Nincs felelősség

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezéralakja az oktatási kampány hajrájában
Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezéralakja az oktatási kampány hajrájában (Fotó: 24.hu)

2020. június 16. [13:11]

Ez az álvideó eredménye, a felelősséget végül senki se vállalta. Pedig végül kiderült, nem csak az MSZP brüsszeli képviselőjének sajtósa lelkesedett túl egy esetleges bombasztikus leleplezés miatt, de az egész szocialista vezérkar elfogadta Németh Athina sztoriját, annak megvalósítását és kiadását, így elméletileg mégiscsak kell lennie valakinek, akire ráég a hamisítás. A jelek szerint azonban az évek és a rutin azt eredményezi, hogy az MSZP-ből senki se viszi el a balhét.

Pedig ez mégis botrány, többszörösen is az. A nagyon furcsán viselkedő és kinéző álmentős nagyon súlyos állításokat tett a hazai egészségügyi állapotokról és a hatóságok felelősségvállalásáról, a támadást bevitte a parlamentbe a párbeszédes Szabó Tímea, a népjóléti bizottság elnöke pedig maga Korózs Lajos, aki a videón beszélgetett az említett furcsa asszonnyal. Németh Athina valahogy a Financial Times újságírójával is beszélt, s cikket készített a Euronews is, konkrétan azt állítva, hogy a magyar kórházakban az orvosok nem látják el a betegeket, akik emiatt meghalnak. Nem kérdés, hogy Németh Athina kevés ahhoz, hogy a Financial Times figyelmét felkeltse. Ilyenkor telefonszámok cserélnek gazdát, majd a sor végén létrejön a találkozó, amikor a profi újságíró már szóról szóra tudja, mit fog hallani az interjúalanytól. Ő csak egy vállalkozó személy, aki beszél, az is teljesen mindegy, hogy néz ki, a lényeg, hogy névvel és arccal vállalja, hogy kimondja a súlyos számokat, a rémisztő eseményekről leírást ad, ez pedig nekik valamilyen okból jó. Az angolszász sajtóban is megfuttatják a sztorit, az online sajtó logikája szerint melléteszik, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert nem működik a parlament, s egy véleménycikket, amelyből kiderül, hogy Orbán Viktor diktátor. Ezt a csomagot kapja meg az az olvasó, akit érdekel Magyarország. A cikkek pedig egytől egyig hazugságok, csúsztatások, féligazságok, tendenciózusan csoportosított tények. A helyesbítések soha nem jelennek meg, nem derül ki, hogy rosszul – vagy éppenséggel politikai célból pont, hogy remekül – végezték a munkájukat. Meg aztán különben is, a tapasztalat szerint a szenzációra ezerszer többen kattintanak, mint a szürke valóságra, a helyesbítés az eredeti sztori olvasóinak csak töredékét érdekli. Az sokkal érdekesebb, hogy Magyarországon diktatúra van, mint az, hogy nincs.

A hazai közállapotokat viszont sokkal szebben bemutatja az a folyamat, ahogy az MSZP a felelősség elől menekült. Ahogy az lenni szokott, belső vizsgálatot tartottak, legalábbis erről adtak hírt, s végül megállapították, hogy se Tóth Bertalan elnök, se Korózs Lajos nem felelős. Valójában mindenki tökéletesen ártatlan ebben az ügyben. Az egyetlen ember, aki meg tudná égetni magát, az Németh Athina, de ő feltehetően egy olyan személyiség, aki nagyon élvezi ezt a médiafelhajtást. Így aztán a pénz az ablakban, mindenféle retorzió nélkül lehetett olyan képet festeni a magyar egészségügyről a járvány idején, amely egyáltalán nem igaz. Elméletileg ez büntetőjogi kategória, gyakorlatilag viszont megfoghatatlan, hiszen egy politikai párt tette. Egy újságírónak megvan a maga felelőssége, el is számoltathatják, ha torzít, vagy ha lépre megy, mert Németh Athinának hisz. Ezek a kollégák nem maradnak sokáig a sajtóban, mert látni kell, ki a komolyan vehető információforrás, és ki a futóbolond. Itt Korózs Lajos volt a „kolléga”, de őt nem egy lap vagy egy tévé alkalmazza, hanem az MSZP, választott képviselő, az ő főnökei a párt vezetői, s átvitt értelemben a szavazók. Mert ők döntenek arról, hogy súlyos fiaskónak értékelik-e az álvideót, vagy egyszeri kisiklásnak. A politikus esetében a legfontosabb a hitelesség megtartása, azaz a szavazó elhiggye, az a bizonyos öltönyös ember ott tényleg hisz abban, amit tesz, s nem csak álnok módon be akarja csapni a világot. Ezzel szinte egyenértékű az okosság, vagyis annak látszata, hogy az átlagszavazó érezze, az az öltönyös nem csak hisz benne, de a saját eszközeivel, profi módon meg is tudja valósítani, amit eltervezett. Ha viszont Németh Athina meg tudta vezetni Korózs Lajost és az egész MSZP-t, akkor a hitelesség és az okosság is elveszett. No és a párt egyetlen nyomorult felelőst se tudott megnevezni, azaz kollektív érezhetik magukat hiteltelennek és butának.

Persze volt ennek már előzménye. Emlékszik-e valaki a fekete ruhás ápolónőre, aki saját mozgalmat indított, s nem fehérben, hanem feketében járt be dolgozni? Esetleg arra a tanárra, aki kockás inges aktivistahaddá alakította át az egész iskolába járó gyereksereget? Egyikük sincs már reflektorfényben, de akkor, amikor szükség volt a politikai támadásokra, jó helyen voltak.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!