Parlamenti, tartományi, önkormányzati választások Szerbiában: Választási kisokos

(Fotó: RAS SRBIJA)

2020. június 14. [17:35]

Azóta, hogy 1990-ben megtartották az első többpárti választásokat, jövő vasárnap Szerbia polgárai tizenkettedszer járulhatnak az urnákhoz, hogy megválasszák parlamenti képviselőiket. Az előttünk álló választásokon 6.583.665 polgárnak van szavazati joga, akik a 8253 szavazóhely (8224 a szerbiai községekben/városokban, 29 a büntetésvégrehajtási intézetekben) egyikén adhatják le voksukat. A parlamenti képviselők mellett ezúttal a polgárok a helyi önkormányzatok képviselőit is megválasztják, míg a vajdasági polgárok azokra is szavaznak majd, akik az elkövetkezőkben a tartományi képviselőházban képviselik az érdekeiket.

A CeSID és a Blic napilap közösen készítettek egy ún. választási kisokost, amely ismerteti a választásokkal kapcsolatos információkat.

Mit kell tenni június 21-e előtt?

A kellemetlen meglepetések elkerülése végett célszerű leellenőrizni néhány részletet.

- Ellenőrizze le, hogy a neve szerepel-e a választói névjegyzékben. Ezt megteheti úgy, hogy felkeresi a helyi önkormányzatot és ott ellenőrizteti le, vagy egyszerűbben: az interneten megnézi a https://upit.birackispisak.gov.rs/ oldalon.

- Ellenőrizze le, melyik szavazóhelyen kell leadnia a voksát.

- Ellenőrizze le, van-e érvényes személyi igazolványa vagy útlevele.

- Amennyiben otthonról szeretne szavazni, akkor ezt péntektől, június 19-étől vasárnap 11 óráig jeleznie kell (ez a lehetőség az idős vagy mozgásképtelen személyekre vonatkozik, illetve azokra, akik egyéb egészségügyi probléma miatt nem tudnak elmenni a kijelölt szavazóhelyre).

A választások előtt legkorábban öt nappal megkapja a választási értesítőt (meghívót), amely tartalmazza valamennyi fontos információt. Ugyanakkor tudnia kell, hogy ilyen értesítő nélkül is mindenkinek joga van elmenni és szavazni.

Mi tilos a szavazóhelyeken?

A szavazóhelyeken az alkalomhoz illő viselkedést várnak el a polgároktól, továbbá azt, hogy csak a szükséges ideig tartózkodjanak a szavazóhelyen és tartsák tiszteletben az előírásokat.

- Amennyiben nem vesz részt a választások lebonyolításában, ne időzzön a szavazóhelyen.

- A szavazóhelyen ne használjon mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát.

- Ne zavarja a szavazóhelyiség rendjét, mivel ez a szavazás megszakításához vezethet a szavazóhelyiségben.

Ki szavazhat?

A parlamenti választásokon akkor szavazhat valaki, ha a Szerb Köztársaság állampolgára, betöltötte a 18. életévét, amennyiben neve szerepel a választói névjegyzékben és érvényes személyi igazolvánnyal vagy útiokmánnyal rendelkezik, amely tartalmazza a személyi számát (JMBG) is. Azok a polgárok, akiknek még régi formátumú (nem kártyás) személyi igazolványuk van, vagy amennyiben pl. a gépjárművezetői jogosítvánnyal akarják igazolni személyazonosságukat, nem szavazhatnak. A polgárok magukkal vihetik a lejárt személyi igazolványukat is, de ebben az esetben vinniük kell a belügyminisztérium bizonylatát is, amely igazolja, hogy már kérelmezték az új személyazonosító dokumentumot. Amennyiben valakinek megváltozott a neve ahhoz képest, ami a választói jegyzékben szerepel, a szavazatszedő bizottságnak engedélyeznie kell a szavazást, amennyiben az igazolványban szereplő fénykép és a személyi szám (JMBG) alapján kétséget kizárólan megállapítják, hogy ugyanarról a személyről van szó.

