Koronavírus és fizetések: Kié emelkedik, kié csökken?

Illusztráció
Illusztráció

2020. július 3. [16:19]

A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel?

Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című bulletinben jelent meg, melyet a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Kara és a Közgazdaságtudományi Fejlesztési Alapítvány (FREN) ad ki.

A magánszektorban már nyilvánvaló a bérek csökkenése, de ez elsősorban annak a következménye, hogy a foglalkoztatottak jelentős része a második negyedévben csupán minimálbért kapott, melyet az állam állt, áll a kiadványban.

Az elemzők szerint a második félévben a magánszektorban a fizetések visszaállnak a krízis előtti szintre, de ez nem olyan kedvező, ahogyan első hallásra tűnik. Ez ugyanis nem érint majd mindenkit – a piac alkalmazkodni fog a helyzethez és egyes cégek csökkenteni fogják az alkalmazottak számát (a többiek fizetését nem változtatják vagy valamelyest megemelik), kisebb részük pedig csökkenteni fogja a béreket.

Éves szinten Szerbiában a fizetések valószínűleg reális növekedést mutatnak majd, annak ellenére, hogy a GDP és a produktivitás csökken. A makrogazdaság szempontjából ez nem jó hír, mert az lesz a következménye, hogy megnövekszik a munka költsége és rosszabbodik Szerbia versenyképessége a nemzetközi piacon.

Az államnál 20-kal több

A munkaerőpiac másik változása az idén a nyilvános és a magánszektor fizetései közötti különbség növekedése lesz.

Az év első negyedében 59.251 dinár volt az átlagos nominális nettó kereset, ami nominálisan 10,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a reális növekedés pedig 8,3 százalékos volt. Az erőteljes növekedés annak az eredménye, hogy a közszféra egyes részeiben 2019. november 1-jétől a keresetek átlagban 9,7 százalékkal emelkedtek, továbbá annak, hogy a munkaerő külföldre vándorlása következtében megnövekedtek a bérek a magánszektorban.

Az első negyedévben a fizetések reális növekedése sokkal nagyobb a GDP növekedésénél, ami negatív trendnek számít. A reális keresetek 2019-ben 17,3 százalékkal növekedtek 2015-höz viszonyítva, míg 2020 első negyedében 24,9 százalékos a növekedés, ami sokkal gyorsabb, mint a GDP és a produktivitás növekedése.

A közvállalatokban az átlagkereset 72.383 dinár volt, a közszférában dolgozóké pedig 66.936 dinár, míg a magánszektorban 55.787 dinárt tett ki.

A közszférában átlagban 20 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a magánszektorban. (Mondo)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!