök bízik benne, hogy az uniós válságkezelő csomag sikeres lesz, és lesz megállapodás róla.

Mindennél fontosabb a vírus legyőzése, és amíg nincs vakcina, addig egy vírus követésére alkalmas applikációt kell létrehozni, amely nem teljesen önkéntes alapon működik - mondta Janša. Hozzátette, ezt koordinálni kell az európai országok között, mert ha ez nem történik meg, akkor az egyes országok külön fogják keresni a megoldásokat.

Janez Janša kijelentette, az EU határainak egyenlőnek kell lennie a schengeni határokkal, így Romániának, Horvátországnak és Bulgáriának is csatlakoznia kell az övezethez.

„Ideológiailag a kulturális marxizmus a legnagyobb veszély az EU számára” - mondta. Hozzátette, óriási a kulturális marxizmus offenzívája a médiában. Janša szerint aki fellép az offenzívával szemben, azt fasisztának minősítik, egységesebb fellépésre van szükség a kulturális marxizmus ellen. Itt sokkal nagyobb a tét, mint az unió jövője – mondta Janša.

Janez Janša kifejtette, ha nincs lakosság, ha nincs népesség, ha nincsenek európaiak, akkor minden elveszett. Stratégiai kihívás a jövőben a demográfiai kérdések kezelése - figyelmeztetett.

A családokat védeni kell, és átfogó szakpolitikákra van szükség. Csak a megfelelő módon kezelt migráció lehet megoldás a demográfiai kihívásokra - mondta a szlovén miniszterelnök.

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Szerbia uniós tagsága nélkül a kontinens biztonságát nem lehet garantálni.

A kormányfő szerint Európa visszavonulóban van, rosszabbul teljesít, mint harminc éve. Akkor 1,8 volt a fertilitási ráta, míg ma csak 1,5, és a házasságkötések száma is folyamatosan csökken - részletezte.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a biztonságra is egyre kevesebb költ Európa, és az EU világgazdasági súlya is 25-ről 15 százalékra csökkent.

A miniszterelnök szerint drámaian megváltozott az unión belül a nemzetek egyensúlya a britek távozásával. Jelentősen megnőtt a németek súlya, és ma ismét ők menthetik meg Európát - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az unió az elmúlt 22 évben válságról válságra haladt. És a legnagyobb probléma, hogy egyiket sem kezelte jól az EU - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az unió nem tudja megoldani a saját problémáit, ugyanakkor meg akarja oldani a világ problémáit. Megmondja másoknak, mit kellene csinálni, de elsőként a saját problémáit kellene megoldani - fogalmazott.

Európa jövőjéről szóló vitában sokan a liberális álláspontot képviselik, míg a másik koncepció a keresztény örökség védelme mellett áll. „Hogyan lehet, így összetartani Európa két részét?” - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A Nyugat nem kényszerítheti a nézőpontját a Keletre, és fordítva sem történhet meg ez - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az uniós költségvetésről azt mondta, hogy eddig mindig sikerült megegyezni, és most újra kompromisszumra van szükség. Közösen kell kezelni a költségvetést és a következő generáció alapot. Az utóbbi egy hitel, és annak elosztásának rugalmasnak és igazságosnak kell lennie - hangsúlyozta.

Orbán Viktor azt mondta, Európa csak reaktív válaszokat adott a globális kihívásokra, de most proaktív válaszok kellenek.

„Európának a versenyképesség és a gazdasági együttműködésre kell koncentrálnia a nemzetközi térben. A különféle kultúrák egy irányba terelés mindig ellentéteket szül” - mondta. Hozzátette, az Európai Néppártnak kell a motornak lennie ebben az új európai stratégiának a kialakítása és megvalósítása során. (MH)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!