Amennyiben külföldön él (május 30-áig pedig jelezte, hogy a Szerb Köztárasaság valamelyik diplomáciai képviseletén kíván élni szavazati jogával), az országon kívül több mint 40 szavazóhelyen adhatja le voksát. A Szerbián kívüli szavazóhelyeken azonban csak a parlamenti választásokra lehet leadni a szavazatot, a tartományi és önkormányzati választásokra nem.

Kampánycsend

Csütörtökön éjféltől, vagyis június 18-áról 19-ére virradóan a választási nap, vagyis vasárnap 20 óráig kampánycsend van érvényben, ami alatt tilos tájékoztatni a pártok tevékenységéről, illetve a pártrendezvényekről. A propaganda tilos a szavazóhelyek 50 méteres körzetében is.

Mikor szavazhatunk?

A szavazóhelyek június 21-én reggel 7 órakor nyitnak és ugyanazon a napon 20 órakor zárnak. Ebben az időszakban bárki bármikor élhet a választójogával. Amennyiben valaki 20 órakor a szavazóhelyen tartózkodik, lehetővé kell tenni számára a szavazást.

Hogy néz ki a szavazás?

Szavazni a szavazólapon szereplő listák egyértelmű és világos aláhúzásával, illetve az előttük lévő sorszám bekarikázásával (a lista neve, illetve sorszáma) lehet. Mindenki egyedül szavaz, titkosan, paraván mögött. Amikor kiválasztotta és megjelölte (aláhúzta a lista nevét vagy bekarikázta a sorszámát) a listát, amelyre a szavazatát szeretné adni, a lapot (vagy lapokat, amennyiben az adott helyen parlamenti és önkormányzati választást is tartanak) félbe kell hajtani és így beledobni a szavazóurnába. Vajdaságban például a legtöbb szavazóhelyen három urna is lesz, mivel a köztársasági mellett tartományi és önkormányzati választásokat is rendeznek. Vagyis szavazhat minden szinten, de természetesen ez nem kötelező. Megteheti, hogy csak a parlamenti, vagy csak a tartományi és önkormányzati választásokon szavaz vagy fordítva.

Melyek az érvényes és melyek az érvénytelen szavazócédulák?

Fontos tudni, hogy egy szavazólap akkor érvényes, ha úgy van kitöltve, hogy abból egyértelműen kiderül, hogy a szavazó kire adta le a voksát. A szavazólap érvényes, ha a szavazó a lista előtti sorszámot karikázza be, vagy a lista nevét húzza alá. Minden egyéb esetben a szavazólap érvénytelen.

Kaphat-e segítséget a szavazás során?

Azoknak a polgároknak, akik nem tudják egyedül kitölteni a szavazólapot (rokkantsággal élő személyek, vakok és gyengénlátók, írástudatlanok) jogukban áll a szavazóhelyre magukkal vinni egy olyan személyt, aki segíteni fog nekik a szavazás lebonyolításában az ő utasításai szerint. Adott esetben vakvezető kutyát is be lehet vinni a szavazóhelyre.

Szavazás a szavazóhelyen kívül

A szavazóhelyen kívüli szavazásra pénteken, június 19-étől vasárnap 11 óráig lehet jelentkezni. A szavazóhelyen kívüli szavazást az idős és mozgáskorlátozott emberek kérhetik, illetve akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy eljussanak a szavazóhelyre.

Mikor teszik közzé az eredményeket?

A szavazás június 21-én, vasárnap 7 és 20 óra között tart. A Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK) törvényes kötelezettsége, hogy az urnazárást követően 96 órán belül megállapítsa a választások végső eredményét. A polgárok az első eredményeket már a szavazóhelyek bezárása utáni órában megtudhatják.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!